Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mėnuo be alkoholio: 6 naudos sveikatai

Teigiama, kad mėnuo be alkoholio į žmogaus gyvenimą gali įnešti itin reikšmingų pokyčių ir pastūmėti išvis jo nebevartoti. Kaip pabrėžia specialistai, saugaus alkoholio kiekio nėra, tad atsisakę jo pajusime pokyčius įvairiose gyvenimo srityse, o pradėti tai daryti tinka bet koks laikas.
Alkoholio vartojimas
Alkoholio vartojimas / 123RF.com nuotr.

Apie tai kalba ir mitybos ekspertai, išskirdami ne vieną naudą mūsų organizmui, rašoma eatthis.com. Kas nutinka mūsų organizmui, kai nusprendžiame nebevartoti alkoholio?

Galite pasijusti laimingesni

„Alkoholis gali būti pavadintas depresantu. Įtraukus jį į savo mitybą, galite pajausti neigiamą šalutinį poveikį savo psichikai, kai pradinis gėrimo efektas išnyksta“, – sako dietologė Lauren Manaker.

Ji priduria, kad atsisakę alkoholio mėnesiui galime pasijusti laimingesni ir net pagerinti savo psichinę sveikatą.

Galite numesti svorio

Alkoholis iš tikrųjų yra labai kaloringas, tad natūralu, jog suvartodami pernelyg daug kilokalorijų, priaugsime svorio. „Jeigu geriate saldžius ir kaloringus alkoholinius kokteilius, jų atsisakę tikrai galite pajausti pokyčius“, – sako dietologė.

Ji prideda, kad žmonės, vartodami alkoholį yra linkę suvartoti daugiau maisto, įvairių kaloringų užkandžių, o tai savo ruožtu taip pat veda į svorio augimą.

Galite pagerinti miego kokybę

Nors galite manyti, kad taurė vyno jums padės greičiau užmigti, tačiau iš tikrųjų alkoholis itin neigiamai veikia miego kokybę. „Pernelyg didelis alkoholio suvartojimas sutrikdo cirkadinius ritmus ir gali prireikti savaičių, kad vėl sugrįžtume į įprastinį miegą. Kitais žodžiais tariant, mes savo grožio miegu sumokame už tai, kad švenčiame“, – sako visuomenės sveikatos ir mitybos specialistė Daina Trout.

123RF.com nuotr./Nemiga
123RF.com nuotr./Nemiga

Galite išvengti virškinimo problemų

Ar pastaruoju metu patiriate virškinimo problemas, pilvo pūtimą? Alkoholio atsisakymas gali būti vienas iš būdų, padėsiančių palengvinti šiuos negalavimus.

„Pernelyg didelis alkoholio kiekis stabdo virškinimo fermentų gamybą, o tai reiškia, kad jie negali suskaidyti to, ką valgote. Dėl šios priežasties gali būti pažeista skrandžio gleivinė, kamuoti nepageidaujamas dujų kaupimasis, pilvo pūtimas, virškinimo sutrikimai“, – sako D.Trout.

Galite pagerinti odos būklę

Įvairios uždegiminės reakcijos, sąnarių skausmas ir odos problemos gali pagerėti atsisakius alkoholio.

„Per didelis alkoholio kiekis gali sukelti uždegimą visame kūne, tad tai, ką vadinate senėjimu, prasta odos būkle, gali būti alkoholio poveikis“, – teigia D.Trout. Viename tyrime, kuriame dalyvavo 3000 moterų, nustatyta, kad daugiau nei 8 gėrimus per savaitę išgėrusioms moterims žymiai padidėjo viršutinės veido linijos, paakių patinimas, sumažėjo vidurinės veido dalies apimtis bei kraujagyslės palyginti su tomis, kurios gėrė mažiau arba visai nevartojo alkoholio.

Tad specialistė pataria atsisakyti alkoholio, nes tai naudinga ir sveikam senėjimui.

Galite tapti atsparesni infekcijoms

Atsisakykite alkoholio ir taip palaikykite natūralią savo imuniteto apsaugą.

„Pernelyg gausus alkoholio vartojimas gali itin greitai pabloginti žarnyno mikrobiotą. Šie pokyčiai silpnina organizmo apsaugą ir padidina riziką susirgti“, – sako D.Trout.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas