Mityba karantino metu: dietologė priminė 5 sveikos mitybos taisykles ir patarė, kaip liautis užkandžiavus

Karantinas smarkiai pakoregavo mūsų kasdienį gyvenimą – ypatingai mitybą. Žmonės šluoja lentynas prekybos centruose, didėja pagundų dažniau užkandžiauti, užsisakyti greitą maistą į namus.
Šeimos pietūs
Šeimos pietūs / Vida Press nuotr.

Nutukimo gydymo centro „Calory Care" gydytoja dietologė Dalia Vaitkevičiūtė pranešime žiniasklaidai sako, kad tokia situacija susiklosto, kai namuose neturime ką veikti, o sveikos mitybos įpročiai – nesuformuluoti.

Pasak jos, dabar yra pats geriausias metas pradėti teisingai maitintis, nes sveika mityba būtina mūsų imuninei sistemai, kuri kovoja su virusais. Gydytoja pataria, kas iš tiesų turėtų atsidurti pirkinių krepšeliuose ir kaip namuose ugdyti gerus valgymo įpročius.

5 pagrindinės sveikos mitybos taisyklės

D.Vaitkevičiūtė sako, kad sveika mityba tikrai nereikalauja atsisakyti didžiosios dalies maisto produktų ir tai nėra tik salotų ar virtos vištienos krūtinėlės valgymas. Ji gali būti visavertė ir kupina skonių, tačiau svarbu vadovautis keletu pagrindinių taisyklių.

Asmeninio archyvo nuotr./Dalia Vaitkevičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr./Dalia Vaitkevičiūtė

1. Į savo racioną įtraukite daugiau daržovių bei vaisių. Kiekvieno pagrindinio valgymo metu jūsų lėkštėje pusę porcijos turėtų sudaryti kuo įvairesnių spalvų daržovės. Šviežias daržoves galima keisti į raugintas, troškintas, garintas. Jei renkatės marinuotas ar džiovintas daržoves, atkreipkite dėmesį į pridėtinio cukraus ir druskos kiekius. Taip pat per dieną suvalgykite bent vieną porciją vaisių.

2. Valgykite pakankamą kiekį baltymų – tai užtikrins sotumo jausmą. Puikūs baltymų šaltiniai: žuvis, liesa paukštiena, natūralūs fermentuoti pieno produktai, pupelės, avinžirniai. Sumažinkite perdirbtų ir riebių mėsos gaminių suvartojimą, tokių kaip dešrelės, stipriai skrudinta mėsa ir pan.

3. Rinkitės sveikus riebalų šaltinius: alyvuogių, avokadų, sėmenų ar moliūgų aliejų. Bent kelis kartus per savaitę vietoje mėsos valgykite riebią jūrinę žuvį. Venkite kaitintų riebalų, apskrudusių mėsos produktų, produktų, kuriuose daug transriebalų: bulvių traškučių, riebių perdirbtų sūrių, majonezo, ledų. Jie skatina uždegiminius procesus organizme, sukelia ląstelių senėjimą bei ilgainiui tampa viena pagrindinių širdies ir kraujagyslių, diabeto bei kitų lėtinių ligų priežastimi.

4. Nepamirškite viso grūdo kruopų: grikių, avižų, rudųjų ryžių. Jose gausu gerųjų angliavandenių, mikroelementų ir skaidulų, kurios suteiks ne tik energijos, bet ir gerins žarnyno veiklą.

5. Druską keiskite įvairiomis šviežiomis bei džiovintomis prieskoninėmis žolelėmis, citrina.

Rinkitės sveikus riebalų šaltinius: alyvuogių, avokadų, sėmenų ar moliūgų aliejų.

Krepšelyje turėtų atsidurti ne tik makaronai ir miltai

Dabar žmonės parduotuvėse graibsto visus ilgai negendančius produktus: makaronus, miltus, kruopas. Gydytoja dietologė pataria nepersistengti su miltiniais gaminiais – parduotuvėse gausu sveikų alternatyvų, kurios kur kas naudingesnės mūsų organizmui. Į naudingiausių negendančių produktų sąrašą ji įtraukia šaknines daržoves (morkos, ridikai, burokėliai, salieras), kruopas, džiovintus vaisius ir daržoves, sėklas, pupeles, avinžirnius, lęšius, savo sultyse konservuotą žuvį.

„Scanpix“ nuotr./Burokėliai
„Scanpix“ nuotr./Burokėliai

„Itin svarbu, kad mūsų racionas būtų įvairus, kad jame vyrautų daug daržovių ir vaisių, kruopų, žuvies. Valgydami vienodus produktus mes gauname reikalingas kalorijas, tačiau visų maistinių medžiagų poreikio nepapildome. Maisto produktų krepšelyje turėtume matyti būtent tuos produktus, kurie nėra vien „tuščios" kalorijos", – teigia D.Vaitkevičiūtė.

Kaip sustoti užkandžiauti?

Turbūt didžiausias iššūkis visą dieną leidžiant namuose – susilaikyti nuo nuolatinio užkandžiavimo.

Gydytoja dietologė rekomenduoja prisiminti, kokiu režimu maitindavotės iki karantino ir jo laikytis, o jei jo iki šiol neturėjote – susikurti. Kaip tai padaryti?

1. Suplanuokite, ką valgysite tą dieną ar net kelias dienas į priekį. Tai ne tik padės išvengti užkandžiavimo, bet ir sutaupyti pinigų ir nešvaistyti maisto.

2. Valgykite 2–3 kartus per dieną, panašiu laiku, o tarp šių valgių iš anksto suplanuokite sveikus užkandžius. Tai gali būti vaisiai, riešutai, natūralus jogurtas, kefyras, riešutų sviestas, pjaustytos daržovės, humusas.

3. Venkite pridėtinio cukraus ir nuolatinio užkandžiavimo. Tai ilgainiui skatina uždegiminius procesus mūsų organizme ir silpnina imunitetą, kurio palaikymas šiuo metu yra ypač svarbus.

4. Turėkite veiklų, kurios atitrauktų dėmesį nuo galvojimo apie maistą. Puikiai tinka treniruotės namuose, knygų skaitymas, namų ruošos darbai.

5. Sveikos mitybos principai labai svarbūs ir todėl, kad šiuo laikotarpiu esame mažai fiziškai aktyvūs, todėl rekomenduojama bent 30–60 min. per dieną namuose užsiimti fizine veikla.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų
Reklama
Išskirtinės „Lidl“ ir „Maisto banko“ kalėdinės akcijos metu buvo paaukota produktų už daugiau nei 75 tūkst. eurų
Akiratyje – žiniasklaida: tradicinės žiniasklaidos ateitis