Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas tyrimas parodė, kokį poveikį organizmui daro per daug baltymų turintis maistas

Dėl išpopuliarėjusios fitneso ir gražaus, treniruoto kūno mados baltymų papildų industrija tiesiog klesti – nuo baltyminių batonėlių ir BCAA (šakotosios grandinės aminorūgštys) iki baltyminių kokteilių ir net baltyminio šokolado. Tačiau naujas tyrimas, atliktas su pelėmis, parodė, kad per didelio baltymų kiekio vartojimas gali labiau pakenkti, nei suteikti naudos, rašo www.sciencealert.com.
Sportuojanti mergina
Sportuojanti mergina / „Scanpix“ nuotr.

Sidnėjaus universiteto mokslininkai pastebėjo, kad, nors baltymas ir yra puiki priemonė, padedanti auginti raumenis, per didelio baltymų papildų kiekio vartojimas gali sumažinti gyvenimo trukmę, neigiamai paveikti nuotaiką ir sukelti svorio augimą.

Nors tyrimas buvo atliktas ne su žmonėmis, pagrindinė mokslininkų išvada – iš esmės baltyminiai produktai gali būti naudingi, jie svarbūs raumenų atstatymui, tačiau būtina įvairinti baltymų šaltinius ir nevartoti per daug vieno šaltinio baltymų.

„Nors daug baltymų ir mažai angliavandenių turinčios dietos yra naudingos reprodukcinei funkcijai, jos neigiamai veikia sveikatą sulaukus vidurio amžiaus bei sumažina gyvenimo trukmę, – sakė vyriausioji tyrimo autorė Dr. Samantha Solon-Biet. – Šis naujas tyrimas parodė, kad taip pat labai svarbi aminorūgščių pusiausvyra, todėl geriausia yra įvairinti baltymų šaltinius. Taip užtikrinsite pačią geriausią aminorūgščių pusiausvyrą.“

Kas yra BCAA?

Iš viso yra 20 aminorūgščių, devynios iš jų yra nepakeičiamos aminorūgštys, t.y. organizmas, skirtingai nei kitų, negali jų pasigaminti pats.

BCAA yra nepakeičiamos aminorūgštys, randamos daug baltymų turinčiame maiste, pavyzdžiui, raudonoje mėsoje, pieno produktuose, vištienoje, žuvyje, kiaušiniuose, pupose, lęšiuose bei sojos produktuose.

Trys aminorūgštys – leucinas, izoleucinas ir valinas – skaidomos raumenyje, kitos – kepenyse. Nors pieno išrūgų baltymų milteliuose paprastai yra didelis BCAA kiekis, dauguma besilankančiųjų sporto salėje vartoja grynas BCAA, paprastai miltelių, įberiamų į vandenį, pavidalu. Tas permatomas skystis, kurį jie gurkšnoja treniruotės metu, greičiausiai ir yra BCAA.

BCAA milteliai, priešingai nei baltymų milteliai, neturi angliavandenių ar cukraus, tačiau juose yra daugiau kalorijų. Teigiama, kad visą dieną nuolat vartojant BCAA padedama augti raumenims, gerinama ištvermė sporto metu ir pagreitinamas raumenų atsistatymas po treniruotės.

Ką parodė tyrimas?

Mokslininkai analizavo BCAA ir kitų nepakeičiamų aminorūgščių, tokių kaip triptofanas, poveikį pelių sveikatai ir kūno sudėčiai.

Kai kurioms pelėms buvo duota dvigubai didesnė dozė BCAA nei reikėtų išgyvenimui, kitoms – standartinis kiekis, dar kitoms – pusė ir galiausiai viena penktoji.

Tyrimas parodė, kad pelės, kurioms buvo duodama dviguba BCAA dozė, vartojo daugiau maisto, o tai sukėlė nutukimą ir sutrumpino gyvenimo trukmę. Be to, didelio BCAA kiekio vartojimas blokavo triptofano patekimą į smegenis, o triptofanas gerina nuotaiką.

„BCAA papildai labai padidino BCAA kiekį kraujyje ir šios aminorūgštys ėmė konkuruoti su triptofanu dėl patekimo į smegenis, – aiškino prof. Stephenas Simpsonas, Charles Perkins centro akademinis direktorius. – Triptofanas yra vienintelis hormono serotonino, dėl savo nuotaiką gerinančio poveikio bei poveikio miegui dažnai vadinamo „laimės hormono“, prekursorius (tai cheminis junginys, kuriam reaguojant gaunamas kitas cheminis junginys). Tačiau serotoninas iš tiesų turi daugiau funkcijų, čia ir slypi problema.“

Taigi dėl to smegenyse sumažėjusio serotonino kiekio pelių apetitas didėjo. Sumažėjęs serotonino kiekis, sukeltas BCAA pertekliaus, privertė peles stipriai persivalgyti, dėl to jos tapo labai nutukusios ir gyveno trumpiau.

Ką tai reiškia mums?

Pasak dietologės ir knygos „The Low-Fad Diet“ autorės Jo Travers, kadangi tyrimas buvo atliktas su pelėmis, rezultatai negali būti tiesiogiai taikomi žmonėms.

„Tačiau tai iškelia labai svarbų klausimą apie kiekvieno maistinio elemento vaidmenį bei jų pusiausvyros svarbą“, – sakė moteris „Business Insider“.

Jo Travers pabrėžia, kad prioritetas turėtų būti subalansuota mityba.

„Labai svarbu vartoti visokio maisto – ne vien baltymų, – sakė moteris. – Pavyzdžiui, baltymų vartojimas kartu su angliavandeniais stimuliuoja kitų aminorūgščių pasisavinimą į raumenis, todėl triptofanas gali nevaržomai patekti į smegenis, o dėl to pasigamina daugiau serotonino.

Manau, svarbiausia, ko galima pasimokyti: mityba turi būti įvairi, kad pasiektumėte tinkamą pusiausvyrą. Pusę lėkštės pripildykite daržovėmis, ketvirtadalį – angliavandeniais, likusį ketvirtadalį baltymais – tokiu atveju šansai, kad gausite viską, ko ir kiek jums reikia, yra labai dideli.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Netikėtai didelis gyventojų susidomėjimas naujomis, efektyviomis šildymo priemonėmis ir dotacijomis
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?