Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Mokslininkai išsiaiškino, kaip sergant Alzheimeriu miršta smegenų ląstelės

Jungtinės Karalystės ir Belgijos mokslininkai mano, kad išsiaiškino dešimtmečius diskusijas keliantį klausimą – kaip sergant Alzheimerio liga žūsta smegenų ląstelės, rašo CNN.
Susirūpinęs vyras
Alzeimeris / 123RF.com nuotr.

Žurnale „Science“ rašoma, kad komanda susiejo smegenyse besikaupiančius nenormalius baltymus su „nekroptoze“ – tam tikra ląstelių savižudybės forma. Tyrimo rezultatai buvo apibūdinti kaip šaunūs ir jaudinantys, nes jie suteikia naujų idėjų, kaip gydyti šią ligą.

Ilgai lauktos užuominos

Alzheimerio ligos simptomai, įskaitant atminties praradimą, pasireiškia smegenų ląstelių, vadinamų neuronais, nykimu.

Pažvelgę į šia liga sergančių žmonių smegenis pamatytumėte, kad jose kaupiasi nenormalūs baltymai, vadinami amiloidais ir Tau proteinu, tačiau mokslininkams iki šiol nebuvo pavykę susieti šių pagrindinių ligos požymių.

Jungtinės Karalystės Demencijos tyrimų instituto prie Londono universitetinio koledžo ir Belgijos Leuveno KU mokslininkai mano, kad galbūt dabar pagaliau tai padaryti pavyko.

Jie tikina, kad nenormalūs amiloidai pradeda kauptis tarpuose tarp neuronų, todėl kyla smegenų uždegimas, o tai neuronams nepatinka. Dėl to pradeda keistis jų vidinė cheminė sudėtis.

Atsiranda protein Tau sankaupos, o smegenų ląstelės pradeda gaminti specifinę molekulę (ji vadinama MEG3), kuri sukelia mirtį dėl nekroptozės. Nekroptozė yra vienas iš būdų, kuriuos mūsų organizmas paprastai naudoja, kad išvalytų nepageidaujamas ląsteles, nes susidaro naujos.

Mokslininkai tikina, kad smegenų ląstelės išgyveno, kai komandai pavyko blokuoti MEG3.

Shutterstock nuotr./Alzheimeris
Shutterstock nuotr./Alzheimeris

„Tai labai svarbus ir įdomus atradimas“, BBC sakė tyrėjas profesorius Bartas De Strooperis iš Jungtinės Karalystės Demencijos tyrimų instituto. Pasak jo, pirmą kartą sužinota, kaip ir kodėl sergant Alzheimerio liga žūsta neuronai. Spėliota jau 3040 metų, tačiau niekas nesugebėjo tiksliai nustatyti mechanizmų.

„Iš tiesų tai tvirtas įrodymas, kad tai yra specifinis savižudybės kelias“, tikino profesorius.

Tyrimo atsakymai gauti atlikus eksperimentus, kai žmogaus smegenų ląstelės buvo persodintos į genetiškai modifikuotų pelių smegenis. Gyvūnai buvo užprogramuoti gaminti didelius neįprasto amiloido kiekius. Pastaruoju metu sėkmingai kuriami vaistai, kurie pašalins amiloidą iš smegenų, o tai – pirmieji gydymo būdai, galintys sulėtinti smegenų ląstelių naikinimą.

Prof. De Strooperis teigia, kad atradimas, jog MEG3 molekulės blokavimas gali pristabdyti smegenų ląstelių mirtį, gali inicijuoti visiškai kitokios krypties naujų vaistų gamybą. Tačiau, aišku, tam prireiks ne vienerių metų tyrimų.

Svarbūs srities raidai

Edinburgo universiteto profesorė Tara Spires-Džouns, Didžiosios Britanijos neuromokslų asociacijos prezidentė, tikino, kad tyrimas sprendžia vieną iš esminių Alzheimerio ligos tyrimų spragų. Anot jos, tyrimo rezultatai yra įdomūs rezultatai ir svarbūs tolesnei šios srities raidai.

Vis dėlto ji pabrėžė, kad reikia atlikti dar daug veiksmų, kol bus žinoma, ar tai bus galima panaudoti kaip veiksmingą Alzheimerio ligos gydymo būdą. Akivaizdu, kad tai – tik pradinis šių, kad ir jaudinančių tyrimų, etapas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas