Profesoriaus žodžiais, pirmas – juodasis šokoladas, kuriame daugiau nei 70 proc. kakavos ir mažai cukraus: „Tyrimais nustatyta, kad šokoladas turi antibakterinį poveikį. Antra – kai toks šokoladas ilgai kramtomas, burnoje pradeda išsiskirti tiek seilių, kad jos nuvalo visą dantų paviršių. Seilės yra šarminės, o bakterijas tai žudo.“
Taigi, pataria A.Unikauskas, įsidėkite į burną gabaliuką šokolado ir visai neskubėdami jį kramtykite. Pajusite, kad seilių išsiskiria daugiau nei kramtant kokį kitą maistą. Be to, kol kramtote šį šokoladą – naikinate blogąsias bakterijas burnoje.
Dar vienas produktas – fermentinis sūris. „Fermentuoti produktai sąveikauja su seilėmis ir rūgštinė burnos terpė virsta šarmine. O šarminėje terpėje bakterijos neišgyvena ir negali daugintis“, – sako medikas.
Ir trečias visiems žinoma produktas, priduria A.Unikauskas, – graikiniai riešutai: „Jie tarsi gramdiklis – kramtant švelniai valo dantų paviršių.“
Beje, primena profesorius, per dieną galima suvalgyti 25 g juodojo šokolado, 150 g sūrio ir 40 g graikinių riešutų.