Dažnai pajutę pirmuosius peršalimo simptomus griebiamės vaistų, kurie nedelsiant pašalintų visus negalavimus. Džiaugiamės greitai pasveikę, tačiau pamirštame, kad organizmą reikia stiprinti nuolat ir geriausia tai daryti – užbėgant ligoms už akių.
Imunitetui – klasikinis derinys
Stiprinti imunitetą puikiausiai galima laiko patikrintomis natūraliomis priemonėmis. Žinomas bitininkas Algirdas Amšiejus primena klasikinį citrinos, imbiero ir medaus derinį bei siūlo pasigaminti gydomąjį mišinį.
„Į indelį sudėkite tarkuotą gabalėlį imbiero, 5-7 šaukštus medaus, išspauskite šiek tiek citrinos. Jį taip pat galite pagardinti trintomis spanguolėmis. Suvalgykite po šaukštą šio mišinio kasdien arba gerkite užpylę virintu, tačiau atvėsintu, vos šiltu vandeniu – imunitetą tikrai sustiprinsite. Svarbu mišinį laikyti šaldytuve ir suvartoti per mėnesį“, – sako A. Amšiejus.
Prekybos tinklas „Lidl“ šią savaitę paruošė permainingus orus įveikti padėsiančių produktų pasiūlymų: „Raginame pirkėjus rūpintis savo sveikata ir pasirūpinome, kad parduotuvių lentynose jie rastų visko, ko reikia natūraliai stiprinti imunitetą – imbierą, ekologiškų citrinų ir svarbiausia – pasiūlymų lietuviškam medui“, – sako „Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovas Laurynas Jankevičius.
Medus ne tik turi gausybę vitaminų, mineralų, stiprina imunitetą ir padeda įveikti peršalimą, bet taip pat gydo nuo migrenos ar širdies ligų. Liaudies medicinos žinovai teigia, kad skirtingų rūšių medus turi išskirtinių savybių: pavyzdžiui, grikių – tinka gydant mažakraujystę, o liepų itin tinka naudoti peršalus ar skaudant gerklei.
Be jau įprastų „Lidl“ asortimente žiedų ir lietuviško medaus, šią savaitę prekybos tinklo lentynose pirkėjai gali rinktis iš grikių, liepų medaus rūšių ar net skirtingų produkto konsistencijų. Lietuvoje gaminamas medus per žiemą kristalizuojasi, tad tampa gana kietas. Nors šis natūralus procesas neturi įtakos produkto kokybei – kai kurie „Lidl“ pirkėjai yra itin pamėgę kreminės konsistencijos žiedų medų, kurį patogu vartoti. Pasak bitininko, norint išgauti kreminę medaus konsistenciją, naudojama sudėtinga technologija, kuomet mechaniniu būdu kristalai yra susmulkinami.
Svarbu tinkamai laikyti ir vartoti
Anot A. Amšiejaus, medaus nauda visa savo galia atsiskleis tik tuomet, jei jis yra kokybiškas ir nepasenęs. Paprastai medui suteikiamas 18 mėnesių galiojimo terminas, tačiau pasak bitininko, jam įtakos turi ir laikymo sąlygos: „Palankiausia temperatūra, siekiant išsaugoti medaus kokybę, yra 12-15 laipsnių. Kambario temperatūroje patariama laikyti tik tuo metu vartojamą medų“, – sako A. Amšiejus.
Meduje yra gausybė minėtų naudingųjų medžiagų, tačiau, neteisingai jį vartodami, galime jas sunaikinti. Jeigu produktą renkamės kaip gydomąją priemonę, bitininkas pataria vartoti medų taip, kad jis išlaikytų geriausias savo savybes. Dėl to nereikėtų šaukštelio su medumi dėti į karštą arbatą – verčiau valgyti jį karštu gėrimu tik užsigeriant.
Medumi galime sėkmingai gydyti mažakraujystę, stiprinti imuninę sistemą ar pagerinti virškinimą, tačiau reikėtų atminti, kad termiškai apdorotas jis netenka savo gydomųjų galių
„Medumi galime sėkmingai gydyti mažakraujystę, stiprinti imuninę sistemą ar pagerinti virškinimą, tačiau reikėtų atminti, kad termiškai apdorotas jis netenka savo gydomųjų galių. Jei dėsime medų į kepamą pyragą, kaitinamus padažus ar verdančiu vandeniu užpilamus gėrimus – jis suteiks malonaus specifinio skonio, tačiau gerųjų savybių nebeliks“, – pataria A. Amšiejus.
Bitininkas teigia, kad medus yra ne tik vitaminų šaltinis, bet puikiai tinka kaip sveikesnis saldumynų pakaitalas, tik tuo nereikia piktnaudžiauti: „Lietuviai dažniau medų vartoja kaip vaistą, tuo tarpu visame pasaulyje jį valgo kaip maistą. Norvegai labai mėgsta šį natūralų produktą, pas juos visada rasi medaus ant stalo. Ir lietuviai po truputį pradeda vartoti daugiau medaus, saldinti juo kavą, arbatą“.