Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos paradoksai: tik kas penktas lietuvis valgo sveikai

Tik kas penktas lietuvis teigia besimaitinantis sveikai, o didžiausi sveikos mitybos priešai – kainos ir laiko trūkumas, atskleidė visuomenės nuomonės ir rinkos tyrimų centro „Vilmorus“ atlikta reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa. Lietuvių racione didžiausią dalį sudaro mėsa, žuvis ir grūdinės kultūros. Pasak specialistų, mūsų klimato sąlygos ir mitybos ypatumai lemia, kad su maistu negauname užtektinai reikalingų mineralų, todėl dirglumas, irzlumas, nerimas, įtampa ir stresas yra kasdieniai mūsų palydovai.
Mėšlungis
Mėšlungis / Partnerio nuotr.

Dažniausiai valgo mėsą ir grūdų produktus

Dažniausiai lietuvių lėkštėje atsiduria mėsa ar žuvis. Du trečdaliai respondentų, paprašyti pasirinkti du dažniausiai vartojamus produktus, nurodė mėsą arba žuvį. Dažniau šiuos produktus rinkosi vidutinio amžiaus žmonės, rečiau – vyresnio amžiaus. Antras pagal populiarumą pasirinkimas – grūdų produktai, tokie kaip duona, košės ir kiti. Juos rinkosi 57 proc. respondentų. Grūdų produktus rečiau rinkosi vidutinio amžiaus žmonės, dažniau – vyresnio amžiaus.

Gerokai rečiau lietuviai valgo pieno produktus. Sūriais, jogurtais, varškės gaminiais dažnai maitinasi kas trečias. Vėlgi – populiariausi pieno produktai buvo tarp vyresnio amžiaus žmonių, o mažiausiai populiarūs tarp vidutinio. Panašiai – 30 proc. – itin dažnai maitinasi daržovėmis. Daugiausiai daržovių mėgėjų yra tarp vidutinio amžiaus respondentų. Rečiausiai lietuviai valgo vaisius ir saldumynus – atitinkamai 6 ir 5 proc. respondentų nurodė, kad tai yra vienas iš pagrindinių produktų, kuriais maitinasi kasdien.

Moterų ir vyrų mitybos įpročiai skiriasi itin smarkiai – moterys dažniau renkasi lengvesnį, labiau subalansuotą maistą. Jos dažniau nei vyrai valgo pieno produktus, daržoves ir vaisius. Vyrai labiau yra linkę rinktis mėsą ir žuvį, grūdinius produktus, desertus.

Gydytoja Lina Bukauskaitė teigia, kad mūsų klimato sąlygos lemia tai, kad su maistu negauname pakankamai mineralų, taip pat ir vieno svarbiausių iš jų – magnio. „Mūsų klimato zonos mitybiniai ypatumai yra tokie, kad su maistu mes negauname pakankamai magnio. Jo gausu kakavos milteliuose, kviečių selėnose, riešutuose, sojos pupelėse, lęšiuose, taip pat vertingi yra špinatai, petražolės – dalis šių produktų mūsuose nepaplitę“, – aiškina gydytoja.

Sveikai maitinasi vos kas penktas

Tik 22 proc. apklaustųjų teigė, kad maitinasi visiškai sveikai. Sveikai besimaitinantys dažniau nurodė moterys nei vyrai.

Dažniausia priežastis, kodėl nepavyksta sveikai maitintis, respondentai nurodė kainas. Tai trukdė sveikai maitintis 37 proc. respondentų. Dar 22 proc. trūko laiko gaminti ar ieškoti sveikesnio maisto. 17 proc. savo pasirinkimą nesimaitinti sveikai siejo su sotumo jausmu – teigė, kad pavalgę sveiko maisto nesijaučia sočiai.

11 proc. savo pasirinkimą siejo su menkomis žiniomis apie mitybą – nurodė, kad nežino, ką reikėtų keisti, kad valgytų sveikai. Kas dešimtam sveikas maistas asocijavosi su neigiamomis skoninėmis savybėmis, o 7 proc. nurodė, kad netiki, kad sveikas maistas kuo nors skiriasi nuo kito. Kiek daugiau nei 2 proc. respondentų teigė, kad maitinasi iš kavinėse siūlomo meniu, todėl nekreipia dėmesio į sveiko maitinimosi aspektą. Atsakant į anketos klausimus buvo galima pasirinkti ne vieną atsakymą.

Sveikai maitintis dėl ekonominių priežasčių negalintys dažniau nurodė moterys ir vyresnio amžiaus gyventojai. Laiko trūkumas buvo didžiausias kliuvinys jaunimui ir vidutinio amžiaus žmonėms. Žinių apie sveiką maitinimąsi trūkumu išsiskyrė vyresnio amžiaus respondentai.

Pasak gydytojos L.Bukauskaitės, nepakankamas mineralinių medžiagų įsisavinimas per maistą lemia dirglumą, irzlumą, nerimą, įtampą ir stresą. „Pagrindinį savo vaidmenį vykstant fiziologiniam atsakui į stresą – išskiriami hormonai katecholaminai – magnis atlieka ląstelės viduje. Magnis dalyvauja ne vienoje biocheminėje reakcijoje, todėl suprantama, kad esant intensyvesnėms būklėms turimos magnio atsargos tiesiog išnaudojamos“, – dėl ko kinta žmogaus būsenos sveikai nesimaitinant, aiškino gydytoja.

Partnerio nuotr./Magnis
Partnerio nuotr./Magnis

Palaikyti reikiamą magnio kiekį organizme galima vartojant mineralinių medžiagų preparatą „Magnesium diasporal“. Geriamojo tirpalo milteliai efektyviai ir greitai pašalina mėšlungį ir kojų įtampą, jų veiksmingumas išlieka net 24 valandas. „Magnesium diasporal“ yra vienintelis magnio preparatas Lietuvoje, kurio poveikis organizmui yra įrodytas moksliniais tyrimais. Jame nėra dirbtinių saldiklių ir dažiklių, o dėl vartojimo būdo jis lengviau įsisavinamas bei itin veiksmingas. Viename pakelyje yra reikalinga paros magnio norma.

Pasitikrinti, ar jums trūksta magnio ir kokios priežastys tai lemia, galite atlikę testą. Jį rasite čia.

Reprezentatyvi Lietuvos gyventojų apklausa apie sveikatos problemas ir mėšlungį buvo atlikta 2017 balandžio 1–9 d. Visoje Lietuvoje apklausti 1002 vyresni nei 18 metų šalies gyventojai, siekiant išsiaiškinti, apie jų sveikatos būklę ir mitybos įpročius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?