Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mikrobų puota mūsų lovoje: kaip dažnai reikia plauti patalynę?

Mūsų oda turi neįtikėtiną regeneracijos savybę ir kas valandą ji atsikrato apie 200 milijonų negyvų ląstelių. Ką tai reiškia patalynei? Ogi tai, kad jei nekeičiame jos reguliariai, patalynė tampa nusėta nešvarumais. Ir jei dar pridedame vasaros ir padidėjusio prakaitavimo elementą, gauname mikrobų puotą, kurioje kasnakt dalyvaujame.
Patalynė
Patalynė / 123rf.com nuotr.

Palyginimas kiek drastiškas, tačiau jis teisingas. Tad kaip dažnai turime plauti savo patalynę, norėdami miegoti saldžiai ir švariai?

Miegas nešvariuose pataluose geriausiu atveju gali po nakties suerzinti odą, tačiau blogiau tai, kad visos tos negyvos odos ląstelės, nugulusios ant patalynės, labai patinka dulkių erkutėms, kurių gali prisiveisti dar daugiau, shape.com paaiškina dermatologė dr. Melanie Palm.

Dulkių erkutės gyvena dulkėse ant mūsų čiužinio, patalų, kilimų, minkštų baldų, užuolaidų ir pan., taip ir laukdamos tokio „maisto“. Dulkių erkučių išmatos, paliktos mūsų patalynėje, skatina odos ligas arba pablogina jau turimų odos ligų būklę, taip pat skatina šienligės, astmos simptomus, pabrėžia dermatologas doc. Steve'as Xu.

Negana to, reguliariai neplaunant patalų, per juos galimai ir kitiems (partneriui ar vaikams) gali išplisti tokios infekcijos, kaip, tarkime, odos grybelis.

Kaip plauti?

Nėra tikslių paskaičiavimų, koks būtų idealus patalynės plovimo dažnumas, tačiau manoma, kad plauti patalus reikėtų maždaug kas savaitę. Tiesa, S.Xu teigia, jog jeigu nejaučiate jokių odos problemų, niežėjimo, jeigu ant odos nėra bėrimų, tai patalynę galite plauti rečiau.

O štai M.Palm priduria, kad, jeigu kankina gausus prakaitavimas naktį, tai patalynę reikėtų plauti netgi dažniau nei kartą per savaitę, nes su prakaitu taip pat išsiskiria įvairūs nešvarumai ir bakterijos, kurios ilgainiui gali paskatinti aknės atsiradimą.

Dermatologai taip pat primena, kad patalynę turėtumėte plauti karštame, ne šiltame vandenyje, ir ne pačiu trumpiausiu režimu, norint, kad žūtų mikrobai. Kitu atveju galimai tik pašalinsite dalį alergenų, o dulkių erkutės išgyvens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas