Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti

Kuo mums naudingos slyvos ir kaip jas kuo ilgiau išlaikyti šviežias

Pasaulyje yra daugiau kaip 2 000 slyvų veislių, kurių kiekviena pasižymi unikaliu skoniu, dydžiu ir spalva. Jų būna tiek raudonų ar violetinių, tiek geltonos ar žalios spalvos. Anot gydytojos dietologės dr. Editos Gavelienės, šie vaisiai dėl savo maistinių medžiagų gali ne tik praturtinti mitybą, bet ir sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką.
Slyvos
Slyvos / Shutterstock nuotr.

Gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką

Sveikatai palankios mitybos konsultantė, gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė pranešime žiniasklaidai atkreipia dėmesį, kad šviežių ir džiovintų slyvų vartojimas turėtų skirtis, atsižvelgiant į organizmo poreikius: „Pastebima, jog dažnai bijoma valgyti šviežias slyvas dėl jų laisvinamojo poveikio. Tačiau tai lemia fruktanai ir sorbitolis, kurio randama džiovintose, o ne šviežiose slyvose. Taip pat, lyginant su šviežiomis, džiovintos slyvos turi gausiau tirpių ir netirpių skaidulų, kurios skatina žarnyno motoriką. Todėl džiovintas patariama vartoti tiems, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas. Bendrai slyvų dienos norma neturėtų viršyti 7–8 vaisių per dieną.“

Slyvos, pasak dietologės, yra labai maistingos ir naudingos sveikatai. „Jose daug vitaminų ir mineralų, taip pat skaidulų ir antioksidantų, kurie gali padėti sumažinti kai kurių lėtinių ligų riziką. Šiuose kaulavaisiuose randama kalio, kalcio, magnio, šiek tiek vario ir cinko. Be to, slyvos pasižymi vitaminais A, B ir C, jose taip pat randama folatų, karotinoidų ir fenolio junginių. Tiesa, reikėtų atsižvelgti į tai, kad lyginant su kitomis uogomis, slyvos yra šiek tiek kaloringesnės: 100 gramų turi 57 kcal“, – atkreipia dėmesį ekspertė.

„Fotolia“ nuotr./Slyvos
„Fotolia“ nuotr./Slyvos

Slyvos – puikus pusryčių priedas

Pasak gydytojos dietologės, slyvas galima valgyti tiek vienas, tiek maišant su kitais vaisiais ar uogomis, iš jų plakti kokteilius ar spausti sultis. Taip pat, anot dr. E. Gavelienės, slyvos puikiai tinka pusryčių patiekalams gardinti: „Pusryčiams galite rinktis graikinį jogurtą, jį paskanindami slyvomis bei granola: jogurtas suteiks baltymų ir probiotikų, o slyvos – natūralaus saldumo ir skaidulinių medžiagų. Taip pat pusryčiams galima rinktis slyvų glotnutį: sutrinkite slyvas su šaldytomis uogomis, bananu, špinatais ir šlakeliu migdolų pieno – taip galėsite dieną pradėti nuo maistingųjų medžiagų kupino kokteilio. Jei mėgstate košes, tai virdami, pavyzdžiui, avižinę košę, galite ją paskaninti slyvomis: nuo karščio jos suminkštės ir išleis natūralias sultis, o avižiniai dribsniai įgaus daugiau skonio.“

123RF.com nuotr./Slyvos
123RF.com nuotr./Slyvos

Kaip išlaikyti geros būklės slyvas namuose?

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė Olga Suchočeva rekomenduoja vienu metu pirkti tiek slyvų, kiek planuojama suvalgyti: „Sunokusios slyvos išlieka ne ilgiau kaip 3–4 dienas. Dėl šios priežasties patartina pirkti tik tokį kiekį, kuris bus iš karto vartojamas. Tačiau jei sode ar darže užderėjo daug slyvų, jas nuplaukite, nusausinkite, nulupkite ir išskobkite, o vėliau supjaustykite mažesniais gabalėliais, sudėkite ant padėklo vienu sluoksniu ir greitai užšaldykite, o tada perkelkite į sandarų indą ir vėliau naudokite uogienėms, įdarams ar padažams gaminti.“

Tačiau jei slyvos dar neprinokusios, galite jas palikti kambario temperatūroje. „Padėjus jas vienu sluoksniu ant stalviršio arba į vaisių dubenį, per kelias dienas sunoks. Taip pat galite įdėti slyvas į popierinį maišelį, kad pagreitintumėte nokimo procesą. Natūralios etileno dujos, kurias išskiria slyvos, bus sulaikytos maišelyje ir padės joms greičiau sunokti. Į maišelį taip pat galite įdėti prinokusį bananą, nes jie išskiria dar daugiau etileno dujų ir gali labiau pagreitinti nokimo procesą“, – pataria specialistė.

Vida Press nuotr./Apkepas su slyvomis
Vida Press nuotr./Apkepas su slyvomis

Slyvų rūšių įvairovė

Prekybos tinklo „Rimi“ komercijos operacijų vadovė O. Suchočeva sako, kad labiausiai slyvos perkamos vasaros mėnesiais, nors parduotuvėse jomis prekiaujama ištisus metus: „Europoje slyvų sezonas prasideda liepos pradžioje, o pats pardavimų pikas – rugpjūtį. Slyvos mūsų parduotuvių lentynas pasiekia iš Ispanijos, Italijos, Moldovos, Makedonijos, Pietų Afrikos, Čilės bei kitų šalių. Taip pat pastebime, kad šio sezono pirkėjų mėgstamiausios yra „Lepotica“ veislės slyvos.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kai norai pildosi: laimėk kelionę į Maldyvus keturiems su „Lidl Plus“
Reklama
Kalėdinis „Teleloto“ stebuklas – saulėtas dangus bene kiaurus metus
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos