Tačiau ar kada susimąstėte, kad iš pažiūros net ir menkiausios maisto ruošos klaidos galiausiai gali virsti nė kiek nereikalingais kilogramais ant jūsų išpuoselėto kūno? Sveikos mitybos ekspertė Rania Batayneh tinklalapiui womenshealthmag.com pateikia 5 dažniausiai daromas maisto ruošos klaidas, dėl kurių net ir pats sveikiausias patiekalas gali tapti tikra kalorijų bomba.
Naudojate ne tą aliejų
Nemanykite, kad turimas alyvuogių aliejus puikiai tiks ir salotoms, ir keptiems patiekalams. Nesuklysite, jei juo gardinsite savo mėgstamas salotas, tačiau į keptuvę jo pilti tikrai nederėtų, mat alyvuogių aliejus kepiniams visiškai netinka.
„Alyvuogių aliejus aukštoje temperatūroje pradeda degti ir į maistą išskiria daug toksinų, laisvųjų radikalų ir netgi transriebalų, kurie itin kenksmingi žmogaus organizmui. Transriebalai didina cukrinio diabeto, širdies bei kraujagyslių ligų atsiradimo, taip pat ir nutukimo riziką“, - tikina mitybos ekspertė.
R. Batayneh kepimui pataria visuomet naudoti saulėgrąžų, vynuogių kauliukų ar kokosų aliejus, o salotas gardinti alyvuogių arba graikinių riešutų aliejais.
Gaminate pernelyg dideles porcijas
Manote, kad galite suvalgyti tiek pat daug, kiek ir jūsų mylimasis ar mylimoji? Nepervertinkite savo galimybių, ruošdami maistą, net jei ir manote, kad esate labai stipriai išalkę. Prieš sėsdami prie stalo išgerkite stiklinę vandens – tai sumažins apetitą, o nuo stalo pakilkite iki galo dar neužpildę savo skrandžio – juk sotumo jausmas ateina praėjus bent 15 minučių po valgio.
Orkaitėje mėsą kepate skardoje
Jei norite, kad orkaitėje kepama mėsa neprisigertų per daug riebalų, verčiau ją kepkite ant grotelių arba groteles įdėkite į skardą – taip mėsa iškeps tolygiai ir nemirks riebaluose. Tas pats patarimas galioja visiems orkaitėje ruošiamiems patiekalams.
Naudojate prieskonių mišinius
Įvairiuose prieskonių mišiniuose apstu organizmui ne itin sveikų priemaišų, kurių tikrai išvengsite, jei ruošdami maistą verčiau naudosite prieskonines žoleles. Sveikos mitybos ekspertė primena, kad žololes verta naudoti jau vien dėl to, jog jose gausu įvairių naudingųjų medžiagų: mineralų ir vitaminų, kurios būtinos jūsų sveikatai.
Naudojate per daug aliejaus
Kai gaminate maistą, būtinai naudokite neprisvylančias keptuves, jose kepančiai mėsai reikia gerokai mažiau aliejaus, tik pilkite jo ne per daug – tiek, kiek reikia, kad mėsa nepradėtų svilti. Nežinote, kiek aliejaus turėtų pakakti? Susipilkite jį į buteliuką su purkštuvu – taip jo tikrai nepadauginsite.
Taip pat skaitykite: Riebalus deginantys maisto produktai