Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 01 14

Mitybos mokslininkė L.Nelkinė apie sultinį: kokia jo nauda, maistingumas ir ar verta įtraukti į mitybą

Sultinys yra tas produktas, kurį mes esame užkėlę ant pjedestalo dėl numanomo sveikumo, naudos sveikatai, padedančio peršalus ir apskritai – norint lengvesnio maisto. Vieniems sultinys yra patiekalas, be kurio neįsivaizduoja savo mitybos, o kitiems tiesiog ne itin būtinas priedas.
Lauryna Nelkinė
Lauryna Nelkinė / 123RF ir asmeninio archyvo nuotr.

Tad kas per daiktas tas sultinys? Ar tikrai jis kupinas naudingų medžiagų? Į klausimus apie tai atsako mitybos mokslininkė, medicinos ir mitybos mokslų magistrė Švedijos Karolinska institute, socialinių medijų profilio laurynanutrition autorė Lauryna Nelkinė.

– Pirmiausia, kas tas sultinys? Kodėl visi stereotipiškai galvojame, kad sultinys – nebrangu, sveika, maistinga ir panašiai?

– Iš esmės, sultinys yra ilgai virtas nuoviras. Jis verdamas iš vandens ir mėsos, paukštienos ar žuvies kaulų, kartais kartu su mėsine dalimi, taip pat gali būti dedamos daržovės ir prieskoninės žolelės. Sultinys gali būti skystos formos, taip pat – kubelių ar miltelių pavidalu, kai iš pastarųjų pašalintas vanduo, todėl jie yra koncentruota sultinio versija.

Negaliu pasakyti, ar visi galvoja, kad sultinys nebrangu. Tai priklauso nuo to, iš kur sultinį gausime – ar gaminsime patys, ar įsigysime parduotuvėse. Jei kalbame apie namuose virtą sultinį – tai tikrai gali būti labai tvarus ir nebrangus maisto produktas, ypač, jei jo gamybai panaudosime maisto likučius, pavyzdžiui, sultinį pasigaminsime iš vakar likusių orkaitėje keptos vištienos kaulų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas