Vakarienei – cepelinai su varške
Vertinime rašoma, kad visiškai atsisakyta rūkytų mėsos produktų, dešrelių ir virtos dešros, pakoreguotas valgiaraštis, sumažintas druskos kiekis, į arbatą dedama mažiau cukraus. Racionas subalansuotas, per pietus, dažnai ir vakare, pacientai gauna daržovių bei po obuolį. Kasdien patiekiamas vis skirtingas maistas, tačiau trūksta įvairovės vaisių ir daržovių racione.
„Maisto reido“ dieną pietūs sudarė pupelių ir morkų sriuba, paukštiena su grybais, makaronai, kompotas, duona su grūdais. Ryte pacientai valgė sumuštinius su paukštienos vyniotiniu bei gavo puodelį arbatos. Vakarienei prie arbatos ir obuolio paduoti cepelinai su varške, kuriuos specialistai rekomendavo tiekti kitu paros metu. Patys pacientai maistu yra patenkinti.
„Maistas skanus, porcijos didelės, sriubos tirštos. Daugelis sakė, kad čia maitinasi geriau nei namie. Kai kas pasigedo blynų, sulčių, norėjo mažiau košių. Kadangi iš raciono dingo virtos dešros, jos „persikraustė“ į pacientų šaldytuvus, į kuriuos šių „delikatesų“ atneša jiems giminės“, – komentuojama ligoninės vertinime.
Kadangi iš raciono dingo virtos dešros, jos „persikraustė“ į pacientų šaldytuvus, į kuriuos šių „delikatesų“ atneša jiems giminės
Pacientams taip pat patiekiami pieno produktai – varškė, jogurtai, kefyras, bet specialistai siūlo, kad šių produktų būtų galima pasiūlyti daugiau. Nestinga kiaušinių, duodama paukštienos, grybų ir žuvies. Pridedama, kad galimas vegetariškas meniu bei kitų dietų patiekalai. Duona kartais tepama su riebalų mišiniu, kurio rekomenduojama atsisakyti ir pakeisti sviestu arba mažo riebumo nehidrintą margariną.
Ligoniai išsineša įrankius namo
Maisto tiekimui neturėta pastabų, išskyrus apie vis dar esančius pasenusius puodus. Pabrėžiama, kad slaugytojų postuose yra mikrobangų krosnelės ir virduliai tiems, kurie nori užkąsti savo maisto ne maitinimo metu.
„Maisto temperatūra matavimo metu atitiko normą, nes maisto talpų gabenimui į palatas naudojamos hermetiškos termodėžės. Ligoninė turi ir 1 termovežimėlį. Higienos būklė be priekaištų. Maistas į skyrius gabenamas profesionaliuose nerūdijančio plieno talpose. Lėkščių išvaizda puiki − visos vieningo stiliaus, balto stiklo. Tačiau maisto gamybos ceche dar yra likusių senos gamybos emaliuotų puodų. “, – rašoma SAM vertinime. Todėl viena iš rekomendacijų – atsisakytų šių indų bei juos atnaujinti.
Tačiau yra dar viena problema su indais: ligoninėje besigydantys pacientai turi personalo prašyti valgomųjų įrankių, puodelių. Gydymo įstaigos personalas sako, kad dalis indų iškeliauja kartu su išrašytais pacientais, kurie įrankius pasiima „atminimui“. Ministerija rekomenduoja pasitikėti ligoniais ir paduoti jiems reikiamus įrankius.
S.Kudirkos ligoninė maistą savo pacientams gaminasi pati. Per parą jų pamaitinama daugiau nei 300. Vieno paciento paros maisto kaina 1,59 eurai. Maitinimas ligoninėje įvertintas 8 balais iš 10-ties.
SAM bei VMVT specialistai nuo vasario vykdo maisto patikrinimą ligoninėse prieš tai joms nepranešant apie vizitą. Tokius patikrinimus iššaukė socialiniuose tinkluose publikuojami įrašai apie prastą maitinimą šalies gydymo įstaigose.