Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai aptiko svarbų nutukimą nulemiantį geną

Nuo 1975 m. nutukusių žmonių skaičius pasaulyje padidėjo beveik tris kartus. Nors gyvenimo būdo veiksniai, tokie kaip mityba ir fizinis aktyvumas, vaidina svarbų vaidmenį nutukimo vystymuisi ir progresavimui, mokslininkai suprato, kad nutukimą lemia ir medžiagų apykaitos sutrikimai. Kalifornijos universiteto San Diego medicinos mokyklos mokslininkai atskleidžia, kaip nutukimas veikia mitochondrijas – ląstelių energijos gamyklas.
Antsvorio turintis vyras
Antsvorio turintis vyras / 123RF.com nuotr.

Žurnale „Nature Metabolism“ publikuotas tyrimas apie peles ir jų mitybą. Mokslininkai tikina išsiaiškinę, kad riebiai besimaitinusių pelių riebalų ląstelėse esančios mitochondrijos suyra į mažesnes mitochondrijas, kurių efektyvumas deginti riebalus – gerokai mažesnis.

Be to, mokslininkai nustatė, kad šį procesą kontroliuoja vienas genas. Kai minėtas genas buvo, taip sakant, ištrintas, pelės buvo apsaugotos nuo pernelyg didelio svorio augimo net ir tada, kai valgydavo riebiau, praneša „Genetic Engineering & Biotechnology News“.

Svorio augimą dažnai nulemia dėl persivalgymo susidarantis kalorijų perteklius, o taip pat, kaip sužinota tyrime, ir, „įsijungianti“ kita medžiagų apykaitos grandinė, nulemianti tiesiog mažiau efektyvų riebalų „deginimą“.

„Fotolia“ nuotr./Antsvoris
„Fotolia“ nuotr./Antsvoris

Nutukimas atsiranda tada, kai organizme susikaupia per daug riebalų, dažniausiai tūnančių riebaliniame audinyje. Riebalinis audinys organizme taip pat atlieka svarbias metabolines funkcijas, pavyzdžiui, išskiria hormonus ir kitas signalines molekules, kurios nurodo kitiems audiniams eikvoti arba kaupti energiją.

Esant kalorijų pertekliui, riebalinių ląstelių gebėjimas naudoti energiją pradeda mažėti, o tai yra viena iš priežasčių, kodėl nutukusiems žmonėms gali būti sunku numesti svorio.

Siekdami atsakyti į šį klausimą, mokslininkai maitino peles daug riebalų turinčiu maistu ir ištyrė tokios mitybos poveikį riebalų ląstelių mitochondrijoms, kurios padeda organizmui deginti riebalus. Jie aptiko neįprastą reiškinį. Perėjus prie daug riebalų turinčios mitybos, kai kurios pelių riebaliniame audinyje esančios mitochondrijos susiskaidė į daugybę mažesnių, neefektyvių mitochondrijų, kurios kur kas mažiau degino riebalus.

Taip pat nustatyta, kad šį procesą kontroliuoja molekulės, vadinamos RaIA, aktyvumas. RaIA atlieka daugybę funkcijų, įskaitant ir pagalbą mitochondrijoms, kai jų veikla sutrikusi. Nauji tyrimai parodė, kad kai ši molekulė yra pernelyg aktyvi, sutrinka normalus mitochondrijų funkcionavimas, o tai sukelia su nutukimu susijusias medžiagų apykaitos problemas. Trumpai tariant, nuolatinis RaIA aktyvavimas slopina energijos sąnaudas.

Nauji tyrimai parodė, kad kai ši molekulė yra pernelyg aktyvi, sutrinka normalus mitochondrijų funkcionavimas

Ištrynę su RaIA susijusį geną, mokslininkai sugebėjo apsaugoti peles nuo svorio augimo, kurį sukėlė riebalais pagrįsta mityba. Gilindamiesi į biochemiją, tyrėjai nustatė, kad kai kurie RaIA veikiami pelių baltymai yra analogiški žmogaus baltymams, susijusiems su nutukimu ir atsparumu insulinui, o tai leidžia manyti, kad panašūs mechanizmai gali sukelti ir žmonių nutukimą.

Pasak tyrėjų, nutukimą sukeliančių procesų sudėtingumas dar tik pradedamas suprasti, todėl, jų nuomone, šiuo požiūriu atsivers ir naujos galimybės kovoti su nutukimo epidemija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito