Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mitybos specialistas A.Sujeta: „Keičiant įpročius teks pasistengti“

Jau keletą metų stebime stiprų pokytį šiuolaikinėje visuomenėje. Lengvai pasiekiamo skaitmeninių platformų ir globalių sveikatos įvykių dėka, vis daugiau žmonių atsigręžia į fizinio aktyvumo, sveikos mitybos svarbą, tačiau tyrimai rodo – apie 50% žmonių, pradėję lankyti sporto klubus, meta šią veiklą per pirmus 3 mėnesius. Apie sveikos gyvensenos įpročių formavimą kalbinome biomedicinos mokslų daktarą, Gym+ sveikos gyvensenos ir mitybos specialistą Artūrą Sujetą.
Mitybos specialistas A.Sujeta: „Keičiant įpročius teks pasistengti“
Mitybos specialistas A.Sujeta: „Keičiant įpročius teks pasistengti“ / „Gymplius“ nuotr.

Kur dingo 21 diena?

– Ilgai tikėjome, kad per 21 dieną bet koks įprotis tampa automatišku – kokiais statistiniais rodmenimis turėtume vadovautis dabar?

„Keičiasi visuomenė, keičiasi ir skaičiai. Deja, bet galime pamiršti 3 savaičių laikotarpį, šie skaičiai neparodo tiesos. Optimaliausia būtų skaičiuoti, kad įprotis susiformuoja per vidutiniškai 2-3 mėnesius. Žinoma, tai priklauso nuo žmogaus asmeninių savybių. Vienam reguliarią sporto rutiną pavyks įtvirtinti per 30 dienų, o kitam tai gali užtrukti ir 200 dienų“.

„Tai, kad žmogui reikia daugiau laiko įpročio suformavimui visiškai nereiškia, kad jis tingesnis ar nepasieks norimų rezultatų. Dažniausiai tai indikuoja sunkesnį kelią ir maksimalios savidisciplinos paieškas, nes būtent šie žmonės linkę greičiau mesti užsibrėžtą tikslą, nesvarbu ar kalbame apie sportą, valgymo įpročius ar asmeninio gyvenimo korekcijas“ – pasakoja pašnekovas A.Sujeta.

Kodėl sunku įpročius keisti ir formuoti?

– Įpročiai formuojasi savaime nuo pat vaikystės. Dėl tvirtų nervinių ryšių ir nuolatinio automatiško kartojimo gali atrodyti, kad juos ypač sunku pakeisti. Kodėl taip yra?

„Mūsų smegenys yra plastiškos – tai reiškia, kad jos gali keistis, adaptuotis per laiką. Pakartotinis elgesys stiprina nervinius ryšius, kol jie tampa automatiški, apie juos net nepagalvojame, o norint pakeisti, privalome sąmoningai daryti kitaip. Jeigu žmogus niekada nesportavo ar kitaip nesirūpino savo kūnu, teks ilgokai pavargti su smegenimis, kad jos šį įprotį įsidiegtų. Bet tikrai įmanoma!“

„Įprotis susiformuoja per šias smegenų struktūras: bazinę gangliją (gilumines smegenų struktūras, kurios reguliuoja motorinius judesius, įpročius), įpročių ciklą (signalą, veiksmą ir atlygį) bei dopomino sistemą. Apie pastarąjį esame turbūt girdėję daugiausia – atliekame veiksmą, kuris sukelia malonumą ir smegenys išskiria dopaminą. Šis cheminis procesas stiprina elgesį, skatina pasikartojimą ir prisideda prie įpročio formavimo“.

– Ką pirmiausia turėtų daryti žmogus, norintis suformuoti naują įprotį, tapti fiziškai aktyvesniu, sveikesniu?

„Pirmiausia reikia nusiteikti, kad nebus paprasta. Įpročiai yra mūsų kasdienybės pagrindas, juos formavome ir šventai sekėme visą gyvenimą. Atėjus momentui ir suvokimui, kad galima gyventi geriau, sveikiau, labiau pasitikėti savimi, svarbūs keli aspektai: a) Realistiškų tikslų nustatymas; b) Jau minėta dopamino sistema, nes be malonumo atlygio niekada nepajusite pirminės motyvacijos keisti įpročius; c) Planavimas – kada sportuosite, kada ir ką valgysite; d) Refleksija ir stebėjimas ne tik kaip atrodote veidrodyje, bet ir kaip jaučiatės, su kokiais sunkumais susiduriate, kaip juos įveikiate“.

„Naujų įpročių formavimas dažniausiai pradeda braškėti, kuomet kažkas nepasiseka arba nepamatome to rezultato, kurio tikėjomės. Niekas nėra tobulas. Gali būti dienų, kai praleisite treniruotę ar valgysite ne itin sveiką maistą. Svarbu nepasiduoti ir grįžti prie rutinos kuo greičiau. Lankstumas ir gebėjimas atleisti sau už nesėkmes yra esminiai ilgalaikio įpročio elementai“.

O gal nereikia nieko keisti?

– Ar teisingų motyvacijų ir tikslų vedami, žmonės pradeda vaikščioti į sporto klubą?

„Būna įvairiai, bet visuomenės suvokimas apie sporto tikrąją naudą sveikai plečiasi. Kartu su Gym+ komanda stengiamės daug, ir dažnai kalbėti apie judėjimo psichologinius bei fizinius privalumus. Normalu, jog jei jaunam vyrui nieko neskauda, jis į sporto klubą ateina ne problemos spręsti, o gražinti savo kūno formų, o tuo pačiu užsiima ir prevencija ateičiai, kad tų skausmų neatsirastų. Lygiai taip pat normalu, kuomet vyresnio amžiaus moteris ateina sumažinti apatinės nugaros skausmo, o ne koncentruojasi į išorinio grožio tobulinimą“.

„Keistis reikia tada, kuomet tam ateina laikas, esame emociškai subrendę ir pasiruošę keisti įpročius, o tai nutinka visiems skirtingai.

„Keistis reikia tada, kuomet tam ateina laikas, esame emociškai subrendę ir pasiruošę keisti įpročius, o tai nutinka visiems skirtingai. Lengva svajoti stebint retušuotas modelių nuotraukas, tačiau tokios motyvacijos dažniausiai neužtenka ilgalaikiams tikslams pasiekti, įpročiams pakeisti“.

„Džiugina tai, kad vis daugiau žmonių į sportą klubą ateina sąmoningai siekdami būti, ir kuo ilgiau išlikti, sveikais, fiziškai pajėgiais. Keičiasi bendras, visuotinis suvokimas apie sportą, sveiką mitybą ir kokią įtaką tai daro mūsų bendrai gyvenimo kokybei“ – teigiamus pokyčius įžvelgia Gym+ sveikos gyvensenos ir mitybos specialistas Artūras Sujeta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas