Štai kelios mitybos specialistės, sulieknek.lt įkūrėjos Vaidos Kurpienės idėjos, kuo pakeisti naudos mums neduodančius riestainius, trapučius, sausainius ir pan.
Viso grūdo dalių bemielė duona. Suvalgykite riekelę džiovintos duonos, riekelę su avokadu, riekelę su sviestu, druska ir pabarstyta smulkintu pomidoru/agurku/ridikėliu ar pagardinta riebios žuvies ar sūrio riekele.
Vaisiai ir uogos – sezoniniai. Geriausia vietiniai, jei nėra – tinka ir atvežtiniai.
Morkos įvairiu pavidalu: mažos morkytės, morkos piršteliais, sutrintos morkos. Ar pamenate, kaip vaikystėje mamos labai smulkia trintuve sutrindavo morkas – kaip tuo atveju atsiskleidžia jų saldumas? Taip pat tinka ir kitos, pagaliukais pjaustytos, kietos daržovės: kaliaropė, ridikas, ropės, cukinijos.
Žieminė bulvė – topinambas. Pamiršta Lietuvoje, nors prieš kelis dešimtmečius ji buvo labai populiari. Žieminė bulvė yra vietinė daržovė, puikiai išsilaiko iki pavasario. Skonis lyg šviežių riešutų.
Virta kukurūzo burbuolė, galima pagardinti druska.
Šviežios daržovės, pavyzdžiui, cukinijos, agurkai. Raugintų agurkų valgykite ribotomis porcijomis dėl didelio druskos kiekio. Marinuotų agurkų venkite dėl acto ir druskos.
Pomidoras, supjaustytas skiltelėmis. Smagus užkandis vyšniniai ar slyviniai pomidoriukai. Galima suverti ant iešmelio.
Kopūstų salotos. Smulkiai supjaustyti švieži kopūstai, suglamžyti, šiek tiek pabarstyti druska ir palikti 30 minučių pastovėti.
Švieži žali žirneliai, kai yra sezonas. Žiemą galima atsišildyti šaldytų.
Virtos pupelės. Galima išvirti spalvotų, kad būtų smagiau. Nepamirškite prieš tai pamirkyti, t.y. padaiginti, kad nepūstų pilvo.
Porą parų mirkyti avinžirniai. Galima valgyti šviežius. Taip pat galima virtus pašauti į orkaitę su aštresniais prieskoniais ir padžiovinti.
TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria: kaip išsirinkti tinkamą aliejų?