Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Medikai perspėja vykstančius į festivalius: nedarykite šių klaidų

Vasara – linksmybių metas, kai norisi atitrūkti nuo kasdienybės, praleisti laiką draugų kompanijoje, klausytis koncertų ir mėgautis puikiu oru. Dažnam pasilinksminimo vieta tampa muzikos festivalis po atviru dangumi, sutraukiantis minias žmonių, norinčių atsipalaiduoti. Lietuvos Raudonojo Kryžiaus specialistai dalinasi patarimais, padedančiais išlikti saugiems ir sveikiems pasilinksminimo metu festivalyje.
Festivalis
Festivalis / Shutterstock nuotr.

​​​​​​Informuokite artimuosius apie savo buvimo vietą

Prieš vykdami į festivalį, būtinai praneškite apie tai savo artimiesiems. Pasidalinkite žmonių, su kurias leisite laiką, kontaktais, kad nepavykus susisiekti su jumis, galima būtų jus rasti kreipiantis į jūsų draugus.

Ką daryti, jei pasiklydote

Iš anksto susitarkite, nusistatykite susitikimo vietą, kurioje su draugais rasite vieni kitus, jei pasimestumėte. Pasitaiko, kad žmonių ir renginių gausoje atsiskiriate nuo grupės, išsikrauna telefonai. Išvengiant sumaišties, svarbu aptarti, ką darysite vienam iš grupės draugų pasimetus.

Kaip neperkaisti?

Nepamirškite gerti pakankamai vandens ir vengti perkaitimo. Ypač jei vartojate alkoholį, svarbu išvengti dehidratacijos. Taip pat dienos metu patartina dėvėti kepurę, saulės akinius, naudoti apsauginį kremą nuo saulės bei nevengti pavėsio tam, kad nepatirtumėte nudegimų, saulės ar šilumos smūgių.

Venkite žmonių grūsties

Didelėje minioje žmonių didesnis šansas pargriūti ir būti užmintam, užgautam, todėl reikėtų stebėti aplinką ir stengtis nepakliūti į labai dideles žmonių grūstis. Jei susigrūdimo išvengti visgi nepavyko, stenkitės išsilaikyti ant kojų ir nepargriūti, nepanikuokite, alkūnėmis atsilaisvinkite kelią ir stenkitės iš minios ištrūkti.

Negerkite nepažįstamų asmenų siūlomų gėrimų

Gali pasitaikyti atvejų, kai į alkoholį yra įpilamos medžiagos, galinčios jus apsvaiginti ir pakenkti sveikatai. Nesidalinkite gėrimais su žmonėmis, kurių nepažįstate, kuriais nepasitikite. Geriausia būtų nusipirkti savo gėrimą, kuris įpilamas prie jūsų akių. Jeigu jūs ar jūsų aplinkoje esantis žmogus blogai jaučiasi, įtariate apsinuodijimą arba tyčinį apsvaiginimą, nedelsiant kreipkitės į medikus.

Ką daryti, jei įgėlė širšė

Karštą vasaros dieną gerdami gėrimus ir valgydami maistą, saugokitės širšių, kurios su maistu ar gėrimais gali patekti jums į burną. Tokie įkandimai gali būti pavojingi gyvybei. Jei širšė įgėlė – nedelsiant kreipkitės į medikus.

Rinkitės saugų seksą

Pasirūpinkite prezervatyvais ir saugiu seksu, kad pasilinksminimas festivalyje neturėtų ilgalaikių, neplanuotų pasekmių bei išvengtumėte lytiniu būdu plintančių ligų. Taip pat atminkite, kad lytiniams santykiams būtinas abiejų partnerių sutikimas.

Kokių vaistų pasiimti

Nepamirškite su savimi pasiimti reikalingų vaistų. Jei yra vaistų, kuriuos jums būtina vartoti, nepamirškite pasiimti jų su savimi. Patartina pasirūpinti ir vaistais nuo netikėtos alergijos, virškinimo sutrikimų, skausmo ir t.t. Jei vartojate alkoholį, atsižvelkite į vaistų sąveiką su alkoholiniais gėrimais.

Kaip žinoti, kur esate

Ištyrinėkite festivalio erdvę, žemėlapį. Tam, kad nutikus nenumatytam atvejui žinotumėte, kur eiti ir kur kreiptis, gerai susipažinkite su erdve, kurioje vyksta festivalis. Įsitikinkite, kad žinote, kur yra tualetai, pirmosios pagalbos punktai, valgymo ir gėrimo vietos, stovyklavietės, pramogų, poilsio zonos.

Būkite saugūs ir linksminkitės atsakingai!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius