Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

Mitybos mokslininkė atsakė: ar tikrai blynus valgyti sveika

Blynai yra vienas iš tų patiekalų, kurie apipinti mitais ir stereotipais. Dažniausiai jiems klijuojama „nesveiko maisto“ etiketė, juk įprastai šie ruošiami iš baltų kvietinių miltų, kepami aliejuje ir gardinami uogiene. Tačiau mitybos ekspertai siūlo „nedemonizuoti“ vaikų taip mėgstamų blynų ir į šį patiekalą pažvelgti plačiau.
Mitybos mokslininkė L.Nelkinė „išteisino“ blynus
Mitybos mokslininkė L.Nelkinė „išteisino“ blynus / 123RF ir asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 2 Blynai Mityba

Blynus galime paruošti sveikai ir skaniai bei taip, kad šie teiktų naudą ir būtų naudinga mūsų kasdienės mitybos dalimi.

Apie tai kalbamės su mitybos mokslininke, medicinos ir mitybos mokslų magistre Švedijos Karolio institute, socialinių medijų profilio laurynanutrition autore Lauryna Nelkine, kuri sutiko pasidalinti savo įrašu ir įžvalgomis apie blynus bei sugriauti mitus, kurie apie juos sklando.

Asmeninio archyvo nuotr./Lauryna Nelkinė
Asmeninio archyvo nuotr./Lauryna Nelkinė

Ar tikrai blynai gali sukelti vėžį?

Aukštose temperatūrose keptame maiste gali susiformuoti medžiagos, kurių dažnas ir gausus vartojimas gali didinti riziką susirgti tam tikrais vėžio tipais. Bet tam, kad blynai didintų šią riziką, jie turi būti valgomi labai dažnai, kepami tik labai aukštoje temperatūroje. Joks vienas patiekalas nesukelia vėžio. Vėžio rizika priklauso nuo mitybos visumos, riziką didina pastovus ir gausus nepalankių sveikatai produktų vartojimas, žalingi įpročiai.

Vida Press nuotr./Blyneliai
Vida Press nuotr./Blyneliai

Blynai sukelia širdies ligas?

Transriebalai (hidrinti) ir gausus sočiųjų riebalų vartojimas (kokosų, gyvuliniai, palmių), siejamas su padidėjusia rizika susirgti širdies ligomis. Sočiųjų riebalų yra riebiuose gyvuliniuose produktuose, kokosų ir palmių aliejuose. Mityba, kurioje vyrauja nesotieji riebalai (pavyzdžiui, alyvuogių, rapsų aliejus), mažina riziką susirgti širdies ligomis.

Blynai gali būti gaminami su sveikatai palankiais aliejais, kepami orkaitėje, nepridegančioje keptuvėje išvis be jokių riebalų.

Miltai blynuose – aukštas glikemijos indeksas?

Balti miltai tikrai turi aukštą glikeminį indeksą (greitai patenka į kraują gliukozės pavidalu). Bet blynai gaminami ne tik iš miltų! Glikemijos indeksas priklauso nuo visų patiekalo sudėtinių dalių ir priedų.

Ingredientai, turintys daug baltymų, riebalų ir skaidulų, pavyzdžiui, viso grūdo miltai, vaisiai, daržovės, riešutai, sėklos, jogurtas, lašiša, – subalansuoja glikemijos indeksą ir gali padaryti blynus pilnavertišku, sočiu patiekalu.

Blynai su miltais sukelia nutukimą?

Nors angliavandenių kokybė ir glikemijos indeksas reikšmingas tam tikriems sveikatos parametrams, šiandien mokslinių tyrimų visuma teigia, kad mažesnio glikemijos indekso mityba nebūtinai yra pranašesnė svorio kontrolei ar nutukimo prevencijai.

Nutukimą lemia daug faktorių – maisto aplinka, genetika, hormoninė, metabolinė, nervinė sistemos, socioekonominiai veiksniai, o ne tik tai, ar valgomi miltiniai blynai.

„Blynai – tai mūsų kultūros, švenčių, laiko su šeima, vaikystės prisiminimų dalis. Jie gali būti ruošiami daugybe skirtingų būdu, su sveikatai palankiais ingredientais ir priedais. Jeigu mityba įvairi, joje gausu daržovių, vaisių, viso grūdo produktų, kokybiškų baltymų ir riebalų, blynai bus mūsų mitybos dalis ir net baltų miltų blynai su šokoladiniu kremu gali būti energijos šaltinis ar skanus desertas. Nustokime demonizuoti pavienius produktus ir patiekalus, o kreipkime dėmesį į mitybos ir sveikatos įpročių visumą“, – sako mitybos mokslininkė L.Nelkinė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius