Maisto produktų derinimas: ką daryti, kad gautume daugiausia naudos?

Greičiausiai esate girdėję, kad derindami maistą galime ir sulieknėti, ir geriau pasijausti. Tad kaip reikėtų teisingai derinti maisto produktus, kad gautume daugiausiai naudos?
Maisto grupės
Maisto grupės / Vida Press nuotr.

Kaip portalui lifehacker.ru teigia gastroenterologė Anna Jurkevič, sveiko žmogaus virškinamasis traktas turėtų susidoroti su bet kokiais produktų deriniais. Išimtis individualiais atvejais, pavyzdžiui, žmogaus organizme nepakanka fermentų pieno virškinimui, asmuo negali vienu kartu suvirškinti daug fruktozės, kurios gausu daržovėse ir vaisiuose, todėl gali pūsti pilvą, kamuoja įvairios alergijos ir pan.

Kitas reikalas, jeigu norime iš maisto gauti kuo daugiau naudos, tuomet kai kurių produktų geriau nederinti tarpusavyje.

Mėsa

Daugumai yra aktuali geležies trūkumo problema. Kai mums trūksta geležies, gali prasidėti anemija, kamuoti galvos svaigimas, neramių kojų sindromas, silpnumas, plaukų slinkimas ir pan.

Todėl jeigu norime iš mėsos gauti geležies, nereikėtų jos vartoti kartu su pieno produktais, kuriuose gausu baltymų ir kalcio. Patariama mėsą valgyti su produktais, turinčiais vitamino C, pavyzdžiui, kopūstais, raugintomis, šviežiomis daržovėmis. Taip pat venkite riebių maisto produktų – jau minėtą mėsą, žuvį valgyti su kitais riebiais produktais. Visada išlošite mėsą ir žuvį valgydami su daržovėmis, salotomis.

Košė

Jeigu norime, kad organizmas iš maisto pasisavintų naudingus mikroelementus, tuomet reikėtų žinoti tam tikrus niuansus ruošiant košes. Kai kuriose viso grūdo košėse yra fitino rūgšties, kurie stabdo naudingų medžiagų įsisavinimą. Taigi, ilgainiui tai gali atsiliepti jūsų savijautai.

Tačiau padėti gali paprastas patarimas – užmerkite košę ir palaikykite taip, tarkime, pernakt (geriausia 10–12 valandų), – taip sumažinsite fitino rūgšties. Tai galioja įvairiems grūdams, ankštiniams, sėkloms bei riešutams. Košes ir ankštinius geriausia valgyti su daržovėmis, tačiau ankštiniai tinka ir su gerųjų riebalų turinčiais maisto produktais.

Vaisiai ir daržovės

  • Valgykite vaisius ir daržoves šviežius. Ir kuo greičiau – tuo geriau. Ilgas vaisių ir daržovių laikymo laikas sumažina naudingųjų medžiagų kiekį.
  • Kuo mažiau apdorokite vaisius ir daržoves. Terminis jų apdirbimas sumažina daugumos vitaminų kiekį. Todėl geriau brokolinius kopūstus ruoškite garuose, o ne valandą kepkite orkaitėje. Apskritai verdant daržoves daugelis vitaminų nukeliauja į vandenį.
  • Ruoškite vaisius ir daržoves prieš pat valgymą. Tai reiškia, kad jeigu gaminate salotas, pjaustote vaisius, juos reikėtų iškart suvartoti, o ne palikti ant stalo kelioms valandoms, kadangi tai taip pat turi įtakos vitaminų ir mikroelementų netekimui.
  • Geriausia vaisius ir uogas valgyti tuščiu skrandžiu ryte, o vakarui labiausiai tiks daržovės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų