Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Myliu save“. Žanetos istorija: „Sureguliavusi mitybą, per pusmetį numečiau 30 kg“

Portalas Ji24.lt rengia konkursą ir klausia jūsų, mielosios Ji24.lt skaitytojos, kokios gudrybės jums padeda per šventinį laikotarpį išvengti papildomų kilogramų ir kaip išmokote mylėti save?
Žanetos A. lieknėjimo pokyčiai
Žanetos A. lieknėjimo pokyčiai / Asmeninio archyvo nuotr.
Temos: 1 „Myliu save“

Laukiame pačių nuoširdžiausių ir gražiausių sėkmės istorijų, receptų ar naudingų patarimų, kuriuos publikuosime portale Ji24.lt, o dviem geriausių istorijų autorėms  padovanosime ir puikius prizus. Tad nesnauskite ir suskubkite dalyvauti, mat konkurso laikas ribotas!

Visas konkurso sąlygas ir prizų aprašymus rasite ČIA.


Skelbiame Žanetos A. istoriją.

Man – 21-eri, šiuo metu studijuoju ir gyvenu Kaune. Nuo pat mažų dienų buvau apvali. Gal tiksliau – pradėjau apvalėti tuomet, kai močiutės ir seneliai vienintelę anūkę „maistu pradėjo mylėti“. Bėgant metams svoris pradėjo vis augti ir augti, juk vaikui, kai visko nori ir viskas skanu, manau, yra sunku atsilaikyti – taip nutiko ir man.

Galiausiai mama su močiute susirūpino mano sveikata. Kentėjau nuo neišvengiamų patyčių kieme, mokykloje... Užgauliojimai dėl antsvorio mane stipriai paveikdavo. Būdama 14–16 metų daugiausia svėriau 105 kg, todėl teko lankytis Kačerginės sanatorijoje, kur pagal specialią programą apkūniems vaikams būdavo subalansuojama mityba, mokoma skaičiuoti kalorijas. Vis dėlto viskas buvo veltui. Nors būnant sanatorijoje man svoris nukrisdavo ganėtinai žymiai (kartą pavyko vos per savaitę atsikratyti 5 kg), tačiau man grįžus namo, grįždavo ir visi kilogramai.

Sulaukusi 17 metų, vieną vakarą sėdėdama ir valgydama sumuštinį, galiausiai pasakiau sau „Stop!“. Nusprendžiau, kad iki savo 18-ojo gimtadienio privalau numesti bent 30 kg – tada svėriau 100 kg. Iki gimtadienio buvo likę maždaug 6 mėnesiai.

Pokyčius pradėjau nuo mitybos – labai sumažinau daugumos keptų, riebių patiekalų, bulvių vartojimą, taip pat mažiau valgiau saldumynų, miltinių patiekalų, visiškai vengiau įvairių padažų ir pagardų. Valgyti pradėjau liesą, mažai kalorijų turintį visavertį maistą.

Viską dariau dėl savęs, niekam nesigirdama ir patyliukais eidama savo tikslo link.  Susidėliojau savo mitybos raciono laiką, maisto kiekį, valgiau 3 kartus per dieną, kartais, jei labai jausdavausi išalkusi, tarp didžiųjų valgymų, pasimėgaudavau užkandžiu: saujele riešutų, obuoliu ar kvietiniu trapučiu. Tik jokiais būdais nebadavau. Gėriau daug paprasto vandens.

Kasdien sverdavausi ir pastebėjau, kad per savaitę pavykdavo atsikratyti po vieną kilogramą. Dienos bėgo, svoris mažėjo, aš džiaugiausi ir judėjau pirmyn. Namuose užsiimdavau įvairiu sportu: aerobika, lanko sukimu, bėgiojau ant bėgimo takelio, dariau įvairius pilvui, kojoms, rankoms skirtus pratimus, kurių  pasižiūrėdavau „Youtube“ svetainėje.

Mokykloje klasės draugai pradėjo pastebėti mano kūno pokyčius ir vis manęs klausinėdavo, tačiau į plačias kalbas aš nesileidau. Nenorėjau visko sugadinti ir tiesiog vadovavausi taisykle: „Mažiau kalbėk, daugiau daryk“.

Su šeimos palaikymu ir savo pačios motyvacija kiekvieną vakarą internete ieškodavau naujų receptų, protingų patarimų ar tiesiog pati jų sugalvodavau. Pavyzdžiui, pusryčiams – liesas pasukų jogurtas (maždaug 200 g), traputis su liesa varške, pagardintas banano pusele, ir žalioji arbata be cukraus.

Kartais pusryčiams valgydavau grikių, avižinių dribsnių košes, bet virdavau jas tik vandenyje. Pietums būtinai valgydavau sriubą ir antrą patiekalą: troškintą vištienos kulšelę su raugintais kopūstais ar kitomis šviežiomis daržovėmis ir juodos duonos riekelę. Arba kitas variantas – tiesiog daržovių troškinys su triušiena, jautiena.

Nusprendžiau, kad iki savo 18-ojo gimtadienio privalau numesti bent 30 kg – tada svėriau 100 kg.

Vakarienei rinkdavausi liesą varškę su cinamonu ir pasidarydavau sau gėrimą: cinamono šiek tiek, medaus šaukštelis ir pusė puodelio vandens. Reikia šiek tiek pakaitinti ant ugnies ir išgerti šiltą, visa tai tirpdo riebalus.

Viską dariau, tam, kad būtų nauda, mažinau indų dydį, jog vizualiai įsidėjus maisto, jo atrodytų daugiau. Valgydavau ramiai ir neskubėdama, laikiausi taisyklės nevalgyti likus mažiau kaip 3 valandoms iki miego. Visos pastangos mano 18-ojo gimtadienio dieną pasitvirtino. Man pavyko atsikratyti lygiai 30 kg!

Šiuo metu man yra 21-eri, ir mano svoris svyruoja apie 75 kg. Mano požiūris į maistą yra pasikeitęs, aš valgau ne tai, ką matau, bet tai, ką reikia, jaučiu sotumo jausmą ir netgi mano organizmas reguliuoja, kuomet jam reikia poilsio – „išvalymo“ dienos, per kurią aš tiesiog daug geriu vandens, o valgau itin mažai.

Sportuoju sporto klube, domiuosi nauja literatūra, noriu judėti tik pirmyn ir nesustoti. Dėl savo pokyčių tapau labiau pasitikinti savimi, todėl dalinuosi su kitomis merginomis savo lieknėjimo paslaptimis, nors jos yra labai paprastos. Vis surasdama motyvacijos gražėti, žadu judėti tik pirmyn, mylėti save ir galvoti, kad „gyvenu ne todėl, kad valgyčiau, bet valgau todėl, kad išgyvenčiau“.

Asmeninio archyvo nuotr./Žaneta A.
Asmeninio archyvo nuotr./Žaneta A.

Dalyvaukite konkurse, siųskite savo istorijas el. paštu konkursai@ji24.lt iki gruodžio 20 d. ir laimėkite puikius prizus: 

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Konkurso prizai
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Konkurso prizai

Savo istorijų ieškokite ir visas konkurso naujienas sekite ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas