Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mitybos specialistai sugriovė „supermaisto“ mitus ir pasakė, ką iš tikrųjų reikėtų valgyti

Ekspertai sako, kad nereikėtų itin žavėtis supermaisto madomis. Jie pataria sutelkti dėmesį į labiau išbandytas ir patikrintas mitybos formas, bei nenusisukti nuo tokių produktų kaip žalios lapinės daržovės ir uogos.
Ką valgyti vakare?
Ką valgyti vakare? / Shutterstock nuotr.

Visi esame girdėję terminą „supermaistas“, tačiau tik šie produktai gali pagerinti gyvenimo kokybę?

Tikinama, kad tai visiškas mitas. Kaip Britų širdies fondui sakė vyresnioji dietologė Victoria Taylor, „Supermaistas yra rinkodaros terminas, sukurtas padėti parduoti produktus. Siekiant apsaugoti vartotojus, Jungtinės Karalystės teisės aktai dabar draudžia naudoti šį terminą ant maisto produktų pakuočių, nebent būtų atlikti tyrimai, įrodantys, kad jis gali turėti įtakos sveikatai“, rašoma mirror.co.uk.

Tačiau tai nesustabdo socialinės žiniasklaidos svetainių, pavyzdžiui, tokių kaip TikTok, užtvindymo abejotinais teiginiais apie sveikatingumą. Kartu su tuo atkeliauja ir „netikri ekspertai“ bei influenceriai, norintys vartotojams įpiršti naujausias madas, kurios nebūtinai pagrįstos įrodymais.

Atsižvelgdami į tai, „Brainworks Neurotherapy“ smegenų sveikatos ekspertai atskleidė tiesą apie „TikTok“ aptarinėjamus produktus, naudingus smegenims ir pateikė rekomendacijas, kokius maisto produktus turėtume įtraukti į savo mitybą, kad gautume naudą.

Avokadai

Avokadai yra tikrai labai populiarus ir sveikas pasirinkimas. Šis vadinamasis „supermaistas“ sulaukė daug dėmesio „TikTok“, o kai kurie vartotojai teigė, kad avokadų valgymas gali palaikyti smegenų sveikatą, nes juose gausu vitamino E.

Paklausta, ar turėtume tikėti tokiais teiginiais, registruota „Nutrable“ mitybos terapeutė Caroline Hind sutiko, kad avokadų valgymas yra naudingas sveikatai, tačiau yra daugiau kasdienių maisto produktų, kuriuos galite įtraukti į savo racioną ir kurie duos tokių pačių rezultatų.

Caroline sako: „Valgydami įvairius riešutus, sėklas ir žalias daržoves, galite patenkinti organizmo vitamino E poreikį ir gauti smegenis palaikančių B grupės vitaminų, kurių taip pat yra avokade.“

Mačia

Socialiniuose tinkluose teigiama, kad mačia turi L-teanino – aminorūgšties, kuri, kaip įrodyta, mažina stresą, gerina nuotaiką ir padeda reguliuoti miego režimą, taip pat, kad mačia turi daugiau naudos smegenims nei tiesiog įprasta žalioji arbata.

„Brainworks Neurotherapy“ smegenų sveikatos ekspertas Jamesas Roy'us tuo nėra įsitikinęs. Jis sako: „Nors tiek mačia, tiek įprasta žalioji arbata yra naudingos sveikatai, mačia gali turėti nedidelį pranašumą dėl didesnės tam tikrų junginių koncentracijos. Įrodyta, kad mačioje esantis L-teanino ir kofeino derinys teigiamai veikia smegenų veiklą. Tačiau matcha ir žaliosios arbatos skirtumai nėra didžiuliai. Įprasta žalioji arbata dėl gausaus antioksidantų, L-teanino ir kofeino kiekio suteikia daug tos pačios kognityvinės naudos“.

Acai uogos

Kalbama, kad acai uogos turi antioksidantų ir priešuždegiminių junginių, todėl jos tampa vis populiaresnės, o daugybė žmonių plūsta į „TikTok“ dalytis savo „Acai dubenėliais“ – sumaišytų vaisių variacijomis, dažnai papildytomis riešutų sviestu, kitais vaisiais ir granola. Kai kurie vartotojai teigia, kad acai uogos gali apsaugoti smegenis nuo neurodegeneracinių ligų ir padėti pagerinti atmintį.

Jamesas Roy'us nėra toks tikras. Jis sako, kad konkreti acai uogų „nauda smegenims“ yra nuolatinių tyrimų objektas, todėl teiginius apie jų poveikį reikėtų vertinti atsargiai.

„Nors acai uogose gausu antioksidantų, kurie pasižymi galimomis neuroprotekcinėmis savybėmis, tiesioginių įrodymų, kurie įtikinamai patvirtintų teiginius apie didelę kognityvinę naudą, gaunamą vartojant būtent acai uogas, yra nedaug“, – sakė specialistas.

Caroline Hind pripažįsta, kad egzotinės uogos yra naudingos mūsų sveikatai, tačiau pažymi, kad tokių pačių privalumų galima rasti ir kituose, pigesniuose ir lengviau prieinamuose vaisiuose.

„Kitos tamsios spalvos uogos gali suteikti panašią smegenų veiklą gerinančią naudą. Kasdien suvalgyti šiek tiek mėlynių, gervuogių, juodųjų serbentų ir aviečių yra puikus pasirinkimas.“

Ekspertų nuomone, štai kokie geriausi maisto produktai smegenų sveikatai

Žalios, lapinės daržovės. Lapinėse daržovėse, pavyzdžiui, kopūstuose, špinatuose, lapiniuose ir brokoliniuose kopūstuose, gausu smegenims naudingų maistinių medžiagų, tokių kaip vitaminas K, liuteinas, foliatai ir beta karotenas, kurie padeda išlaikyti mąstymo aštrumą ir sulėtinti pažinimo funkcijų silpnėjimą.

123RF.com nuotr./Špinatai
123RF.com nuotr./Špinatai

Riebi žuvis. Riebi žuvis yra puikus omega-3 riebalų rūgščių šaltinis ir padeda sumažinti Alzheimerio ligos riziką. Stenkitės bent du kartus per savaitę suvalgyti lašišos, menkės arba tuno.

Vida Press nuotr./Ant grilio kepta lašiša
Vida Press nuotr./Ant grilio kepta lašiša

Uogos. Uogų pigmentai (flavonoidai), suteikiantys joms ryškią spalvą, padeda pagerinti atmintį ir atitolinti jos pablogėjimą. Dvi porcijos mėlynių per savaitę padės palaikyti gerą flavonoidų kiekį.

Arbata ir kava. Kofeinas ne tik trumpam padidina dėmesio koncentraciją, bet ir ilgam laikui suteikia budrumo bei padeda įtvirtinti naujus prisiminimus. Kaip ir dauguma kitų dalykų, per didelis kavos kiekis gali būti žalingas.

Vida Press nuotr./Kavos puodelis
Vida Press nuotr./Kavos puodelis

Graikiniai riešutai. Riešutai yra puikus baltymų ir sveikųjų riebalų šaltinis. Graikiniuose riešutuose yra daug omega-3 riebalų rūgšties, vadinamos alfa-linoleno rūgštimi (ALA), kuri naudinga ir širdžiai, ir smegenims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas