„World Press Photo“ paroda. Apsilankykite
Bilietai

Mėnesis be cukraus, kiaušinių ir miltų: kaunietis Danielius Narauskas metė iššūkį sau

Trisdešimt dienų – tiek laiko visiškai nevartoti cukraus, kiaušinių ir miltų jokiu pavidalu nusprendęs kaunietis Danielius Narauskas sako metęs iššūkį pats sau. Kodėl? Nes save drąsiai galėtų pavadinti saldumynu maniaku. Tad atsisakyti saldžių kepinių jam buvo tikrai sunku.
Atsisakęs kiaušinių, miltų ir cukraus D.Narauskas atrado daug naujų patiekalų
Atsisakęs kiaušinių, miltų ir cukraus D.Narauskas atrado daug naujų patiekalų / Asmeninė nuotr.

D.Narauskas sako suprantantis, kad savijauta ir gyvenimo kokybė priklauso tik nuo jo paties. Nors amžiumi jis jaunas, tačiau jau pasisėmęs patirties kelionėse ir kitose avantiūrose. Pasak kauniečio, šis iššūkis nėra vien tam tikrų produktų atsisakymas.

„Į tai įeina daug daugiau sveikam ir aiškiam protui reikalingų procesų“, – tikina pašnekovas.

Idėja pradėti sveikai gyventi jau seniai tūnojo jo galvoje, bet ankstesni eksperimentai pasibaigdavo vos po kelių savaičių.

„Seniai norėjau sveikai maitintis. Atrodo, diena iš dienos vedė kažkas prie to reikalo. Bet anksčiau vos pradėjęs laikytis naujų mitybos taisyklių, po kelių savaičių mesdavau. Ir taip kokius penkerius metus, jei ne daugiau“, – sakė D.Narauskas.

Neseniai po savo 23-iojo gimtadienio Danielius ėmė svarstyti, kad laikas eina, o norisi maksimaliai išnaudoti savo potencialą, kol dar yra jaunas ir sveikas.

Jis neslėpė, kad viena iš pagrindinių paskatų, pasiryžti gyventi sveikiau, buvo mąstymas apie ateitį.

„Iš daug vyresnių žmonių pastebiu, kad jie tingi griebtis naujų dalykų ar dažnai pavargsta. Neretas skundžiasi įvairiais kūno skausmais, kurie neleidžia jiems produktyviai gyventi, nors kai kurie dar nėra senjorai... Pradėjus juos analizuoti, supratau, kad greičiausiai jie priėmė netinkamus sprendimus būdami jauni‘‘, – pasakojo vaikinas.

Pirmiausia – apsibrėžti rėmus

Nuo svarstymų perėjęs prie darbų D.Narauskas nuo liepos 31 d. visiškai nebevartoja cukraus, kiaušinių ir miltų bei visų gaminių iš jų.

Jo tikslas buvo aiškus – per mėnesį išsiugdyti naują įprotį, kuris padėtų pamiršti, kad tai – kažkas neįprasto. Norėjosi, kad tokia mityba taptų natūralia kasdienybe.

Atsisakęs daugeliui įprastų maisto produktų ir jų gaminių, D.Narauskas sakė sulaukęs įvairios aplinkinių reakcijos.

„Vieni sakė: „O kas po to?“. Bet aš manau, kad svarbiausia – apsibrėžti rėmus. Jei užsibrėžčiau ilgesnį laiko tarpą, tai tikslas galėtų atrodyti nepasiekiamas. O juk sunku siekti kažko, kas yra begalybė? Norėjau apsibrėžti tokį laiką, kurį galėčiau pamatuoti. Vėliau žiūrėsiu, kaip išeis. Jeigu ką, teks bandyti dar kartą“, – su šypsena prasitarė pašnekovas.

Asmeninė nuotr./Ne tik skaniai atrodantis, bet ir sveikesnis D.Narausko paruoštas patiekalas
Asmeninė nuotr./Ne tik skaniai atrodantis, bet ir sveikesnis D.Narausko paruoštas patiekalas

Dabar savo dieną jis pradeda ne nuo kavos, bet šalto dušo ir meditacijos.

„Turbūt daug kas savo dienos pradžios neįsivaizduoja be puodelio kavos, taip ir aš pastaruoju metu pradėdavau savo dieną. Tačiau nusprendęs keistis, pabandžiau šaltą dušą, kuris mane tiesiog pripildė energijos. Meditacija padeda proto aiškumui. Rytais ją praktikuoju po 15-20 min. Atsisėdu lotoso poza prie sienos, kad išvengčiau kūprinimosi. Laikysena gali daug pasakyti apie žmogaus savijautą, todėl leidžiu energijai pasikrauti per stuburą“, – apie naują rutiną, kuria pradeda kiekvieną dieną, pasakojo D.Narauskas.

Anot jo, dabar visi turi šimtus įvairiausių darbų, minčių bei, žinoma, problemų, nuo kurių žmogus tiesiog negeba atsiriboti arba net su jomis susitaikyti.

„Aš į meditaciją žiūriu kaip į galimybę apvalyti mintis. Tuomet visos mintys išmetamos iš galvos“, – sakė jis.

Kaip ir ėmusis bet kurio iššūkio, labai daug lemia ne tik valia, bet ir disciplina. Pasak D.Narausko, ji labai svarbi. Vieni į discipliną gali pažiūrėti kaip į rutiną, kiti – kaip į variklį, kuris padeda, tarsi dėlionei, susidėlioti atskiroms detalėms į vieną vaizdinį.

Asmeninė nuotr./Skanaus!
Asmeninė nuotr./Skanaus!

„Norint iškepti tortą, reikia dėti sluoksnius ir ingredientus paeiliui, o jeigu viską sumesi į vieną krūvą, vargu, ar tau pavyks iškepti tortą. Beveik visur mus lydi tie patys paprasti gyvenimo principai“, – filosofijos prieskonių pokalbiui suteikė pašnekovas.

Kaip atsispirti pagundai?

Toks kauniečio iššūkis galbūt ir neatrodo sudėtingas. Vis dėlto saldumynus mėgstančiam žmogui atsisakyti bet kokio saldėsio – sunku.

„Buvau didelis cukraus „maniakas“, galėdavau suvalgyti 250 gramų „Milka“ šokolado per dieną. Tačiau pieno produktų mano kūnas visiškai netoleravo, nuolat jausdavau, kad pilvas išsipūtęs, o nuo miltų jausdavausi apsunkęs, tarsi kažkas slėgtų prie žemės“, – atskleidė D.Narauskas.

Dabar šokoladą jis išmainė į vasaros gėrybes. „Užsimanius saldumyno, dabar užkandžiauju uogomis, tokiomis kaip juodieji serbentais, agrastai. Neatsisakiau ir bananų, melionų. Bet, jei net ir suvalgius jų labai norisi saldžiai valgyti, o naktis jau beldžia į langą, tuomet geriu vandenį. Tai padeda numalšinti alkį“, – patarimais dalinosi vaikinas.

Asmeninė nuotr./Pusryčiai, numeris du
Asmeninė nuotr./Pusryčiai, numeris du

Dabartinio savo maisto raciono D.Narauskas neįsivaizduoja be cukinijos, kuskuso, grikių ir kitų kruopų.

„Šioje dalyje yra smagiausia tai, kad vis atrandi kažką naujo. Kadangi gaminu pats, tenka daug domėtis apie maistą, jo gaminimo ir apdorojimo būdus. Seniau atrodė, nežinai ką valgyti! O dabar iš tų pačių komponentų galiu padaryti labai daug“, – džiaugėsi pašnekovas.

Anot jo, išradingumas atsiranda tiesiog gerai pagalvojus. Tad prieš ruošiant maistą reikėtų tam skirti laiko.

„Visi aplink dabar labai skuba gyventi, bet tai nėra priežastis, kodėl turėtume atsisakyti sveiko maisto. Pradžioje, kol auginame savo įprotį, pasvarstymas, ką valgysi, gali kainuoti laiko. Bet, jei tai darysime nuolat, tai taps kasdieniška ir natūralu“, – iš savo patirties kalbėjo kaunietis.

Asmeninė nuotr./Pusryčiai
Asmeninė nuotr./Pusryčiai

Vos pradėjęs iššūkį D.Narauskas jautėsi puikiai, tačiau, vieną dieną užklupo, kaip jis pats vadina, sunkios maisto „pagirios“.

„Atsikėliau vieną rytą, pajutau sunkumą, kuris mane traukė prie žemės. Galvojau, gal prastai miegojau. Tikėjausi, kad įpusėjus dienai pradėsiu jaustis geriau, bet niekas nepasikeitė. Tada pradėjau galvoti, gal kūnas protestuoja, ir nusprendžiau parašyti į vieną iš veganų grupių. Žmonės man pasakė, kad tokia savijauta greičiausiai yra todėl, nes mano kūnas valosi nuo miltų. Nebūčiau net pagalvojęs, kad žmonės patiria milžiniškus kūno sunkumus, kurie gali trukti net pusę metų, kuomet toksinai šalinasi iš tavo kūno“, – prisiminė vaikinas.

Sulaukęs vertingų patarimų iš tokį kelią jau praėjusių žmonių, dabar jis ir pats gali rekomenduoti: pakeitus mitybą pravartu suaktyvinti judėjimą. Pavyzdžiui, važinėtis dviračiu, apsilankyti pirtyje ir pan.

Svarbu – gera emocija

Apie tai, kad pakeitė mitybą, jis pasakojo ne tik draugams, šeimos nariams, bet ir viešoje feisbuko paskyroje.

„Kadangi savo iššūkį padariau viešą, sulaukiau nemažai atsako, kuris man padeda. Žmonės skatina pasidalinti savo receptais ir patys jais dalinasi. Dažnai bendraujame, jie man atsiunčia įvairias nuorodas su įdomia informacija, kuri man padeda nugalėti nežinojimą“, – džiaugėsi D.Narauskas.

Anot jo, atsisakius tam tikrų produktų nereikėtų aklai sekti kažkieno kito patarimais – visi mes skirtingi, skirtingai reaguojame į aplinką ir pokyčius, tad prisitaikyti sau galima tik dalį kitų išbandytų dalykų.

„Labai svarbu suprasti, kas tau yra naudinga ir sveika. Man kartais atrodo, kad, jeigu darai kažką su gera emocija, net, jei tai kažkam gali pasirodyti nesveika, bus daug sveikiau negu iš tiesų yra. Pavyzdžiui, turbūt visi esame girdėję tyrimą su vandeniu, kuomet dvi stiklinės stovi grojant klasikinei ir death metal muzikai. Tyrimai rodo, kad death metal muzikai skambant stovėjęs vanduo yra prastesnės kokybės. Bet, jeigu žmogus nuo tokios muzikos „pasikrauna“, galbūt reikėtų į tai žiūrėti asmeniškai“, – savo mintimis pasidalino sveikiau gyventi nusprendęs jaunas vyras.

Pasakodamas apie savo patirtį, D.Narauskas sutiko pasidalinti ir keletu savo gaminamų patiekalų receptų.

Improvizuoti D.Narausko pusryčiai

Salotos / žaliasis koktelis / vaisiai + matės arbata

Salotos:

  • salotos
  • maži pomidorai
  • saulėje džiovinti pomidorai
  • du maži avokadai
  • sauja kedrinių pinijų
  • spaustos citrinos sultys
  • citrinpipiriai

Žaliasis kokteilis:

  • špinatai
  • mangas
  • bananas
  • kivis
  • šaltinio vanduo
  • pabarstymui – namuose maltas iš Šri Lankos lauktuvių gautas cinamonas, kuriuo pabarstytas kokteilis; kelios spanguolės.

Daugiau D.Narausko receptų rasite sekdami jo iššūkį feisbuke.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs
Reklama
Influencerė Paula Budrikaitė priėmė iššūkį „Atrakinome influencerio telefoną“ – ką pamatė gerbėjai?
Reklama
Antrasis kompiuterių gyvenimas: nebenaudojamą kompiuterį paverskite gera investicija naujam „MacBook“