Turi daug veikliųjų medžiagų
Tokios tamsios violetinės, mėlynos ir ryškios raudonos spalvos vaisiuose bei daržovėse gausu antocianinų, kurie gali sumažinti šlapimo sistemos ligų riziką, nemalonias skrandžio ir virškinimo problemas, žarnyno ligų simptomus bei dantenų uždegimus.
„Liaudyje dažnai sakoma, kad mėlynės padeda gerinti regėjimą ir stiprina akis, tačiau mėlynės, gervuogės ir juodieji serbentai dar yra puikūs antioksidantai, kuriuose galima rasti nemažai vitamino C. Pavyzdžiui, juoduosiuose serbentuose jo yra bene triskart daugiau nei citrinose“, – teigia privačios ligoninės ir poliklinikos „Kardiolita“ gydytoja dietologė Eugenija Časaitytė.
Neringos Kalasauskaitės nuotr./Juodųjų serbentų musas
Puikiai tiks lieknėjant
Jei jus gąsdina artėjantis maudymosi kostiumėlių sezonas, tad pradėjote sveikai maitintis ir bandyti atsikratyti tų kelių papildomų kilogramų, rinkitės violetinės spalvos vaisius bei daržoves.
Dėl violetinės spalvos vaisiuose bei daržovėse esančių medžiagų galima greičiau ir efektyviau mažinti antsvorį bei riebalus nuo pilvo zonos.
„Lieknėjant svarbu, kad organizmas gautų ne tik pakankamai skysčių, bet ir būtų palaikomas vitaminų bei mineralų santykis, todėl svarbu valgyti daug sveikų šviežių vaisių bei daržovių. Šilauogėse galite rasti A, B1, B2, C, folio rūgšties, kalcio, geležies bei fosforo, o štai, pavyzdžiui, slyvos apskritai yra mineralų ir vitaminų bomba. Jose rasite ne tik vitaminų A, B1, B2, B6, C, E, K, bet ir mineralų, tokių kaip kalis, geležis, fluoras, kalcis, jodas, cinkas, manganas“, – sako specialistė.
Taip pat skaitykite: Ruošiamės vasarai: 3 žaliųjų kokteilių receptai
Kaip įtraukti daugiau violetinių daržovių ir vaisių į savo mitybą
Kepdami lazaniją, vietoj makaronų galite naudoti baklažano griežinėlius. Tai taip pat yra tradicinis itališkas receptas, vadinamas parmigiana.
Jei rytais mėgstate košę ar jogurtą, pagardinkite juos saujele mėlynių, gervuogių, slyvų ar šilauogių.
Susiplakite daržovių ir vaisių kokteilį su mėlynėmis, gervuogėmis ar šilauogėmis. Jos visos puikiai derės su jogurtu ir bananais ar skiltele šokolado.
Skaniam ir sočiam užkandžiui dienos viduryje galite pasirinkti violetines slyvas. Prie jų nuostabiai derės indelis natūralaus jogurto.
Jei mėgstate užkandžiauti dienos viduryje, čiupkite saują violetinių vynuogių. Jos puikiai pakeis saldumynus.
Fotolia nuotr./Jis ir Ji
Kaip garnyrą prie kepsnio galite patiekti tradicines angliškas kopūstų salotas, gaminamas iš smulkiai pjaustytos morkos, violetinio svogūno ir tamsaus kopūsto. Viską sumaišykite su šaukštu natūralaus jogurto arba lieso majonezo.
Ingredientai
Kopūstai:
1.00 vnt. (nedidelis raudonas)
Kaip gaminti
- Į didelį puodą sudėkite pjaustytus kopūstus, supilkite balzaminį actą, suberkite cukrų, įtarkuokite česnako skiltelę bei imbierą. Užpilkite vandeniu ir virkite uždengę 25 minutes. Kartais pamaišykite, o jei išgaruos vanduo, įpilkite dar.
- Salotas galite tiekti kaip garnyrą prie mėsos patiekalų arba kaip atskirą patiekalą.
|
Knyga „30 minučių virtuvėje“ |
Receptas iš knygos „30minučių virtuvėje“, kulinarė Neringa Kalasauskaitė
Suskleisti
Kepdami lazaniją, vietoj makaronų galite naudoti baklažano griežinėlius. Tai taip pat yra tradicinis itališkas receptas, vadinamas parmigiana. Arba į faršą galite įmaišyti šviežio baklažano kartu su morkomis ir salieru.
Ingredientai
Konservuoti pomidorai (2 skardinės) - pomidorų padažui 800.00 g
Svogūnai:
1.00 vnt. (didelis pomidorų padažui)
Česnakai:
3.00 skiltelės (pomidorų padažui)
Bazilikai:
1.00 valg. š. (džiovintų pomidorų padažui)
Raudonėliai:
1.00 arbat. š. (žiupsnelis pomidorų padažui)
Cukrus:
1.00 arbat. š. (pagal skonį pomidorų padažui)
Sūris:
50.00 g (gabalėlis Parmezano („Džiugo“ arba kito mėgstamo puskiečio sūrio) apkepui)
Druska:
1.00 arbat. š. (pagal skonį apkepui)
Kaip gaminti
Parmigiana – mano mėgstamiausias baklažanų patiekalas, ruoštas tiek sykių, jog pagaminčiau ir užsimerkusi. Paprastai ji ruošiama pagal vieną daugiau mažiau panašų receptą visoje Pietų Italijoje, iš kurios yra kilusi, vis dėlto kai kurios šeimininkės, sluoksniuodamos apkepą, įpjausto kietai virtų kiaušinių. Nebandžiau, bet, tikiu, tiktų. Labai svarbu tinkamai paruošti baklažanų riekeles – kepamos jos neturėtų skęsti aliejuje, atvirkščiai – vos vos apskrusti. Pomidorų padažas – paprastas ir be galo universalus, puikiai tinkamas ruošiant daugelį Italija kvepiančių valgių. O jei įmaišysite kepintos maltos jautienos, paskaninsite puse stiklinaitės raudonojo vyno ir patroškinsite gerą valandą, gausite šauniausią mėsišką padažą.
Parmigiana skani ir karšta, ir atvėsusi.
1. Pirmiausia paruoškite baklažanus: nuplaukite, nusausinkite ir supjaustykite plonomis riekelėmis. Jas išdėliokite vieną šalia kitos ant plačių lėkščių arba didelių pjaustymo lentelių ir, apibarstę druska, palikite 15 min.
2. Ruoškite padažą. Gilioje keptuvėje arba puode nesvylančiu dugnu įkaitinkite aliejų, jame pakepinkite, kol suminkštės ir pagels, smulkiai pjaustytą svogūną ir česnako skilteles. Neprideginkite! Supilkite pomidorus, paskaninkite bazilikais, raudonėliais, druska ir pipirais. Išmaišykite, keptuvę/puodą pridenkite ir palikite troškintis ant vidutinės ugnies 30 minučių.
3. Nepamirškite retsykiais troškinamo padažo pamaišyti! Jei imtų per greitai tirštėti, įpilkite pusę stiklinės vandens. Paragaukite – konservuoti pomidorai gana rūgštūs, tad galite pagardinti trupučiu cukraus – paprastai pakanka pusės šaukštelio.
4. Baklažanų riekeles apkepinkite keptuvėje įkaitintame aliejuje, kol lengvai pagels. Aliejaus naudokite visai nedaug – nedidelį šaukštelį, antraip baklažanai jo sugers per daug ir patiekalas pavyks pernelyg riebus.
5. Kai baigsite kepti baklažanus, padažas turėtų būti paruoštas. Kepimo indo dugne paskirstykite kelis šaukštus padažo ir vieną šalia kitos surikiuokite baklažanų riekeles. Jei reikia, dar papildomai pasūdykite, pabarstykite pipirais ir prieskoninėmis žolelėmis. Baigęs dėlioti vieną sluoksnį baklažanų riekelių, užpilkite dar padažo, apibarstykite dalimi plėšytos mocarelos ir tarkuoto puskiečio sūrio. Procesą kartokite, kol nebeliks baklažanų – būtinai pasilikite šiek tiek padažo ir sūrio apkepo viršui!
6. Apkepą kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie 30 minučių.
Šaltinis Tinklaraštis „Duonos ir žaidimų“
Suskleisti
Vakarienei ar savaitgalio pietums pasigaminkite tradicinį prancūzišką daržovių troškinį ratatouille. Jame puikiai derės gausybė baklažano.
Ingredientai
Paprikos:
2.00 vnt. (saldžiosios geltona ir raudona)
Pomidorai:
800.00 g (800 g - konservuotų be odelių ir 4 vnt - šviežių)
Cukinijos:
2.00 vnt. (1 - žaliosios ir 1- geltonosios)
Kaip gaminti
- Paprikas dėkite ant dujinės viryklės liepsnos (jei neturite, galima ant laužo) ir kepinkite kol visa odelė pasidarys juoda ir apanglėjusi.
- Apdegintas paprikas sudėkite į indą ir uždenkite maišeliu, palikite ~10 min. pastovėti.
- Morkas, salierus ir svogūnus supjaustykite nedideliais kubeliais.
- Česnaką ir čili susmulkinkite.
- Pastovėjusias paprikas nulupkite ir supjaustykite kubeliais.
- Keptuvėje įkaitinkite sviestą su pora šaukštų alyvuogių aliejaus.
- Į keptuvę sudėkite morkas, salierus, svogūnus ir viską ~ 10 min kepkite.
- Daržovėms šiek tiek suminkštėjus į keptuvę sudėkite paprikas, česnakus, čili ir konservuotus pomidorus.
- Viską pagardinkite druska, pipirais ir Provanso žolelėmis ir troškinkite ~15–20 min.
- Tuo metu, cukinijas, pomidorus ir baklažanus supjaustykite ~2 mm storio griežinėliais (virtuviniu kombainu arba tiesiog peiliu).
- Baklažanus apibarstykite druska ir palikite ~10 min pastovėti ir po to nuplaukite šaltu vandeniu (taip daroma, kad jie nebūtų kartūs).
- Daržovėms baigus troškintis jas sutrinkite kartu su baziliku.
- Daržovių masę supilkite į kepimo formą, ant viršaus, ratu išdėliokite supjaustytas daržoves.
- Troškinį aptepkite aliejaus, česnako ir čiobrelio mišiniu (į porą šaukštų aliejaus įmaišykite sutrintą skiltelę česnako, žiupsnelį čiobrelio ir pagardinkite druska, pipirais), troškinį dar šiek tiek pabarstykite druska.
- Troškinį uždenkite folija ir dėkite kepti į 180 laipsnių orkaitę (su įjungtu ventiliatoriumi) ~ 25 min, po to atidenkite ir dar 30 min kepkite, kol daržovės visiškai suminkštės.
Receptas iš tinklaraščio VIRTUVĖS UŽRAŠAI
Suskleisti
Taip pat skaitykite: Ką daryti, kad vaikai valgytų daržoves
Violetinės spalvos daržovės bei vaisiai
Į Lietuvą iš visos Europos Sąjungos ištisus metus atkeliauja įvairiausi violetinės spalvos vaisiai bei daržovės. Daugiausiai produktų atvežama iš Ispanijos, Italijos, Graikijos, Vengrijos, Prancūzijos, Belgijos ir Olandijos.
Europos Sąjungos įstatymais griežtai reglamentuojama, kad vaisiai ir daržovės būtų auginami, saugojami, gabenami ir parduodami itin kokybiški ir saugūs. Europos Komisija nuolat konsultuojasi su mokslininkais, dirbančiais
Europos maisto saugos tarnyboje ir pagal jų rekomendacijos koreguoja reikalavimus augintojams, tiekėjams ir pardavėjams, tad nepamirškite per dieną į savo racioną įtraukti keletą porcijų vaisių ir daržovių iš šių, turinčių violetinę ar tamsiai raudoną spalvą: baklažanus, burokėlius, figas, gervuoges, juoduosius serbentus, mėlynes, raudongūžius kopūstuss, slyvas, šilauoges, vynuoges ir kt.
Papildomas informacijos šaltinis: knygos K. Oberbeil „Vitaminų jėga“, T. Reinhard „Vertingiausi maisto produktai“.