Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
04 13

Netikite, kad esate priklausomi nuo alkoholio? Psichiatras atskleidžia, koks vartojimas yra „vaikščiojimas plonu ledu“

Priklausomo žmogaus įvaizdis daugelio galvoje susiformavęs taip, tarsi vartojantis asmuo gyvena gatvėje, nedirba, o rytą ir vakarą pradeda ir užbaigia alkoholiu. Tačiau pasak specialistų, šalia jūsų sėdintis kolega, kuris puikiai atrodo ir yra sėkmingas, gali būti priklausomas. Mama, kuri atveda dukrą į darželį ir išskuba į svarbų susitikimą – lygiai taip pat.
Alkoholio vartojimas
Alkoholio vartojimas / Shutterstock nuotr.

Už sėkmingų, tvarkingų ir puikiai atrodančių žmonių, kurie daro karjerą ir siekia tikslų, gali slėptis funkcionuojantis priklausomas žmogus (angl. high functioning alcoholic). Kaip juos atpažinti ir jiems padėti? O galbūt ir suprasti, kad esate vienas iš jų?

„Taigi aš nesivartau prie konteinerio“, „Aš tik noriu atsipalaiduoti po sunkaus darbo“ – tai tik kelios frazės, kuriomis gali dalintis funkcionuojantys priklausomi nuo alkoholio žmonės,

Kaip pastebi psichiatras Jaunius Urbutis, tarp priklausomų nuo alkoholio žmonių, beveik 20 proc. sudaro jau minėti funkcionuojantys alkoholį vartojantieji. „Minima klasifikacija, į kurią įtraukti funkcionuojantys priklausomi nuo alkoholio žmonės iš viso apima 5 priklausomų žmonių kategorijas, tačiau tai jau tema kitam, platesniam pokalbiui“, – teigia psichiatras.

Asmeninio arch. nuotr./Jaunius Urbutis
Asmeninio arch. nuotr./Jaunius Urbutis

„Remiantis statistika, tokie žmonės dažniausiai išlaiko darbą, santykius, yra vidutinio amžiaus (vidurkis apie 41-eri), o alkoholį pradeda vartoti nuo 18-ikos, priklausomybė išsivysto apie 37-uosius metus. Šie žmonės dažnai kenčia nuo vidutinio sunkumo depresijos. Nemaža dalis rūko, tačiau palyginti su kitomis kategorijomis, kitas psichoaktyvias medžiagas vartoja rečiau. Apie 70 proc. funkcionuojančių priklausomų žmonių sudaro vyrai. Dažnai tai žmonės, turintys aukštąjį išsilavinimą ir gaunantys aukštesnes pajamas. Iš šono atrodo, kad jie gyvena visiškai normalų gyvenimą, bet tiesa ta, kad kenčia nuo priklausomybės, o pagalbos, deja, siekia mažiau nei 20 proc., kurie renkasi 12 žingsnių programą arba gydosi privačiai“, – sako psichiatras.

Vaikšto plonu ledu

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas