Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Miltų rūšių įvairovė: kaip išsirinkti tinkamus, kuo jie skiriasi ir kas gerai sulipdo tešlą? Pataria mitybos ekspertė G.Jonaitytė

Kvietinius, avinžirnių, lęšių, kokoso, ryžių, grikių – kokius miltus ir kada rinktis? Mitybos ekspertė Gintarė Jonaitytė pataria, į ką svarbu atkreipti dėmesį ir kuo skiriasi skirtingos miltų rūšys.
Milltai
Milltai / 123RF.com nuotr.

Pasak G.Jonaitytės, kvietinius miltus renkamės todėl, kad jie – tradiciniai ir gerai žinomi: „Šie miltai populiarūs dėl pagrindinio dalyko: glitimo, kuris tešlai suteikia klampumą, tamprumą, elastingumą, o kepiniams – purumą, padeda išlaikyti formą ir dydį iškepus.

Tešlos ir kepinių savybės priklauso ne tik nuo glitimo kiekio, bet ir nuo jo kokybės. Kuo tvirtesnis glitimo tinklas, tuo tvirtesni produktai, o kuo silpnesnis – tuo kepiniai gležnesni, birūs. Glitimas pagerina mielinės tešlos kilimą, padidina duonos ir pyrago kepinių stabilumą.

Šie miltai kepiniuose naudojami nuo senovės, jie – lengviausia priemonė pasiekti norimą tikslą. Dauguma baidosi kitų rūšių miltų, nes galvoja, kad tada kepinys bus subliuškęs.“

Tačiau tai – ne visai tiesa. Sprendimų, kaip ir pasirinkimų – yra. Beje, kaip sakė mitybos ekspertė, kvietiniai miltai savo maistine verte yra visiškai menkaverčiai, nes tai greiti rafinuoti (perdirbti) angliavandeniai, kurie sukelią insulino šoką organizme ir staiga kelia cukraus kiekį kraujyje, juose mažai skaidulų (iki 3 g/100 g). Cheminėmis priemonėmis balinti miltai nėra viso grūdo dalių, todėl jie ir vadinami „tuščių kalorijų“ miltais.

Tad kokios yra skirtingų miltų savybės, kaip juos išsirinkti ir į ką atkreipti dėmesį?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos