Saldus maistas
Cukrus, jo įvairiausi pavidalai – žodžiu, saldus maistas bei gazuoti saldūs gėrimai, yra bene žalingiausias – jis kenkia figūrai, smegenų funkcijoms ir trikdo energijos balansą. Mokslininkų pastebėta, kad ilgai vartojant cukraus, kenčia gebėjimas mokytis, prastėja atmintis, gali atsirasti kitų problemų.
Tas pats pasakytina apie dirbtinius saldiklius – jie netgi kenksmingesni smegenims nei įprastas cukrus.
Alkoholis
Alkoholis taip pat neretai būna gausus cukraus, negana to, jo sudėtis kenksminga smegenims, jų veikla išbalansuojama. Alkoholis gali sukelti vadinamąjį „smegenų rūką“, kai žmogus negali blaiviai mąstyti, kenčia atmintis, pradedama nebeatskirti, kur sapnas, o kur tikrovė.
Greitas maistas
Greitas maistas turi neigiamos įtakos atminčiai, dėmesio koncentracijai, gebėjimui mokytis.
Greitas maistas, kad ir koks skanus bebūtų, gali pakenkti smegenims: lemti jų cheminių medžiagų pakitimą ir paskatinti depresyvumą, nerimą, pyktį, kaip ir slopinti laimės hormonų gamybą.
Greitas maistas taip pat turi neigiamos įtakos atminčiai, dėmesio koncentracijai, gebėjimui mokytis. Jis slopina energiją.
Sūrus maistas
Sūraus ir saldaus maisto ypač norisi patiriant stresą, tačiau jo valgydami, padarote sau meškos paslaugą. Yra tyrimų, rodančių, kad labai sūrus maistas kenkia intelektui – lėtina mąstymą ir apskritai turi jam neigiamos įtakos. Negana to, tai kenkia odai, širdžiai, virškinamajam traktui.
Dešros ir dešrelės
Tai vadinamieji perdirbti baltymai, kurie nėra mums naudingi. Įvairiausios dešros, dešrelės ne padeda apsaugoti mūsų nervų sistemą, o ją trikdo. Negana to, toks maistas skatina priklausomybę. Kas kita – geros kokybės mėsa, tarkime, jautiena ar paukštiena. Tai naudingų baltymų šaltinis.
Hidrinti riebalai
Tai yra nesotieji riebalai, kurie labai kenkia vidaus organams, taip pat talijai ir smegenims. Transriebalai pažeidžia arterijas. Ilgai vartojant hidrintų riebalų, lėtėja smegenų veikla, smegenys prasčiau funkcionuoja.
Suaugusiam žmogui Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne daugiau nei du gramus transriebalų per parą.
Daugiausia jų yra kepiniuose, kulinarijos gaminiuose, margarine, gruzdintuose maisto produktuose. Toks keptas maistas pamažu naikina nervines ląsteles.