Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 23

Mokslų daktarė atsako: kas išduoda, kad žarnynas nesveikuoja, ir kas jam kenkia labiausiai

Daugelis iš mūsų nesusimąstome, kad sklandi žarnyno veikla yra itin svarbi gerai mūsų savijautai. Dažnai žarnynas yra vadinamas antrosiomis smegenimis, taip pat specialistai kalba ir apie tai, kad virškinimo problemos sukelia ne tik fizinius, bet ir psichologinius negalavimus bei silpnina imunitetą. Kaip užtikrinti sklandžią žarnyno veiklą? Ką daryti, kad būtume sveiki?
Dr. Indrė Aleknavičienė
Dr. Indrė Aleknavičienė / "Šviesiau Tamsiau" nuotr. ir 123RF nuotr.

Biochemijos mokslų daktarė, maisto farmakologijos specialistė ir kanalo „Imuniteto formulė“ instagrame kūrėja dr. Indrė Aleknavičienė pabrėžia, kad sutrikusi žarnyno veikla yra tiesus kelias į lėtinių ligų vystymosi pradžią ir ženklas, kad kuo greičiau turime susirūpinti savo mityba bei gyvenimo būdo įpročiais.

„Šviesiau Tamsiau“ nuotr./Dr. Indrė Aleknavičienė
„Šviesiau Tamsiau“ nuotr./Dr. Indrė Aleknavičienė

– Papasakokite, kaip žarnynas veikia mūsų bendrą savijautą?

– Mano akimis, virškinimo sistema, o kartu ir žarnynas, yra mūsų organizmo centras, kuris tiekia organizmui visas svarbiausias medžiagas ir molekules. Maitindamiesi aprūpiname organizmą ne tik energija, bet ir būtinomis statybinėmis medžiagomis, kurios svarbios naujų ląstelių gamybai ir daugybei organizme vykstančių gyvybiškai svarbių procesų.

Žarnyne esantis mikrobiomas yra mikroorganizmų ir gerųjų bakterijų visuma. Jis nuolat sąveikauja su kitomis organizmo sistemomis ir siunčia tiesioginius signalus į smegenis – tai gali turėti įtakos pažintinėms funkcijoms ir emocinei gerovei.

Žarnyno mikrobiomas ne tik turi įtakos jūsų smegenų veiklai, bet prisideda reguliuojant kūno svorį bei rizikas susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, vėžiu, neurodegeneracijomis, autizmu, ADHD, depresija ir kt. Be to, apie 70 proc. ląstelių, randamų žarnyno sienelėse, yra imuninės sistemos dalis ir reguliuoja organizmo imuninį atsaką. Iš esmės – viskas yra susiję su žarnynu.

Žarnyne esantis mikrobiomas yra mikroorganizmų ir gerųjų bakterijų visuma.

Jeigu sutrinka žarnyno veikla – sutrinka ir bendras organizmo aprūpinimas. Tas dažnai ir nulemia įvairiausių lėtinių uždegiminių ligų vystymosi pradžią.

Todėl, kai pradedame jausti virškinimo sistemos negalavimus, tai yra pirmas signalas, kurį siunčia organizmas, kad su savo kūnu elgiamės neteisingai ir yra būtina keisti įpročius, kol nesusirgome baisesnėmis ligomis.

– Galime išgirsti, kad žarnynas yra antrosios mūsų smegenys – ar tiesa, kad negaluojantis žarnynas gali sukelti net depresiją ir įvairias kitas ligas?

– Virškinimo sistema turi savo atskirą enterinę nervų sistemą (vad. antrosiomis smegenimis), kuri nuolatos sąveikauja su mūsų centrine nervų sistema – palaikoma nuolatinė šių sistemų homeostazė.

Jeigu žarnynas yra nesveikas, tai lemia nervų sistemos sutrikimus. Ir atvirkščiai, pašlijusi nervų sistemos veikla smarkiai atsiliepia žarnyno veiklai – ryšys nuolatinis ir abipusis.

Svarbu ir tai, kad žarnynas tiesiogiai reguliuoja nervų sistemą veikiančių hormonų gamybą – pavyzdžiui, 90 proc. „laimės hormono“ serotonino yra pagaminama žarnyne.

123RF.com nuotr./Žmogaus žarnyno rentgeno projekcija
123RF.com nuotr./Žmogaus žarnyno rentgeno projekcija

Nesubalansavus kasdienio raciono, vartojant perdirbtus maisto produktus su daugybe priedų, pirmiausia sutrinka žarnyno veikla, ima trūkti būtinų maistinių medžiagų nervų sistemai palaikyti, išsibalansuoja hormonai, sutrinka neurosiuntiklių veikla, kyla uždegiminiai procesai, o tai tiesus kelias į pašlijusią psichologinę sveikatą ir įvairias neurodegeneracines ligas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas