Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Sulėtėjo medžiagų apykaita? 6 klaidos, dėl kurių storėjate

Ką žinome apie medžiagų apykaitą? Greičiausiai visi esame girdėję sakant, kad „mano medžiagų apykaita labai lėta“ ir atvirkščiai.
Sportiška mergina
Sportiška mergina / 123RF.com nuotr.

Kaip teigiama portale Healthline, medžiagų apykaita – tai procesas, kurio metu maistas paverčiamas energija. Tačiau dėl kai kurių klaidų jūs galite priaugti svorio, taip pat – gali pradėti kauptis riebalai. Kokios tos klaidos ir kaip jų išvengti?

Jūs valgote per mažai

Jei siekiate numesti svorio, atsisakyti maisto nėra gera mintis, be to, tai gali sukelti priešingą rezultatą. Valgant mažai, organizmas gauna mažiau energijos, todėl sulėtėja medžiagų apykaita.

Kai smarkiai sumažinate suvartojamų kalorijų kiekį, organizmas pajunta, kad maisto trūksta, ir sumažina kalorijų deginimo greitį. Jei ketinate numesti svorio ribodami kalorijų kiekį, neribokite jų per daug – arba per ilgai.

Atsisakote baltymų

Norint pasiekti ir išlaikyti sveiką svorį, labai svarbu valgyti pakankamai baltymų. Didelis baltymų kiekis ne tik padeda jaustis sotiems, bet ir gerokai padidina organizmo kalorijų deginimo greitį. Be to, baltymai padidina medžiagų apykaitos greitį labiau nei angliavandeniai ar riebalai.

Jūsų gyvenimo būdas – sėdimas

Dėl sėdimos veiklos gali labai sumažėti kasdien sudeginamų kalorijų skaičius.

Pažymėtina, kad daugelio žmonių gyvenimo būdas daugiausia susijęs su sėdėjimu darbe, o tai gali turėti neigiamą poveikį medžiagų apykaitai ir bendrai sveikatai.

123RF.com nuotr./Sėdimas gyvenimo būdas gali išprovokuoti įvairius skausmus
123RF.com nuotr./Sėdimas gyvenimo būdas gali išprovokuoti įvairius skausmus

Nors treniruotės ar sportas gali turėti didelės įtakos sudeginamų kalorijų skaičiui, net ir elementarus fizinis aktyvumas, pavyzdžiui, atsistojimas, namų tvarkymas ir lipimas laiptais, gali padėti deginti kalorijas.

Jums trūksta kokybiško miego

Miegas labai svarbus gerai sveikatai. Jei miegate mažiau valandų nei reikia, gali padidėti daugelio ligų, įskaitant širdies ligas, diabetą ir depresiją, rizika. Keliuose tyrimuose pažymima, kad nepakankamas miegas taip pat gali sumažinti medžiagų apykaitos greitį ir padidinti tikimybę priaugti svorio.

Miego trūkumas dar labiau pablogėja, jei miegama ne naktį, o dieną. Toks miego režimas sutrikdo organizmo cirkadinius ritmus arba vidinį laikrodį. Ką galite padaryti? Rūpinkitės miego režimu ir miego higiena.

Geriate saldintus gėrimus

Cukrumi saldinti gėrimai kenkia jūsų sveikatai. Didelis jų vartojimas yra susijęs su įvairiais negalavimais, įskaitant atsparumą insulinui, cukrinį diabetą ir nutukimą.

Be to, dažnai vartojant cukrumi saldintus gėrimus gali sulėtėti medžiagų apykaita, pradėti kauptis riebalai pilve ir kepenyse. Nepamirškite, kad ne tik saldinti gėrimai kenkia - alkoholis taip pat daro neigiamą įtaką sveikatai, medžiagų apykaitai ir jūsų svoriui.

123RF nuotr./Limonadas
123RF nuotr./Limonadas

Jėgos treniruotės

Treniruotės su svarmenimis yra puiki strategija, padedanti išvengti medžiagų apykaitos sulėtėjimo.

Įrodyta, kad jėgos treniruotės pagerina medžiagų apykaitą sveikiems žmonėms, taip pat tiems, kurie serga širdies ligomis, turi antsvorio ar yra nutukę. Jėgos treniruotės didina raumenų masę, kuri sudaro didžiąją dalį kūno masės be riebalų. Turint didesnį kiekį neriebalinės masės, gerokai padidėja kalorijų, kurias sudeginate ramybės būsenoje, skaičius.

Atrodo, kad net minimalios jėgos treniruotės padidina energijos sąnaudas. Ir priešingai, nesiimant jokių jėgos treniruočių, gali sulėtėti medžiagų apykaita, ypač krentant svoriui ir senstant.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas