Kodėl angliavandeniai nėra blogis
„Tiek saldus pyragaitis ar makaronai, tiek švieži vaisiai ar daržovės turi angliavandenių. Taigi angliavandenių skirtingais kiekiais yra visur ir jie nėra blogis. Angliavandeniai mums suteikia energijos, kuria galime pasinaudoti kaip įrankiu tam tikrai veiklai, ji mums reikalinga sportuojant. Jeigu esame fiziškai aktyvūs, gauta energija greitai panaudojama. Tokiu atveju angliavandeniai neatsideda į atsargas. Be to, jeigu žmogus riboja angliavandenius, automatiškai tai neigiamai paveikia jo emocinę būseną.
Tiesa, angliavandenių yra įvairių. Tarkime, 100 g šokolado turi apie 50–60 g angliavandenių. Ir tiek pat jų gali būti šviežiame vaisiuje, tačiau iš vaisiaus angliavandeniai niekada netaps riebalais, nes kartu gaunama ir ląsteliena, kuri reguliuoja cukraus lygį organizme ir apsaugo nuo gliukozės lygio šuolių. Taigi žmogus niekada nepriaugs svorio valgydamas obuolius, bet suvalgius 100 g šokolado tam tikras angliavandenių kiekis tikrai užsiliks kūne kaip nepanaudotos kalorijos“, – teigė pašnekovas.
Kitas pavyzdys – 100 g kuskuso kruopų ir 100 g makaronų. Makaronai, skirtingai nei kuskuso kruopos, pagaminti iš baltų miltų, kurie 90 proc. žmonių sukelia insulino šuolį. Be to, makaronai sunkiai virškinami ir kaloringi. Palyginimui – riešutai taip pat yra kaloringi, bet norint priaugti svorio nuo riešutų, reikėtų jų suvalgyti labai daug.