„Toks sprendimas priimtas, reaguojant į tai, kad Lietuva, kaip ir iki šiol, privalo į savo nacionalinę teisę perkelti Europos Parlamento ir Europos Tarybos reglamento ir kitų strateginių sveikatos apsaugos dokumentų nuostatas“, – teigia SAM.
Anot sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos, šįkart yra perkeliamos Europinių dokumentų nuostatos, susijusios su vaisių ir daržovių, bananų ir pieno tiekimu švietimo įstaigoms, kur nustatyta, kad visi maisto produktai, dalijami vaikams, turi būti dalijami be pridėtinio cukraus.
„Visgi, SAM ekspertų ir mitybos specialistų vertinimu, staigesnis cukraus kiekio sumažinimas gali kai kuriems vaikams būti neįprastas. Galbūt, atsirastų net tokių, kurie jogurto atsisakytų dėl pakitusio skonio, o maisto gamintojai patirtų sunkumų dėl skubaus technologinio persiorientavimo. Tad turi būti paisoma vartotojų poreikių, kuriems irgi reikia laiko priprasti prie naujų skonių. Tik reikia atkreipti dėmesį į tai, kad net ir nesaldintuose jogurtuose natūraliai yra nemažas pieno cukraus − laktozės – kiekis“, − pranešime žiniasklaidai cituojamas A.Veryga.
Kaip teigia SAM, šiuo metu visose Europos Sąjungos (ES) šalyse, įskaitant Lietuvą, cukraus yra suvartojama gerokai daugiau, nei rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija (PSO).
„Tai sudaro sąlygas dideliam antsvorio, cukrinio diabeto, vėžio ir kitų susijusių lėtinių ligų paplitimui. Tad jo vartojimo mažinimas yra bendra visos ES sveikatos politika, – rašoma pranešime. – Pagal Lietuvos vaikų mitybos įpročių tyrimą, atliktą apklausos būdu, vaikai kasdien vidutiniškai suvartoja apie 400 proc. PSO rekomenduojamos cukraus normos, tad ši norma yra viršijama labai ženkliai. Dėl per didelio cukraus vartojimo vis daugiau vaikų kenčia nuo antsvorio, cukrinio diabeto, dantų ėduonies ir kitų ligų.“
SAM tikinimu, pagal šiuo metu jos rengiamą vaikų maitinimo organizavimo tvarką ugdymo ir globos įstaigoms, cukraus kiekis bus mažinamas ir kituose vaikams tiekiamuose maisto produktuose: „Tėvai tokius žingsnius palaiko, be to, iš jų nuolat gaunama laiškų, kuriuose priekaištaujama dėl mokyklose esančių saldžių bandelių ar kitų menkaverčių, daug cukraus turinčių gaminių, ypač maisto pardavimo automatuose. Tikimasi, kad šios priemonės sumažins su nesaikingu cukraus vartojimu susijusių ligų riziką ir prisidės prie vaikų sveikos gyvensenos įpročių formavimo.“
Sprendimą dėl laipsniškumo cukraus mažinimo jogurtuose kovo 14-ąją ministerija priėmė pasitarusi su Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir pieno produktų gamintojais.
Vyriausybė iki 2018 metų pabaigos yra numačiusi parengti alternatyvių kompleksinių priemonių, siekiant sumažinti cukraus vartojimą, planą.