Šildytų ryžių vartojimas gali sukelti rimtą apsinuodijimą maistu, jei neteisingai juos laikote po pirmojo pagaminimo, teigia Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba. Tiesa, problema slypi ne pačiame ryžių šildyme, o tame, kaip juos laikote jau pagamintus, rašo delish.com.
Po to, kai ryžiai išverdami, negalima palikti jų ilgiau kaip valandai. Iki galo neišvirtuose ryžiuose gali būti Bacillus Cereus sporų – tai bakterija, sukelianti apsinuodijimą maistu.
Ši bakterija gali išlikti gyvybinga net po ryžių virimo. Kuo ilgiau ryžiai paliekami kambario temperatūroje, tuo didesnė tikimybė, kad bakterijos dauginsis ir išskirs toksinus. Jei jos susiformuos ir suvalgysite tokius ryžius, galite pradėti vemti ar viduriuoti.
Laimei, šios rizikos labai lengva išvengti. Pirmas variantas: pasigaminkite tokį kiekį ryžių, kurį iš karto suvalgysite. Antras variantas: jei planuojate valgyti vėliau, padėkite juos į šaldytuvą, kai tik atšals, tačiau ne vėliau, nei po valandos nuo pagaminimo.
Ryžiai turėtų būti suvalgyti iki kitos dienos pabaigos, tad nesigaminkite jų visai savaitei. Kai šildote, pasirūpinkite, kad jie gerai pašiltų ir garuotų. Be to, neturėtumėte šildyti tos pačios ryžių porcijos daugiau kaip vieną kartą.