Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netikėta išvada: bėgioti žiemą sveikatai naudingiau nei vasarą

Nors kai kurie bėgimo entuziastai žiemą skelbia pertrauką ir kalorijas degina bei ištvermę didina sporto salėje, o ne lauke, mokslininkai ragina elgtis priešingai. Jų išvados rodo, kad bėgimas šaltuoju metų laiku sveikatai duoda daugiau naudos.
Bėgimas žiemą
Bėgimas žiemą / 123rf.com nuotr.

Kaip rašo „Medical News Today“, bėgimas gali būti veiksminga širdies ir kraujagyslių treniruotė ištisus metus.

Tačiau naujausi tyrimai rodo, kad bėgimas esant žemesnei oro temperatūrai gali suteikti papildomą naudą.

„Medical News Today“ apklausti ekspertai teigia, kad nors žiemą bėgiojant gali prireikti papildomų atsargumo priemonių, pvz., tinkamos aprangos ir avalynės, šios vėsios treniruotės duoda naudos, kurios vasaros treniruotės paprasčiausiai neturi.

„Bėgimas yra geras širdies ir kraujagyslių pratimas. Bėgdami jūs naudojate beveik visus kojų raumenis ir rankų judesius, taigi, nors tai nebūtinai yra viso kūno treniruotė, ji gana artima jai“, – „Medical News Today“ sakė Čikagoje dirbantis sporto medicinos specialistas dr. Joshua Blomgrenas.

Pasak jo, tiek bėgiojant vasarą, tiek ir žiemą gaunama nauda širdies ir kraujagyslių sistemai, tačiau kūno temperatūros palaikymas, esant šaltam orui, yra šiek tiek kitoks.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Kalėdinis bėgimas Vilniaus senamiestyje
Lukas Balandis / BNS nuotr./Kalėdinis bėgimas Vilniaus senamiestyje

Kas nutinka organizmui, kai bėgame žiemą?

2021 m. atliktame tyrime aprašyti įvairūs būdai, kuriais karštas oras gali apsunkinti fizinį krūvį ir įtampą – išvados, kurios neturėtų stebinti nė vieno, kuris bėgioja per karščius.

Šaltesnio bėgimo privalumas yra psichinis ir emocinis pakilimas, kitaip dar vadinamas „bėgiko energija“, kuris padeda sušvelninti sezoninio afektinio sutrikimo (SAD) poveikį žiemos mėnesiais.

Vienas iš intriguojančių bėgimo šaltuoju metų laiku veiksnių yra termogenezė, t.y. procesas, kurio metu organizmas gamina ir palaiko šilumą, esant žemai temperatūrai.

„Kūnas šaltyje šilumą palaiko kitaip, o tai paprastai priklauso nuo specifinių "rudujų“ riebalų, kurie padeda deginti kalorijas“, – aiškino dr. J.Blomgrenas. Pasak jo, reaguodamas į šaltį, organizmas gamina daugiau šių riebalų, kurie geriau nei baltieji riebalai palaiko ar gamina šilumą.

„Kai bėgiojame esant šiltai temperatūrai, kaip vėsinimo mechanizmą turime prakaitavimą, kuris kraują iš centrinės kūno dalies perneša į galūnes. Tačiau esant vėsesniam orui nereikia tiek daug kraujo siųsti į odą ir galūnes, todėl turite didesnį kraujo kiekį. Tai leidžia bėgti maždaug tokiu pačiu tempu, bet mažesniu širdies susitraukimų dažniu“, – dar vieną šalto oro bėgiojimui privalumą įvardino dr. J.Blomgreno kolegė, gydytoja dr. Tracy Zaslow iš Los Adželo (JAV).

123RF.com nuotr./Žieminiai rūbai
123RF.com nuotr./Žieminiai rūbai

Kaip apsirengti, bėgiojant žiemą?

Bėgiojant lauke šaltuoju metų laiku ypač svarbu pasirinkti tinkamą aprangą ir avalynę, taip pat prieš treniruotę gerai apšilti. Tai svarbu, nes tokiu oru kūnas paprastai būna labiau įsitempęs ir sustingęs.

„Drabužių sluoksniavimas yra labai svarbus žiemą, nes iš pradžių jums bus šalta, o vėliau, kai kūnas sušils, norėsite turėti galimybę tuos sluoksnius nusimesti“, – sako ekspertai.

Kai kuriose rekomendacijose siūloma apsirengti maždaug 15-20 laipsnių šilčiau nei tikroji temperatūra, nes bėgimo metu maždaug tiek sušilsite.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į medžiagas, iš kurių pagaminti bėgimo rūbai. Rekomenduoja dėvėti ne tik sluoksnius, bet ir drėgmę sugeriančias medžiagas, kurios gerai pašalina prakaitą nuo kūno.

„Jei dėvite ką nors panašaus į medvilnę ar vilną, ji sudrėksta, priglunda prie kūno ir vėsina, o tai puikiai tinka esant karštam orui, bet ne taip gerai šaltyje“, – sako ekspertai.

Avalynė yra bene svarbiausias dalykas bėgikams. Įprasti bėgimo bateliai tinka šaltyje, jei nėra sniego ir ledo, bet jie greičiausiai netiks, jei bus slidžiau.

Esant žemesnei temperatūrai nei nulis arba bet kada, kai ant žemės yra ledo, rekomenduojama rinktis geresnį sukibimą turinčius bėgimo batelius.

Svarbu nepamiršti šaltyje saugoti galūnes (kojų ir rankų pirštus) nuo nušalimų. Rekomenduojama pasirūpinti tinkamomis kojinėmis ir/ar pirštinėmis.

„Kvėpavimas šaltu oru gali būti šiek tiek nepalankus plaučiams ir sukelti beveik nemalonią būseną, todėl paprastai rekomenduoju žmonėms dėvėti kokį nors apdangalą ant nosies ar burnos, kad oras sušiltų prieš patekdamas į plaučius“, – sakė dr. J.Blomgrenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas