Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nekirpk plaukų – vaiko protą patrumpinsi“. Ginekologė apie prietarus nėščiosioms: „Svarbu remtis mokslu pagrįstais šaltiniais“

Apie nėštumą galime išgirsti pačių įvairiausių prietarų, kuriuose atsispindi tai, ko nėščioji niekuo gyvu negali daryti. Kiekviena moteris į juos reaguoja skirtingai – vienos tiki, o kitos ir galvos nesuka dėl mamų ir močiučių laikais gajų prietarų.
Nėštumas
Nėštumas / 123RF.com nuotr.

Didžiausia bėda ta, kad per didelis tikėjimas dažniausiai girdimais prietarais gali sukelti nereikalingą įtampą, baimę ir nerimą, o šie jausmai nėštumo metu tik kenkia.

Kokiais prietarais dalijimasi tarp besilaukiančių?

Skaitytoja Aušra rašo, kad besilaukdama patyrė pačių įvairiausių emocijų ir netikėtumų. „Niekada netikėjau prietarais, tačiau dauguma nėštukių dalijosi savo patirtimi ir istorijomis, todėl tuo metu sunerimau – ar tikrai negalima nėštumo metu megzti ir nešioti karolių?

Prisimenu, kad net anyta atėjusi nuo manęs tempdavo karolius, kad nepakenkčiau kūdikiui. Dabar tai ima juokas, tačiau tada atrodė, kad tuose prietaruose yra prasmės. XXI amžius, o žmonės iš kartos į kartą perduoda tokias nesąmones.“

„Facebook“ grupėse užmatėme ir atrinkome populiariausius mitus, kurie peršami nėščioms moterims:

  • „Mane gąsdina su tais prietarais, kad apsisuks virkštelė nuo mezgimo. Teta išvis skambina, sako, nemegzk daug, nes negalima, virkštelė apsisuks. Sakau, nepasakokit pasakų, o ji sako: „Gulėjau ligoninėj prieš gimdymą ir mezgiau, tai iš manęs net daktarai atėmė mezginį ir uždraudė.“
  • „Aš girdėjus, kad jei, pavyzdžiui, išsigąsti ir griebi sau už kokios vietos, tai toj vietoj vaikui bus dėmė ar randas.“
  • Negalima nieko neigiamai atsakyti nėštukei, nes apleis pelėmis / žiurkėmis namus.
  • Nėštumo metu negalima kirpti plaukų, nes vaikui protą patrumpinsi arba jam neaugs plaukai.
  • Negalima nešioti karolių ant kaklo, nes vaikeliui virkštelė aplink kaklą gimdymo metu apsivys.
  • Nėštumo metu reikia valgyti daug varškės, nes kitaip nėščiajai dantys išbyrės.
  • Nėštumo metu reikia valgyti daug chalvos, jog pienelio daugiau būtų.
  • Nėštumo metu negalima megzti ir nerti, nes vaikui virkštelė apsisuks.
  • „Mano mama pasakojo man, kad jos draugė besilaukdama dukros pamatė gaisrą ir iš to išgąsčio prisilietė rankomis prie pilvo, susiėmė už veido, tai dukra gimė raudonomis dėmėmis paliestu kūnu. O prietaras byloja, kad išsigandus nėščiajai negalima liestis prie kūno, nes kūdikiui toje vietoje dėmė atsiras.“
  • Nėščiajai negalima vaikų krikštyti.
  • Nėščiajai negalima šaipytis iš kitų žmonių, nes vaikas toks gims.
  • Negalima vaikui sakyti, kad jis gražus, nes kvailas užaugs.

Klinikos „Biofirst“ gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė, komentuodama prietarus sako, jog labai svarbu remtis patikimais, mokslu pagrįstais šaltiniais.

Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė
Asmeninio archyvo nuotr./Gydytoja ginekologė Lina Kavaliūnienė

– Dažniausiai girdimi prietarai apie nėštumą gajūs ir šiais laikais. Ką apie juos manote? Ar besilaukiančios moterys, tikėdamos prietarais, sau kaip tik labiau nepakenkia?

– Kiekviena būsima mama nori, kad jos mažylis gimtų sveikas. Ji stengiasi pilnavertiškai maitintis, sveikai gyventi, ilsėtis, vengti įvairių pavojų. Šių dienų informacijos srautas didžiulis, vyrauja daug įvairių, vienai kitai prieštaraujančių nuomonių. Labai svarbu remtis patikimais, mokslu pagrįstais šaltiniais. Įvairūs prietarai ar populiarūs mitai nėra ta liaudies išmintis, kuria mes turėtume vadovautis. Norėčiau dalį populiarių prietarų pakomentuoti.

Nėštumo metu padidėja besilaukiančios moters jautrumas, todėl į konfliktą ar piktą žodį ji gali sureaguoti emocionaliau. Stresas, jaudulys veikia mamos ir mažylio būklę, gali pakilti arterinis kraujo spaudimas, pablogėti bendra savijauta ar net atsirasti gimdos susitraukimai, persileidimo ar priešlaikinio gimdymo požymiai.

Karolių ar kitų papuošalų nešiojimas nėra susijęs su būsimo vaikelio sveikata. Nėštumo metu reiktų rinktis įvairų ir sveiką maistą, turintį pakankamą kiekį baltymų, nesočiųjų rūgščių, mikroelementų. Kalcio poreikis nėštumo metu yra padidėjęs. Jis svarbus kaulų, dantų tvirtumui, raumenų, nervų funkcijai, veikia kraujo krešumą ir imunitetą.

Varškė – puikus kalcio bei baltymo šaltinis, bet jeigu būsima mama gerai toleruoja pieno produktus.

Ilgą laiką buvo manyta, kad tam tikri maisto produktai, pavyzdžiui, chalva skatina pieno gamybą. Moksliškai įrodyta, kad tik pakankamas skysčių kiekis, mamos poilsis, pozityvus nusiteikimas, namiškių palaikymas yra svarbiausi sėkmingo žindymo veiksniai.

– Kas svarbiausia nėštumo metu, norint susilaukti sveiko kūdikio?

– Svarbu moters sveikata ne tik nėštumo metu, bet jau planuojant nėštumą svarbu subalansuota mityba ir sveikas gyvenimo būdas. Nėštumo metu labai svarbus darbo ir poilsio režimas, subalansuota mityba, teigiamos emocijos, žalingų įpročių atsisakymas. Taip pat labai svarbu būsimai mamai profesionali sveikatos priežiūra, kai yra laiku atliekama apžiūra ir reikalingi tyrimai. Tik tuomet galima laiku pastebėti ir koreguoti, atsiradusius sveikatos sutrikimus.

– Kokių produktų / žolelių negalima vartoti, kokia veikla užsiimti nepatartina, kad nebūtų pakenkta kūdikiui?

– Juodoji ir žalioji arbatos turi didelį kofeino kiekį, todėl šių arbatų reiktų nepadauginti. Galbūt vertėtų rinktis raudonąją arbatą, kuri kofeino neturi, gerina virškinimą, rėmens graužimą.

Dilgėlių arbata yra puikus geležies, kalcio, magnio šaltinis, tinka esant nėščiųjų mažakraujystei.

Imbiero arbata – padeda esant pykinimui, peršalus, skaudant gerklei.

Aviečių lapų arbata gali būti vartojama peršalus nuo 24 nėštumo savaitės (rekomenduotinas vienas puodelis per dieną).

Pipirmėčių arbata slopina pykinimą ir vėmimą, pilvo pūtimą, veikia raminamai, gerina miegą.

Arbatos, kurių reikėtų vengti: šalavijų, čiobrelių, ramunėlių, petražolių, šalpusnių, mėtų, alijošiaus. Jos gali sukelti alergiją, gimdos susitraukimus ar kitus nepageidaujamus simptomus.

Nėštumo metu reikėtų vengti užsiėmimų, kurių metu galima susižeisti ar susitrenkti. Renkantis maisto papildus, būtina atsižvelgti į jų sudėtį ir vartoti tik saugius, etiškus ir ekologiškus maisto papildus. Taip pat nerekomenduojamos ilgos, varginančios kelionės, perkaitimas ar sušalimas.

– Ką patartumėte nėščiosioms, kurios labai tiki prietarais?

– Kiekviena nėščioji, nesvarbu tiki ar netiki prietarais, turi jaustis saugi. Ji turi žinoti, kad visada sulauks aplinkinių dėmesio ir pagalbos. Šeimoje ji turi būti apgaubta rūpesčiu ir dėmesiu.

Labai svarbu, kad nėščioji visais jai rūpimais klausimais galėtų konsultuotis su savo gydytoju. Nuoširdus nėščiosios ir ją stebinčio gydytojo bendradarbiavimas padeda įveikti nepagrįstas baimes, o saugumo ir užtikrintumo jausmas suteikia geresnę savijautą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas