Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Medikai dar nežino, kokio tipo gripas Lietuvą pasieks šiemet

Praėjusią savaitę išaugo sergamumas gripu ir peršalimo ligomis. Daugiausia peršalimo ligomis serga vaikai, gripas kol kas diagnozuotas tik 5 žmonėms. Artėjant gripo sezonui, sveikatos specialistai pataria skiepytis, nes imunitetas atsiranda po dviejų savaičių, kai liga jau būna išplitusi ir skiepytis pavojingiau. Specialistai teigia, kad Lietuvai nupirkta trivalentė vakcina yra saugi ir nesukels komplikacijų.
Skiepai
Skiepai / 123RF.com nuotr.

Sostinės Antakalnio poliklinikos šeimos gydytojai per dieną priima po 24 pacientus. Iš jų, sako, skiepytis suskumba bent 5. Šiemet, remdamasi Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, Lietuva nuo gripo užpirko trivalentę vakciną. Joje dominuoja du A tipo ir vienas B tipo štamas. Vakcinos nupirkta 10 proc. daugiau nei pernai – 131 tūkst. dozių.

Gydytoja sako, kad valstybės nupirkta trivalente gripo vakcina nemokamai skiepijami rizikos grupių pacientai, t. y. žmonės, vyresni nei 65-erių, sergantys lėtinėmis ligomis, nėščiosios, globos įstaigų gyventojai, medicinos personalas.

„Kai žmonėms išaiškini, kad skiepas apsaugo nuo komplikacijų, kad lengviau sergama pasiskiepijus, tai dažnas pacientas tikrai sutinka. Pagrindinė profilaktinė priemonė prieš gripą yra skiepai, o pagrindiniai simptomai – karščiavimas, galvos skausmas, raumenų skausmas, silpnumas, na ir taip pat gerklės skausmas, ir sausas kosulys gali būti“, – pasakojo šeimos gydytoja Gabrielė Lukšienė.

Tie, kas nuo gripo nori pasiskiepyti keturvalente vakcina, kurioje yra vienu B tipo štamu daugiau, nei trivalentėje, gali tai padaryti primokėdami. Gydymo įstaigos tokios vakcinos taip pat turi, tik jos įsigyti turėjo pačios. Tačiau kokio tipo gripas Lietuvą pasieks šiemet, pasak medikų, nuspėti sunku.

„Dar gripo sezono negalime prognozuoti, nes kiekvienas sezonas skiriasi susirgusių asmenų, mirties atvejų ir hospitalizuotų asmenų skaičium. Dar laboratorijoje tiesiog nepastebime tos tendencijos, koks cirkuliuos šiais metais gripo virusas“, – sakė Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistė Asta Skrickienė.

„Buvo diskusijų, kurią vakciną pirkti – trivalentę ar keturvalentę. Tačiau Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja šiaurės pusrutuliui abi vakcinas. Vykdytas buvo pirkimo konkursas gripo vakcinai, o ne kažkuriai konkrečiai vakcinai įsigyti, ir pagal pateiktą geriausią pasiūlymą laimėjo trivalentė vakcina“, – kalbėjo VLK Sveikatos priežiūros įstaigų aprūpinimo skyriaus vedėja Lina Reinartienė.

Skiepų nuo gripo nupirkta už beveik 0,5 mln. eurų. Tuo metu Latvijoje ir Estijoje skiepai nuo gripo yra mokami.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas