Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 14 /14:52

Meningokokine infekcija susirgusi, bet medikų namo išsiųsta dvimetė gelbėjama reanimacijoje

Žarnyno infekcija – tokią diagnozę savaitgalį iš medikų išgirdo dvejų metų Urtės mama Edita Pirštelė, nujautusi, jog mažylę užpuolė kur kas rimtesnė liga. Šeštadienį vakare sunegalavusi mergaitė tik po sunkios nakties savo namuose sekmadienį paguldyta į Klaipėdos universitetinės ligoninės reanimaciją, jai diagnozuota meningokokinė infekcija.
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydoma Urtė.
Klaipėdos universitetinėje ligoninėje gydoma Urtė. / E.Pirštelės nuotr.

Socialiniame tinkle „Facebook“ netruko pasklisti sunerimusios mamos žinia kitoms mažylius auginančioms moterims:

„Kreipiuosi į Jus visas, kad žinotumėte, kas vyksta gydymo įstaigose, kokie nekompetentingi medikai dirba. Jie nesugeba suteikti tinkamos pagalbos, o tik kaltina kitus asmenis. Kai tuo tarpu jie pasirinkę mediko pareigas turi gelbėti gyvybę, tinkamai ja rūpintis, o ne gražioje formoje nuo savęs nusiimti atsakomybę, perkeldami ant kitų, kad per vėlai pranešama apie susirgimus ir t.t. O kiek situacijų taip ir liko neišaiškintų, kurios nugrimzdo giliai giliai..., o jų kaina – gyvybė? Mergaitės, jūs man pasakykit, kiek galima dangstyti medikų klaidas, kurios pareikalauja gyvybių? O mūsų situacija be galo baisi –galutinė diagnozė – meningokoko infekcija? O prasidėjo nuo tų „išmanančių“ medikų pirmų diagnozių – žarnyno infekcija. Kur jie žiūri?“ – rašoma Editos Pirštelės žinutėje.

Moteris išsamiai pasakoja, jog šeštadienį, kovo 12-ąją, apie 22 val. dvimetė pasijuto blogai ir netrukus pagalbai kviesti greitosios medikai.

Nuvežė į vaikų ligoninę Klaipėdoje, ten numušė temperatūrą, pasakė, kad gal žarnyno infekcija ir kreiptis pirmadienį į šeimos gydytoją, ir išleido namo, patikino, kad viskas praeis – nėra tikslo guldyti į ligoninę. Kaip jie gali taip diagnozuoti jokių tyrimų neatlikę? – retoriškai klausia mergaitės mama.

„Iškviečiau greitąją pagalbą, temperatūra 39 laipsniai, atvykę medikai davė vaistų „Paracetamol“ ir išvyko, po 1 val. būklė vėl pablogėjo, aukšta temperatūra, vėmė, ant kūnelio nebuvo matyti pabėrimų, kviečiau greitąją pagalbą antrą kartą, ji atvykusi man papriekaištavo, kad pati galiu duoti vaistų „Paracetamol“ – numušti aukštą temperatūrą ir nėra pagrindo vežti į ligoninę, nes turi praeiti.

Primygtinai pareikalavau, kad vežtų į ligoninę. Nes jutau, kad mano dukrai negerai kažkas... Nuvežė į vaikų ligoninę Klaipėdoje, ten numušė temperatūrą, pasakė, kad gal žarnyno infekcija ir kreiptis pirmadienį į šeimos gydytoją, ir išleido namo, patikino, kad viskas praeis – nėra tikslo guldyti į ligoninę. Kaip jie gali taip diagnozuoti jokių tyrimų neatlikę?

Grįžome namo, būklė tik blogėjo, kvietėme trečią kartą greitąją jau ryte po geros vėmimo nakties... Atvažiavo jau kitas ekipažas, kuris žaibišku greičiu išvežė į ligoninę, nes vaikui tada buvo bet kuri minutė svarbi. O ten sutikome buvusius greitosios pagalbos medikus, kurie replikavo „kas nutiko ir vėl jūs čia?“ Apžiūrėjo, vėl nustatė žarnyno infekciją ir išsiuntė į infekcinių ligų skyrių Klaipėdoje.

Ir tik iš trečio karto mus paguldė į ligoninę, į reanimacijos skyrių su įtarimais, kad galima „žaibiška meningokoko infekcija“. Dukrytė pajungta aparatais, vaistai leidžiami, tačiau ar ne per vėlai viskas? Klausimas Jums – ar gali dirbti tokie medikai toliau?! Šitos situacijos nepaliksime neišspręstos“, – rašoma moters žinutėje, pasklidusioje socialiniuose tinkluose.

20 km nuo Klaipėdos, Priekulėje, gyvenančios mažylės būklę šeštadienio vakarą, kiek po 22 val. įvertino Gargždų greitosios medicinos pagalbos brigada (Priekulės filialas).

E.Pirštelė 15min teigė, jog mergaitei ant kūno bėrimų namuose nebuvo, tačiau paguldžius Urtę į ligoninę bėrimai atsirado. 2 metų ir 9 mėnesių mergaitės būklė pamažu gerėja, liga spėjo paveikti plaučius, tačiau Klaipėdos universitetinės ligoninės medikai daro viską, jog mažylė pagytų. Mergaitė darželio nelankė, yra vienturtė duktė.

Būklė gana sunki

Klaipėdos visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Ina Kuznecova 15min patvirtino, jog mergaitei iš tiesų diagnozuota meningokokinė infekcija, jos būklė gana sunki. Tokią informaciją įstaiga gavo iš ligoninės.

Anot specialistės, bėrimai ant kūno iškart gali ir neatsirasti, o jų verčiau ir nesulaukti, nes tuomet pagalba gali būti pavėluota.

„Kasmet fiksuojame du tris tokius atvejus, būna, jog vaikai suserga darželyje. Pernai Kretingos mieste buvo sukilimas, skaudus žaibinės formos atvejis, kai moksleivė mirė, – kalbėjo I.Kuznecova. – Priemonių yra daug, pirmiausia artimiausią kontaktą turėjusiems asmenims skiriama vienkartinė antibiotikų dozė. Būklę reikia stebėti septynias dienas. Meningokokas šiaip aplinkoje yra labai neatsparus, žūva per kelias sekundes.“

Anot specialistės, bėrimai ant kūno iškart gali ir neatsirasti, o jų verčiau ir nesulaukti, nes tuomet pagalba gali būti pavėluota.

„Jei vaikui yra aukšta temperatūra, galvos skausmai, įtempti raumenys, kaklo raumenys, vaikas vangus, mieguistas, galima įtarti rimtą susirgimą. Žinoma, įvertinant, ar nėra kitų ligų, kaip anginos, požymių. Laiku nustatyta infekcija yra labai svarbu, kalbant apie meningokokinę infekciją. Bėrimo atsiradimas gali būti ir per vėlus. Tai sunki liga, iš tiesų“, – kalbėjo I.Kuznecova.

Meningokokinę infekciją išsamiausiai nustatyti padeda likvoro, tai yra smegenų skysčio, tyrimas. 

Situaciją įvertino išsamiai

Klaipėdos vaikų ligoninės vyriausioji gydytoja Klaudija Bobianskienė 15min teigė, jog medikai išsamiai įvertino mergaitės būklę.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Vilniaus universitetinės ligoninės atnaujinto operacinio bloko atidarymas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./ Ligoninė

„Mergaitė sukarščiavo, 12 dienos pavakarė, 22 val. išsikvietė greitąją, apžiūrėjus vaiką nieko rimto nerado, greitosios išrašo neturiu. Rašoma 38,8 temperatūra, paskyrė žvakutę paracetamolio ir išvyko. Vaikui temperatūra staigiai nenukrito, iškvietė pakartotinai 22.50 val., temperatūra – 39,6. Atvykus į ligoninę paracetamolis, matyt, suveikė, temperatūra buvo 36,8. Apžiūrėjusi gydytoja nerado jokių pakitimų, išskyrus paraudusią gerklę. Daktarė rašo: karščiavimas, ryklės uždegimas, paskyrė „Ibufeno“ ir išrašė namo stebėjimui. Atvyko kitą rytą, 8.33 val., mamos žodžiais, „gausiai nusivėmusi“. Rašoma, kad karščiuoja, vaikas apglebęs, stebimas pilvukas, padidėjusi žarnyno peristaltika. Gydytoja, apžiūrėjusi vaiką, nutarė, kad žarnyno infekcija, nes, kaip mama sakė, vaikas vėmė per naktį daugiau kaip 10 kartų ir nusiuntė į Klaipėdos universitetinės ligoninės Infekcinių ligų departamentą. Departamente vaikas yra apžiūrimas ir su ta pačia diagnoze paguldomas į vaikų ligų skyrių, po keleto valandų, išryškėjus bėrimams, perkeltas į reanimaciją“, – eigą pasakojo K.Bobianskienė.

Anot jos, nustatyti šią diagnozę vien kraujo tyrimu neįmanoma, nes kraujas parodytų uždegiminę reakciją, kuri būna ir sergant gripu ar angina.

„Be bėrimų išvis neįmanoma nustatyti. Kai yra marmurinė oda, gali įtarti, bet, deja, jos nebuvo. Mama rašo, kad bėrimų nebuvo“, – kalbėjo vyriausioji gydytoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas