Metas sulaužyti visus mitus ir atskleisti baisiausias svorio metimo klaidas, skelbiamas womenshealthmag.com tinklalapyje.
Riebalai kenkia sveikatai?
Dietologė Tricia Psota tikina, kad viskas priklauso nuo to, kokius riebalus vartojate. Riebalai, esantys traškučiuose, sausainiuose ir riebiuose patiekaluose, didina cholesterolio lygį organizme, o tai gali sukelti įvairių sveikatos sutrikimų.
Taip pat skaitykite: 7 moksliškai patvirtinti būdai atsikratyti antsvorio
Visiškai kita situacija yra su geraisiais riebalais – jie saugo širdies sveikatą ir gerina bendrą organizmo būklę. Gerųjų riebalų gausu riešutuose, avokaduose ir lašišoje.
Užkandžiauti verta!
Niujorke dirbantis asmeninis treneris Mike‘as Clancy tvirtina, kad užkandžiavimas padeda kontroliuoti alkio jausmą, porcijų dydį ir rinktis sveikesnį maistą. „Užkandžiaukite sveikai – rinkitės riešutus, vaisius ar jogurtą ir tai padės kontroliuoti energiją visą dieną“, – pataria treneris.
Visos kilokalorijos nėra vienodos
„Skirtinguose maisto produktuose esančios kilokalorijos turi skirtingą poveikį ir organizmui, o tai yra svarbu, laikantis sveikos dietos. Tarkime, 50 obuolio kilokalorijų turės tikrai kitokį efektą mūsų organizmui nei 50 sūrio pyragėlio kilokalorijų“, – tikina treneris M. Clancy.
Anot jo, svarbu ir kalorijų kokybė, nes chemikalai, hormonai ir kiti priedai, dedami į perdirbtą maistą, neleidžia organizmui tinkamai įsisavinti naudingųjų medžiagų. Kokybiškų ir gerųjų kalorijų gausu įvairiose daržovėse ir ypač špinatuose – tai naudingųjų medžiagų šaltinis. O štai įvairiuose nesveikuose produktuose, kad ir tose pačiose skrudintose bulvytėse, nėra jokių vitaminų ar mineralinių medžiagų, todėl jose esančios kalorijos laikomos tuščiomis.
Valgote per mažai gerųjų angliavandenių
Dietologė ir sveikos gyvensenos centro „Inspired Wellness Solutions“ įkūrėja Chrissy Carroll tikina, kad tyrimai, kurie aiškina, kaip vartoti angliavandenius, dažnai yra neteisingai suprantami.
Ar jūsų skrandis bus pilnas ar tuščias, kai sportuosite, neturi įtakos kalorijų deginimui, tačiau jei prieš intensyvią treniruotę nieko nesuvalgysite, raumenų masė sumažės.
„Tiesa, jog per didelis perdirbtų angliavandenių (baltos duonos ar baltų ryžių) vartojimas gali padidinti svorį ir riziką susirgti širdies ligomis, tačiau nėra tyrimų, kurie įrodytų, jog sveiki angliavandeniai (viso grūdo dalių produktai, vaisiai, daržovės) turi neigiamos įtakos svoriui ar sveikatai. Priešingai, daugybė tyrimų siūlo įtraukti kuo daugiau augalinės kilmės maisto į savo mitybą“, – teigia specialistė.
Dietologė primena 2002 m. atliktą išsamų tyrimą, kurio metu mokslininkai įrodė, jog perdirbtus angliavandenius reikia keisti į viso grūdo dalių produktus, o dažnesnis daržovių bei vaisių vartojimas padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje.
Valgote per daug baltymų
Per didelis baltymų kiekis nėra išeitis atsikratyti papildomų kilogramų. Kodėl? „Nes kūnui reikia visų medžiagų: baltymų, angliavandenių ir riebalų. Jei vartosite vien baltymus, tuomet jūsų organizmui trūks būtinų skaidulų ir antioksidantų, kurių yra grūdiniuose produktuose, vaisiuose ir daržovėse. Taip pat nereikėtų piktnaudžiauti ir riebalais, nes gali padidėti cholesterolio lygis kraujyje“, – sako dietologė Rania Batayneh „The One One One Diet“ knygos autorė.
Sportuojate tuščiu skrandžiu
Ar jūsų skrandis bus pilnas ar tuščias, kai sportuosite, neturi įtakos kalorijų deginimui, tačiau jei prieš intensyvią treniruotę nieko nesuvalgysite, raumenų masė sumažės, aiškina tyrimas, skelbtas „Strenght and Conditioning Journal“ leidinyje.
Šį tą žinoti vertėtų ir tiems, kurie geria intensyviai sportuojantiems skirtus gėrimus. „Šiuose gėrimuose esantis cukrus trumpam duoda energijos raumenims, tačiau įvairūs šių gėrimų priedai gali būti kenksmingi sveikatai“, – tvirtina Amerikos periodontologijos akademijos atstovė ir dietologė Sanda Moldovan.
Taip pat skaitykite: „5 ir 2“ – dieta, užkariavusi pasaulį
Ji pataria prieš sportuojant geriau rinktis šviežius vaisius, pavyzdžiui, bananus, persikus ir mangus, o užuot išgėrus puodelį kavos, verčiau suvalgyti porą kokybiško juodo šokolado gabalėlių.
Savaitgaliais – jokių nuolaidų sau!
„Jei savaitgalį nuklysite nuo savo režimo, visas savaitės darbas nueis veltui, – tikina dietologė Rania Batayneh. – Savaitgaliais dažnai pamiegame ilgiau, praleidžiame treniruotę, vartojame daugiau alkoholio, o vakarais dar pasimėgaujame gardžia, sočia ir sunkia vakariene... O dabar pagalvokite: jei per savaitę atsikratėte pusės kilogramo, tai per tas porą dienų numestas svoris sugrįš atgal. Net jei svoris ir nesugrįš, vis tiek bus sunkiau jo atsikratyti, todėl savaitgalis neturėtų būti persivalgymo metas“.
Praleidžiate pusryčius
„Pusryčiai svarbiausias dienos maistas! Jei ryte nieko nevalgysite, tuomet garantuotai persivalgysite per pietus ar vakarienę, tai įrodė ir mokslininkų atlikti tyrimai. Negana to, jei reguliariai valgysite pusryčius (žinoma, tik sveikus) nereikalingų kilogramų atsikratysite daug greičiau“, – sako Chrissy Carroll ir priduria, kad būtent pusryčiaudami organizmą labiausiai ir turėtumėte lepinti baltymais.
Organizmas išsivalo ir pats
Mūsų virškinimo sistema – inkstai ir kepenys – atlieka milžinišką darbą reguliariai valydami organizmą, todėl, anot dietologės Ch. Carroll, tikrai nereikia jokių papildomų organizmo detoksikacijos receptų.
Kramtomoji guma skatina nesveikai maitintis
Tyrimas iš Bafalo universiteto atskleidė, kad ilgai išliekantis kramtomosios gumos skonis susijęs su nesveiku užkandžiamu. Taigi, kai jau išspjaunate gumą ir griebiate ką nors užkąsti, tikriausiai šokoladinis batonėlis bus daug patrauklesnis pasirinkimas nei morka ar obuolys.
Nevalgote mėsos
Tyrimas, paskelbtas „Journal of the American Medical Association‘s Internal Medicine“ leidinyje tvirtina, kad vegetarai gyvena ilgiau, tačiau faktas, jog tam reikia visiškai atsisakyti raudonos mėsos, nėra visiškai teisingas.
„Jautiena turi daug baltymų ir geležies, tik nereikėtų jos valgyti kartu su šonine, sūriu ar aliejuje keptais svogūnų žiedais. Geresnis pasirinkimas – liesa, žole šeriamų galvijų, mėsa. Ji yra brangesnė nei kita mėsa, tačiau daug sveikesnė – turi vitamino E ir omega-3 gerųjų riebalų rūgščių, todėl nepabijokite sumokėti keliais litais daugiau.
Valgykite mėsos nedidelėmis porcijomis, du kartus per savaitę. Kiti geri baltymų šaltiniai yra vištiena, žuvis, pupos, lęšiai, chia sėklos ir avokadai“, – pataria dietologė Rania Batayneh.