Įkvepia maistas ir muzika
Laidos „Grilink viską, net muziką!“ metu atlikėja Liepa papasakojo, kad naujai įrengtoje namų terasoje vis dažniau gamina ant griliaus. „Su vyru padėjome pirmuosius grilio bandymus namuose, todėl labai džiaugiuosi, kad dalyvauju šioje laidoje ir tikiuosi išmokti naujų grilinimo triukų“. Liepa atskleidė, kad vasarą itin dažnai kepa maistą ant griliaus su šeima, gamina tiek šonkauliukus, tiek vištieną, o ypač mėgsta jūros gėrybes bei žuvį. Taupant laiką atlikėja dažniausiai renkasi jau paruoštus gaminius, kurių gausų pasirinkimą randa „Rimi“ parduotuvėse. „Maistas man yra vienas iš gyvenimo džiaugsmų ir malonumų, tačiau nemažiau svarbi man yra muzika, kurios kūrimui nuolat ieškau įkvėpimo“, – sakė Liepa.
Griliaus hituose įsitvirtina vaisiai
Liepa filmavimo metu iš „Rimi“ šefo Vido pirmą kartą išgirdo apie galimybę ant griliaus kepti vaisius. „Niekada nežinojau ir net nemaniau, kad tai įmanoma. Man tai – didelis atradimas, tapsiantis šios vasaros hitu. Kai paragavome „Rimi“ šefo keptų arbūzų ir persikų – skonis buvo išties netikėtas ir tobulai derantis su ledais. Laukiu, kuomet su vyru naujai įrengtoje terasoje galėsime praktiškai išbandyti visus šefo patarimus“, – po laidos džiaugėsi atlikėja L. Norkevičienė. Rimi šefas Vidas patikslino, kad vaisius ant ugnies galima kepti iki norimos konsistencijos. „Norite minkštesnių vaisių – kepkite juos ilgiau, norite kietesnių – kepkite trumpiau. Kiekvienas gali eksperimentuoti pagal savo skonį ir griežtų taisyklių čia nėra. O prie grilinto arbūzo labiau tinka nekepti ledai“, – juokavo Vidas.
Auksinės taisyklės žuviai
Liepa sako, kad doradas galėtų atpažinti net užsimerkusi – šios žuvys jau seniai „atplaukė“ į jos virtuvę, jas visai nesudėtinga paruošti kepimui ant griliaus. „Tačiau tam, kad iškepta žuvis tirptų burnoje, būtų neperkepusi ir išliktų sultinga, reikia žinoti kelias pagrindines jos paruošimo taisykles“, – sako „Rimi“ mėsos technologas Vidas Nadzeika.
Specialistas pataria žuvies marinavimui naudoti įvairias žoleles ir citrusinių vaisių sultis, o pagal skonį žuvį pagardinti druska bei pipirais. Tam, kad prieskoniai geriau įsigertų, šefas rekomenduoja šiek tiek įpjauti žuvies šonus ir gerai įtrinti jais žuvies vidų. „Dėkite žuvį ant gerai įkaitintų grotelių, o tam, kad ji neprikeptų – prieš tai groteles šiek tiek patepkite aliejumi“, – pataria griliaus specialistas.
Po baigtų studijų – svajonės apie šeimos pagausėjimą
Šeimininkaudamas prie griliui ruošiamų produktų Vidas Bareikis Liepą kalbino ir apie jos asmeninius planus artimiausiai ateičiai. Liepa pasidalijo planais netrukus išleisti naują dainą ir muzikinį klipą, tačiau kol kas Liepos dienotvarkėje – poilsis po įtempto gyvenimo laikotarpio: „Paskutiniu metu buvau smarkiai „pasinėrusi“ į mokslus: rašiau bakalauro darbą universitete, jį gyniausi. Labai džiaugiuosi, kad pasirinkau politikos mokslus, man ši sritis labai įdomi“.
Liepa tikisi, kad greitai prasidės ir gyvi koncertai, mat labai pasiilgo scenos ir savo klausytojų. „Dabar, apsigynus bakalauro darbą ir pasibaigus visiems filmavimams, turiu daugiau laiko sau, poilsiui, gaminimui, o taip pat ir muzikai. Atėjus ramesniam gyvenimo tarpsniui vis dažniau su vyru pagalvojame ir apie šeimos pagausėjimą – jaučiu, kad abu esame tam pasiruošę. Tiesa, nepaisant visų būsimų gyvenimo pokyčių, muzika visada išliks pirmoje vietoje“, – atvirauja L. Norkevičienė.
Pirmąją „Rimi“ vasaros projekto „Grilink viską, net muziką!“ laidą kviečiame žiūrėti čia:
Šefas Vidas Nadzeika dalijasi patiekalų receptais ir atkreipia dėmesį, kad dalį jau kepimui paruoštų gaminių galima rasti „Rimi“ „Mano dienai“ asortimente.
Dorados, keptos ant grotelių, su imbierinėmis „Pak choi“ salotomis
Gaminimo laikas: 40 min.
Patiekalui reikės:
2 auksaspalvių doradų
2 stiebelių citrinžolių
2 cm šviežio imbiero
2 skiltelių česnako
1 aitriosios raudonosios paprikos
20 g šviežių kalendrų
25 g svogūnų laiškų
1 šaukšto sojų padažo
1 žaliosios citrinos
3 šaukštų aliejaus
„Pak choi“ salotoms reikės:
2–3 vnt. „Pak choi“ salotų
3 šaukštų sezamų aliejaus
2 šaukštų sezamų sėklų
1 šaukšto tarkuoto imbiero
2 šaukštų sojų padažo
2 šaukštų citrinos sulčių
pipirų pagal skonį
Gaminimo eiga:
- Žuvis išskroskite, nuplaukite po tekančiu vandeniu ir nusausinkite popieriniu rankšluosčiu.
- Žuvų šonus įpjaukite, kad geriau įsigertų prieskoniai.
- Imbiero šaknį nuskuskite ir sutarkuokite, česnako skilteles nulupkite ir susmulkinkite.
- Dubenyje sumaišykite sojų padažą, citrinos žievelę, česnaką, sukapotus citrinžolių stiebelius, aitriąją papriką, kalendras. Viską sumaišykite dubenyje. Gauta prieskoniu mase įdarykite ir įtrinkite žuvis. Marinuokite 10–30 minučių.
- Žuvis pašlakstykite aliejumi ir dėkite kepti ant įkaitintų grotelių. Kepkite iš abiejų pusių 15–20 minučių. Dubenyje sumaišykite sezamų aliejų, sezamų sėklas, sojų padažą ir imbierą, citrinos sultis. „Pak choi“ salotas perpjaukite išilgai ir dėkite ant vidutiniškai įkaitintų grotelių.
- Kepamas salotas nuolat šlakstykite pasigamintu padažu. Kepkite apie 5 minutes.
- Pastaba. Jei žarijų kaitra aukštesnė, galite „Pak choi“ salotas įvynioti į foliją.
Kepti ant grotelių arbūzo ir persikų gabalėliai su vaniliniais ledais
Gaminimo laikas: 30 min.
Patiekalui reikės:
1 mažo besėklio arbūzo
6 persikų
500 g vanilinių ledų
čiobrelių patiekimui
kelių šaukštų alyvuogių aliejaus
- Arbūzą supjaustykite trikampiais. Persikus perpjaukite per pusę, pašalinkite kauliukus. Vaisius patepkite aliejumi. Tam naudokite konditerinį teptuką.
- Arbūzo gabalėlius ir persikus pakepkite ant įkaitintų grotelių apie 5–8 minutes, kol gražiai apskrus.
- Keptus vaisius patiekite su ledais. Papuoškite čiobrelių lapeliais.
- Patarimas. Patiekalas puikiai tiks veganams, jeigu jį patieksite su veganiškais ledais.