Ne tik skanu, bet ir naudinga sveikatai – 8 moliūgų privalumai

Nors moliūgas paprastai laikomas daržove, moksliškai jis yra vaisius, nes turi sėklų. Jis yra ne tik puikaus skonio, maistingas, turintis įvairių vitaminų, mineralų, bet ir padedantis išvengti daugelio susirgimų.
Moliūgų latė
Moliūgų latė / 123RF.com nuotr.

Maistinė moliūgo vertė

Viename puodelyje termiškai apdoroto moliūgo (245 g) yra:

  • Kalorijų: 49
  • Riebalų: 0,2 g
  • Baltymų: 2 g
  • Angliavandenių: 12 g
  • Skaidulų: 3 g
  • Vitaminas A: 245 proc. referencinės paros normos (RPN)
  • Vitaminas C: 19 proc. RPN
  • Kalis: 16 proc. RPN
  • Varis: 1 proc. RPN
  • Manganas: 11 proc. RPN
  • Vitaminas B2: 11 proc. RPN
  • Vitaminas E: 10 proc RPN
  • Geležis: 8 proc. RPN
  • Mažas magnio, fosforo, cinko, folio rūgšties kiekis ir B grupės vitaminų kiekiai.

Be to, kad moliūgas yra gausus vitaminų ir mineralų, jis pasižymi mažu kaloringumu, nes jame yra apie 94 proc. vandens. Jame taip pat labai daug beta karotino – karotinoido, kurį organizmas paverčia vitaminu A.

Fotolia nuotr./Kepti moliūgai
Fotolia nuotr./Kepti moliūgai

Didelis antioksidantų kiekis gali sumažinti lėtinių ligų riziką

Laisvieji radikalai yra molekulės, gaminamos mūsų organizmo medžiagų apykaitos proceso metu. Nors ir labai nestabilūs, jie atlieka naudingą funkciją, pavyzdžiui, naikina kenksmingas bakterijas. Tačiau per didelis laisvųjų radikalų kiekis kūne sukelia būseną, vadinamą oksidaciniu stresu, kuri yra susijusi su lėtinėmis ligomis, įskaitant širdies ligas ir vėžį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų