Lietuvai tarptautiniame projekte „Pietų Baltijos šalių maisto konkurencingumo didinimas“ atstovauja Klaipėdos universiteto Sveikatos mokslų fakultetas. Fakulteto plėtros koordinatorė doc. Natalja Istomina sako, kad tyrimas bus itin vertingas moksliniu požiūriu. Kartu su lietuviais tyrime dalyvauja ir Danija, Švedija, Vokietija ir Lenkija, kiekviena šalis deleguoja po du ekspertus.
„Daug kam ne paslaptis, kad lietuviai mėgsta riebiais ir sočiai pavalgyti, tačiau niekas nėra išsamiai analizavęs, kokias ligas gali sukelti mūsų mitybos įpročiai. Tyrimas mums ne tik suteiks naudingos informacijos, leisiančios palyginti, kaip lietuviai maitinosi prieš kelis šimtus metų ir, kokia mityba vyrauja šiandien. Gauti duomenys mums galės pasitarnauti ir Klaipėdos universitete kuriant naują studijų programą, susijusią su sveika mityba“, – pasakojo N. Istomina.
Kadangi projektas apima Pietų Baltijos regioną, išskirtinis dėmesys bus skiriamas ir žuvies vartojimo kultūrai analizuoti.
„Niekas neabejoja, žuvis – itin svarbus maisto šaltinis. Šviežia žuvis ne tik mažina cukrinio diabeto riziką, bet ir yra viena iš geros nuotaikos sukėlėjų. Mokslininkai teigia, kad žuvis padeda išlaikyti sveiką širdį – žuvis turi daug ypatingos rūšies omega 3 riebalų rūgščių, kurios didina „gerojo“, širdį saugančio cholesterolio kiekį kraujyje ir mažina „blogojo“ kiekį. Nustatyta, kad kasdien suvalgant bent po 30 gramų žuvies, galima perpus sumažinti riziką patirti miokardo infarktą. Deja, lietuvių valgiaraštyje žuvis nėra itin populiari, tačiau koks iš tiesų yra žuvies suvartojimas, parodys mūsų tyrimas“, – sakė N. Istomina.
Kad lietuviai gana retai valgo žuvį, atskleidė ir Klaipėdos m. visuomenės sveikatos biuro pirmą kartą atliktas Klaipėdos m. gyventojų gyvensenos tyrimas. Jis parodė, kad beveik 40 procentų apklaustų klaipėdiečių prisipažino per pastarąją savaitę nė karto nevalgę žuvies. Mėsos patiekalai tarp uostamiesčio gyventojų kur kas populiaresni – kasdien mėsą valgantys teigė maždaug penktadalis žmonių. Kiekvieną dieną bulvinius patiekalus skanauja apie trečdalis klaipėdiečių, o šviežios daržovės kasdien patiekiamos ant 40 proc. uostamiesčio gyventojų stalų.