Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nepasiskiepiję nuo šių ligų smarkiai rizikuojate: profesorius S.Čaplinskas įvardijo galimas pasekmes

Nors pastaruoju metu daugiausia dėmesio skiriama koronaviruso skiepų svarbai, kitos pavojingos kvėpavimo takų infekcijos – gripas ir pneumokokas – taip pat niekur nedingo. Kaip teigia profesorius, užkrečiamųjų ligų ekspertas Saulius Čaplinskas, itin pavojingos šios ligos vyresnio amžiaus ir sergantiems lėtinėmis ligomis, tad laiku pasiskiepyti šiai grupei žmonių itin svarbu.
skiepijimas
skiepijimas / 123RF.com nuotr.

Statistika verčia sunerimti

Visame pasaulyje intensyviai vykstant skiepijimui nuo COVID-19, kiek rečiau prisimenamos kitos šaltuoju metų sezonu siaučiančios ligos gripas ir pneumokokas. Retas žino, kad rizikos grupėse esantys asmenys nuo šių ligų skiepijami nemokamai, o vakcinos gali būti suleistos vieno apsilankymo gydymo įstaigoje metu.

Profesorius S.Čaplinskas įsitikinęs: ne tik koronavirusas nusineša daugybę gyvybių. Gripas bei pneumokokas – ne mažiau pavojingos infekcijos, tad komunikuoti apie skiepų būtinumą rizikos grupėse esantiems asmenims būtina daugiau.

Dėl plaučių uždegimo mūsų šalyje kasmet miršta 600–700 asmenų, o pagrindinis ir dažniausias šios ligos sukėlėjas yra pneumokokas. Nors siekiama, kad Lietuvoje nuo pneumokokinės infekcijos būtų paskiepyti 75 proc. rizikos grupėse esančių asmenų, šiuo metu statistika liūdna – pasiskiepijusių lėtinėmis ligomis sergančių žmonių skaičius nesiekia net 10 proc. Senjorų, sergančių antro tipo diabetu, paskiepyta dar mažiau – vos 6 proc.

Statistika nedžiugina ir kalbant apie skiepus nuo gripo. Rekomenduojama, kad nuo šios ligos kasmet pasiskiepytų bent 75 proc. rizikos grupėms priklausančių gyventojų, tačiau Lietuvoje šis procentas gerokai mažesnis, siekia vos 50 proc.

Nuo pneumokokinės infekcijos rekomenduotina skiepytis tiems patiems asmenims, kurie kasmet turėtų pasiskiepyti ir nuo gripo. Mūsų šalyje gripo vakcina kompensuojama visiems 65 metų ir vyresniems asmenims, žmonėms, sergantiems lėtinėmis ligomis, dirbantiems sveikatos priežiūros įstaigose, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos namuose, taip pat – nėščiosioms. Nuo pneumokokinės infekcijos tam tikromis ligomis sergantys asmenys taip pat gali pasiskiepyti nemokamai. Ar kompensuojamas skiepas priklauso, būtina pasiteirauti šeimos gydytojo.

„Koronaviruso ir pneumokokinės infekcijos atveju skiepas tikimybę susirgti sumažina net 97–98 proc. Gripo vakcinos efektyvumas yra mažesnis – maždaug nuo 10 proc., To priežastis – greita viruso kaita ir ilgai trunkantys skiepų gamybos procesai. Tačiau net ir toks, atrodo, nedidelis efektyvumas turi milžinišką naudą, mat organizmas yra sužadinamas, taip sumažinant tikimybę sirgti sunkesnėmis gripo formomis“ , – įsitikinęs ekspertas.

Mirtinai pavojingas duetas

Profesorius S.Čaplinskas pastebi, kad gripas itin pavojingas ir jį lydinčiais šalutiniais virusais bei bakterinėmis infekcijomis. Tiek gripo, tiek ir kitų virusinių kvėpavimo takų infekcijų eigą itin apsunkina komplikacijos, kurias dažniausiai sukelia ne kas kitas, o pneumokokas. Anot specialisto, gripo ir pneumokoko duetas – mirtinai pavojingas.

„Gripas kinta kiekvienais metais, todėl negalime numatyti, kiek sergančiųjų bus šiais metais ir kaip sunkiai jie sirgs. Apsisaugoti įmanoma tik pasiskiepijus. Kitaip nei nuo gripo, nuo pneumokokinės infekcijos pakanka pasiskiepyti vieną kartą per visą gyvenimą, tad atlikę šį svarbų darbą, galėsite būti ramūs visą likusį gyvenimą“, – sako profesorius ir ragina neatidėlioti skiepų nuo visų trijų kvėpavimo takus pažeidžiančių ligų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas