Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Mitybos specialistė V.Kurpienė pataria: ką rinktis sveikiems užkandžiams?

Užkandžiauti laikantis mitybos režimo – rekomenduojama, tačiau labai svarbu – kuo užkandžiaujame.
Sveiki užkandžiai
Sveiki užkandžiai / Vida Press nuotr.

Štai kelios mitybos specialistės, sulieknek.lt įkūrėjos Vaidos Kurpienės idėjos, kuo pakeisti naudos mums neduodančius riestainius, trapučius, sausainius ir pan.

Viso grūdo dalių bemielė duona. Suvalgykite riekelę džiovintos duonos, riekelę su avokadu, riekelę su sviestu, druska ir pabarstyta smulkintu pomidoru/agurku/ridikėliu ar pagardinta riebios žuvies ar sūrio riekele.

Vaida Kurpienė
Vaida Kurpienė

Vaisiai ir uogos – sezoniniai. Geriausia vietiniai, jei nėra – tinka ir atvežtiniai.

Morkos įvairiu pavidalu: mažos morkytės, morkos piršteliais, sutrintos morkos. Ar pamenate, kaip vaikystėje mamos labai smulkia trintuve sutrindavo morkas – kaip tuo atveju atsiskleidžia jų saldumas? Taip pat tinka ir kitos, pagaliukais pjaustytos, kietos daržovės: kaliaropė, ridikas, ropės, cukinijos.

Žieminė bulvė – topinambas. Pamiršta Lietuvoje, nors prieš kelis dešimtmečius ji buvo labai populiari. Žieminė bulvė yra vietinė daržovė, puikiai išsilaiko iki pavasario. Skonis lyg šviežių riešutų.

Virta kukurūzo burbuolė, galima pagardinti druska.

Shutterstock nuotr./Virti kukurūzai
Shutterstock nuotr./Virti kukurūzai

Šviežios daržovės, pavyzdžiui, cukinijos, agurkai. Raugintų agurkų valgykite ribotomis porcijomis dėl didelio druskos kiekio. Marinuotų agurkų venkite dėl acto ir druskos.

Pomidoras, supjaustytas skiltelėmis. Smagus užkandis vyšniniai ar slyviniai pomidoriukai. Galima suverti ant iešmelio.

Kopūstų salotos. Smulkiai supjaustyti švieži kopūstai, suglamžyti, šiek tiek pabarstyti druska ir palikti 30 minučių pastovėti.

Švieži žali žirneliai, kai yra sezonas. Žiemą galima atsišildyti šaldytų.

Virtos pupelės. Galima išvirti spalvotų, kad būtų smagiau. Nepamirškite prieš tai pamirkyti, t.y. padaiginti, kad nepūstų pilvo.

Porą parų mirkyti avinžirniai. Galima valgyti šviežius. Taip pat galima virtus pašauti į orkaitę su aštresniais prieskoniais ir padžiovinti.

TAIP PAT SKAITYKITE: Mitybos specialistė Vaida Kurpienė pataria: kaip išsirinkti tinkamą aliejų?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos