Supermaistu tam tikri maisto produktai bei gėrimai vadinami dėl jų maistingųjų savybių. Ir nors šį terminą sugalvojo ir produktus į maistą ir supermaistą suskirstė ne mokslininkai, yra maisto, kuris tikrai labai naudingas ir tai ne rinkodaros triukas.
Tad koks senas-naujas maistas dabar išgyvena pakilimą?
Kimchi
Toks maistas gausus probiotikų, taigi labai patiks žarnynui.
Kimchi – tai tradicinis korėjietiškas valgis, fermentuotų daržovių (dažniausiai – kopūstų) ir prieskonių derinys. Turi panašumo į mūsų raugintus kopūstus. Taigi šiuo sezonu kimchi pasigaminti nesunku, tai skanu ir sveika.
Gamindami kimchi rinkitės ląstelienos gausias daržoves ir skanius ir sveikus prieskonius. Toks maistas gausus probiotikų, taigi labai patiks žarnynui. Jis gerina virškinimą ir stiprina imunitetą.
Kombucha
Apie arbatą kombucha tikriausiai irgi dauguma lietuvių yra girdėję ir jos ragavę. Manoma, kad fermentuota arbata gimė maždaug 220 m. pr. m. e. Kinijoje, kur buvo geriama kaip detoksikuojantis ir „nemirtingumo suteikiantis“ gėrimas.
Kombucha, kaip ir kimchi, gausi probiotikų. Fermentavimas yra palanki terpė veistis gerosioms bakterijoms, o kai jų organizme netrūksta, mūsų imunitetas yra pajėgus kovoti su įvairiais virusais.
Šios arbatos nusipirkti galima specializuotose parduotuvėse, tik atkreipkite dėmesį, kiek cukraus yra šiame gėrime. Kai kuriuose gali būti daugiau, nei tai laikytume sveiku kiekiu.
Grūdai
Mūsų virškinamasis traktas gerai prisitaikęs virškinti grūdinius produktus, nes žmonija juos vartoja apie 75 tūkst. metų. Be jau neblogai lietuviams žinomos kynvos, supermaistu galima vadinti ir kamuto grūdus, burnotį ar miežius. Šie grūdai beveik nepasikeitė nuo Antikos laikų, ko nebūtų galima pasakyti apie dabar gausiai vartojamas tokias grūdines kultūras kaip kviečiai.
Vadinamieji „antikiniai grūdai“ labai maistingi: gausūs kalcio, ląstelienos, aminorūgščių.
Jūros dumbliai
Tai irgi tūkstančius metų skaičiuojantis maistas. Azijoje itin populiarūs jūros dumbliai yra skanūs, nekaloringi ir maistingi, gausūs geležies, kalcio ir jodo. Visų šių mineralinių medžiagų mūsų mityboje dažniausiai trūksta.