Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mitybos specialistė pataria: ką vartoti šaltąjį sezoną, kad būtume sveiki

Darganoti orai ir vis žemiau slenkantis termometro stulpelis lietuvius verčia susirūpinti imuniteto stiprinimu. Sveikos mitybos specialistė, tinklaraščio Sulieknek.lt ir knygų autorė Vaida Kurpienė atkreipia dėmesį, kad rūpintis sveikata nėra nei sudėtinga, nei brangu – tereikia atidžiau rinktis maisto produktus.
Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė / 15min ir 123rf.com nuotr.

Spustelėjus šaltukui ir pasikeitus pasiūlai parduotuvių lentynose, dažnas klaidingai mano, kad natūralių vitaminų laikas baigėsi. Tai mitas – tiesiog vienas naudingų medžiagų turinčias uogas, vaisius ir daržoves pakeitė kitos. Žinoma, imunitetą padeda stiprinti ir tam tikri mitybos bei gyvenimo būdo pokyčiai.

Daug kam atrodo, kad, vasarai pasibaigus, šviežių daržovių valgyti nebepriklauso. Tačiau tai yra didžiulė klaida.

Sveikata iš gamtos

Sveikos mitybos specialistė V.Kurpienė išskiria penkias produktų grupes, kurioms rudenį ir žiemą derėtų skirti daugiau dėmesio. Tinkama mityba padės ugdyti imunitetą ir išlikti sveikiems šaltąjį sezoną.

1. Šviežios šakninės ir kopūstinės daržovės. „Daug kam atrodo, kad, vasarai pasibaigus, šviežių daržovių valgyti nebepriklauso. Tačiau tai yra didžiulė klaida. Mes negalime daržovėse esančių naudingųjų medžiagų „prisivalgyti“ visiems metams. Tiesiog turi keistis jų sezoniškumas: žiemą parduotuvėse visada rasite kopūstų, morkų, burokėlių, ridikų, ropių ir kitų sezoninių daržovių“, – teigia V.Kurpienė.

Fotolia nuotr./Morkos
Fotolia nuotr./Morkos

Ji atkreipia dėmesį, kad, pavyzdžiui, brokoliuose, kopūstuose, paprikose ir kitose daržovėse yra daug vitamino C, panašiai kaip citrinose, tačiau daržovių galime suvalgyti daugiau nei rūgštaus vaisiaus. Daržoves daugiausia derėtų valgyti šviežias, nevirtas, jei gaminate salotas – vietoj majonezo geriau naudoti grietinę ar graikinį jogurtą ir kitus padažus be cukraus bei perdirbtų riebalų.

2. Sezoninės uogos ir vaisiai. Mitybos specialistės teigimu, sveika valgyti ne tik lietuviškus vaisius, tokius kaip obuoliai ar kriaušės, bet ir atvežtinius. „Juos naudingiausia valgyti sezono metu, nes tuomet jie bus ir skanesni, ir turės daugiau vertingųjų medžiagų“, – sako V.Kurpienė.

Šaltalankiai, bruknės, spanguolės – tikras sveikatos šaltinis, o žiemai uogas patariama užsišaldyti: tokiu būdu jos išlaiko didžiąją dalį naudingųjų medžiagų ir vitaminų. Jei savų šaldytų uogų neturite, jų galima gauti ir parduotuvėje. Vis dėlto uogienes pašnekovė vadina ne sveikatinimosi priemone, o desertu.

Sumuštinis su viso grūdo duona, švelniai sūdyta silke ir šviežiomis daržovėmis yra puikus, sveikatą stiprinantis patiekalas, kuris ypač rekomenduojamas patiriantiems daug streso.

3. Riebi žuvis. Silkės, skumbrės ir kitos šaltųjų vandenų žuvys turi daug omega-3 riebalų rūgščių, kurios gerina imunitetą – stabdo uždegiminius procesus, valo kraujagysles, mažėja tikimybė susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis.

Sumuštinis su viso grūdo duona, švelniai sūdyta silke ir šviežiomis daržovėmis, V.Kurpienės teigimu, yra puikus, sveikatą stiprinantis patiekalas, kurį ji ypač rekomenduoja patiriantiems daug streso. Tiks ir pietums, ir pusryčiams – suteikia energijos, turi gerųjų riebalų ir B grupės vitaminų. Mažas gabalėlis riebios žuvies tiks ir vietoj grietinės prie grikių ar kitos košės.

4. Prieskoniniai augalai. Kasdien vartojami keli žiupsneliai prieskonių gina nuo virusų ir stiprina imunitetą bei suteikia energijos. „Rudenį vis anksčiau temsta, mums trūksta dienos šviesos. Prieskoniai paskatina virškinimą, suaktyvina kraujotaką, taigi jaučiamės energingesni be papildomų kalorijų.

Fotolia nuotr./Česnakai
Fotolia nuotr./Česnakai

Vis dėlto turiu atkreipti dėmesį, kad ne visiems jie tinka – jei pavalgę jaučiate sunkumą, atsirūgstate, reikėtų jų vengti. Apskritai česnakas, svogūnas ir imbieras yra natūralūs antibiotikai ir labai vertingi, bet su jais nederėtų persistengti, reikėtų vartoti saikingai“, – pataria V.Kurpienė.

Ji taip pat atkreipia dėmesį, kad termiškai apdoroti (virti, kepti, troškinti) prieskoniniai augalai virškinami lengviau, bet jų antibakterinis poveikis būna mažesnis.

5. Vanduo ir arbata. Atvėsus orams imame vartoti mažiau skysčių, nes nejaučiame tam poreikio. Taip yra dėl to, kad vandenį dažniausiai geriame kambario temperatūros, kuri yra perpus mažesnė nei skrandžio temperatūra, taigi skrandžiui tą vandenį reikia sušildyti, o mes norime tausoti savo kūno šilumą. Paprastas problemos sprendimas – gerti šiltą vandenį ar įvairias arbatas.

„Naudingiau gerti žaliąją ar vietos žolelių arbatą, taip pat galima pasigaminti ar įsigyti prieskoninių žolelių mišinių. Tokios arbatos turi antioksidacinių savybių, padeda organizmui atsigauti. Svarbu atkreipti dėmesį į arbatžolių surinkimo laiką – kuo arbata šviežesnė, tuo stipresnis jos poveikis“, – pažymi sveikos mitybos specialistė.

Vietoj deserto – trumpai pasivaikščioti

Kad rudenį lietuviai susirūpina imuniteto stiprinimu, pagrindžia ir „Maximos“ pirkėjų įpročiai. Palyginti su vasaros sezonu, šiuo metų laiku granatų ir spanguolių parduodama kone 15 kartų daugiau, kelis kartus išauga imbiero šaknų, žuvų taukų ir įvairios žuvies, jūrų gėrybių, arbatų paklausa. Taip pat spalį, palyginti su vasaros mėnesiais, nuperkama dukart daugiau lapinių kopūstų, burokėlių, natūralaus medaus ir cinamono.

„Mandarinų, bananų, apelsinų, ananasų pardavimai pastaraisiais metais augo nuo kelių iki keliasdešimt procentų. Tai rodo, kad lietuviai pripažįsta ne tik vietinius, bet ir atvežtinius vaisius. Lietuviai taip pat spėjo pamėgti ir egzotinius vaisius.

Pavyzdžiui, granatų pernai nupirkta 87 proc., papajų – 53 proc. daugiau nei 2015-aisiais, išaugusį pirkėjų susidomėjimą jau spėjome pajusti ir šįmet. Todėl visada siekiame, kad sveikų, skanių ir šviežių produktų rastų net patys išrankiausi pirkėjai – užtikriname gausų šių žmonių mėgstamų produktų pasirinkimą mūsų parduotuvėse“, – sako parduotuvių tinklo Pirkimų departamento direktorė Vilma Drulienė.

Mūsų organizmui būtina dienos šviesa ir ore esanti drėgmė. Raginu kiekvieną dieną išeiti pasivaikščioti.

Beje, rudenį lietuviai rūpinasi ne tik imunitetą stiprinančiais maisto produktais, bet ir šiluma. Rudens pradžią parduotuvėse išduoda keliskart išaugusi kojinių, pirštinių, striukių ir kitų šiltų drabužių paklausa. Spalį, palyginti su vasaros mėnesiais, nuperkama penkis kartus daugiau termosų, keturis kartus daugiau pledų ir šildytuvų, o arbatinukų paklausa išauga daugiau kaip dvigubai.

Vis dėlto V.Kurpienė pataria tarp keturių sienų, kad ir kokios jos šiltos, neužsidaryti.

„Sausas patalpų oras, mažas fizinis aktyvumas silpnina imunitetą. Mūsų organizmui būtina dienos šviesa ir ore esanti drėgmė. Raginu kiekvieną dieną išeiti pasivaikščioti. Geriausia – vidury dienos, kai lauke daugiau šviesos. Fizinis aktyvumas dienos šviesoje, deguonis ir drėgmė stiprina mūsų organizmą, neleidžia išsausėti gleivinėms ir padeda nusistovėti tam tikriems hormonams, taigi jaučiamės geriau“, – pastebi specialistė.

123RF.com nuotr./Pora vaikščioja
123RF.com nuotr./Pora vaikščioja

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai