Tad kas per daiktas tas sultinys? Ar tikrai jis kupinas naudingų medžiagų? Į klausimus apie tai atsako mitybos mokslininkė, medicinos ir mitybos mokslų magistrė Švedijos Karolinska institute, socialinių medijų profilio laurynanutrition autorė Lauryna Nelkinė.
– Pirmiausia, kas tas sultinys? Kodėl visi stereotipiškai galvojame, kad sultinys – nebrangu, sveika, maistinga ir panašiai?
– Iš esmės, sultinys yra ilgai virtas nuoviras. Jis verdamas iš vandens ir mėsos, paukštienos ar žuvies kaulų, kartais kartu su mėsine dalimi, taip pat gali būti dedamos daržovės ir prieskoninės žolelės. Sultinys gali būti skystos formos, taip pat – kubelių ar miltelių pavidalu, kai iš pastarųjų pašalintas vanduo, todėl jie yra koncentruota sultinio versija.
Negaliu pasakyti, ar visi galvoja, kad sultinys nebrangu. Tai priklauso nuo to, iš kur sultinį gausime – ar gaminsime patys, ar įsigysime parduotuvėse. Jei kalbame apie namuose virtą sultinį – tai tikrai gali būti labai tvarus ir nebrangus maisto produktas, ypač, jei jo gamybai panaudosime maisto likučius, pavyzdžiui, sultinį pasigaminsime iš vakar likusių orkaitėje keptos vištienos kaulų.