Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Netoleruojate laktozės? Vis dar galite valgyti 6 pieno produktus

Manoma, kad apie nuo 60 iki 70 proc. pasaulio gyventojų suaugę netoleruoja laktozės. Tai labiausiai būdinga Afrikos, Pietų Amerikos, Rytų ir Pietryčių Azijos gyventojams. Manoma, kad Lietuvoje problemų su virškinimu suvalgius pieno produktų kyla apie ketvirtadaliui gyventojų. Tačiau iš pieno gaminama daugybė gaminių – saldžių ir rūgščių, paraugintų ir brandintų. Laktozė, vykstant šiems procesams, yra pašalinama arba suskaidoma produkte atsiradusių gerųjų bakterijų. Taigi ką vartoti, jei jaučiate, kad jūsų organizmas sunkiai virškina laktozę?
Netoleruojant laktozės vis tiek galima valgyti kietą sūrį, sviestą, jogurtą su probiotikais, kefyrą.
Netoleruojant laktozės vis tiek galima valgyti kietą sūrį, sviestą, jogurtą su probiotikais, kefyrą. / 123RF.com nuotr.

Laktozė iš tiesų yra cukrus, esantis pieno, jogurto ir kitų pieno produktų sudėtyje.

Laktozei suskaidyti mūsų organizmui reikia fermento laktazės. Kai kurių žmonių organizmuose šio fermento nėra pakankamai. Tuomet šis cukrus lieka žarnyne ir kelia nemalonius simptomus, pavyzdžiui, dujų kaupimąsi, pykinimą, viduriavimą.

Skirtingas šio fermento kiekis žmonių organizmuose aiškinamas tuo, kad kraštuose, kur ilgus amžius buvo užsiimama gyvulininkyste, žmones šio fermento turi daugiau. Taip pat kai kuriems žmonėms laktazės kiekis organizme mažėja su amžiumi.

Mokslininkai yra atlikę tyrimą, kurio metu tiriamiesiems davė suvartoti 12 gramų laktozės, tik vienu atveju ji buvo pieno stiklinėje, kitu atveju – jogurte. 66 proc. tiriamųjų lengviau suvirškino jogurte esančią laktozę.

Portale www.healthline.com pateikiama informacija, kad net ir laktozės netoleruojantys žmonės gali jos suvartoti apie 12 gramų ir nepatirs jokių neigiamų simptomų. Toks kiekis laktozės yra maždaug 250 mililitrų pieno.

Tačiau net jei jaučiate, kaip žarnynas pyksta išgėrus pieno, nebijokite vartoti šių 6 produktų:

1. Ilgai brandinto sūrio

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kietieji sūriai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kietieji sūriai

Dievinate parmezaną, čederį, kietąjį sūrį? Tikrai galite juos valgyti, nes sūri daugiausia sudaro riebalai ir baltymai. Sūris gaminamas į rūgštų pieną įdedant specialių bakterijų. Šio proceso metu pašalinama didžioji dalis laktozės. Be to, kuo ilgiau brandinamas sūris, tuo daugiau bakterijos spėja suskaidyti laktozės.

Kita vertus minkšti sūriai, tokie kaip baltasis pelėsinis (Brie) ar Mozzarella, sūrio užtepėlės turi daugiau laktozės.

2. Graikiško jogurto arba jogurto su probiotikais

Vida Press nuotr./Natūralus jogurtas
Vida Press nuotr./Natūralus jogurtas

Kadangi graikiškas jogurtas filtruojamas, priešingai nei įprastas jogurtas, jame lieka mažiau laktozės. Taip pat įvairūs jogurtai įprastai turi sudėtyje laktozę skaidančių bakterijų.

Mokslininkai yra atlikę tyrimą, kurio metu tiriamiesiems davė suvartoti 12 gramų laktozės, tik vienu atveju ji buvo pieno stiklinėje, kitu atveju – jogurte. 66 proc. tiriamųjų lengviau suvirškino jogurte esančią laktozę. 80 proc. tyrime dalyvavusių žmonių išgėrus pieno pasireiškė nemalonūs aukščiau išvardyti simptomai. Tokius pat nemalonius simptomus jautė tik penktadalis jogurtą valgiusių žmonių.

Netoleruojant laktozės rinktis svarbu produktus, kurie yra arba riebūs, arba juose yra natūralių gerųjų bakterijų, probiotikų.

Gerosios bakterijos padeda skaidyti laktozę. Todėl parduotuvėje dairykitės nepasterizuoto jogurto – jei perdirbimo metu bakterijos bus sunaikintos, su jogurte esančia laktoze turėsite susidoroti patys.

Graikiški ar vadinamieji „graikiško tipo“ jogurtai perdirbimo metu yra filtruojami, šio proceso metu dalis laktozės yra pašalinama.

3. Sviesto

Kaip ir sūrio atveju, sviestas yra pagamintas daugiausia iš riebalų, atskiriant juos iš pieno ar grietinėlės. Taigi, laktozė jo gamybos procese yra pašalinama. Portalas healthline.com skaičiuoja, jog 100 gramų sviesto lieka apie 0,1 gramo laktozės. Vis dėlto, tai sotieji riebalai, tad pernelyg neįsijauskite storai tepdami duonos ar batono riekę.

4. Kefyro

123RF.com nuotr./Kefyras
123RF.com nuotr./Kefyras

Ne veltui pastaraisiais metais kefyras ir įvairūs jo gėrimai išgyvena renesansą. Tirštas, šiek tiek rūgštus gėrimas taip pat gausus gerųjų rūgimo bakterijų, kurios, pridėjus į pieną, ir padeda sukurti šį produktą. Bakterijos dirba darbą, kurį jūsų žarnynas dirbti atsisakytų – skaido laktozę. Vieno mokslinio tyrimo duomenimis, kefyras virškinamas 54 – 70 proc. geriau, nei pienas.

5. Riebi grietinė

Grietinė gaminama nugriebiant pieno viršuje susidarantį riebalų sluoksnį. Riebi, vadinasi, daugiau nei 30-ies procentų riebumo. Tokioje grietinėje daugiau riebalų, mažiau cukraus, kitaip tariant, laktozės. Mokslininkai yra apskaičiavę, kad 15 militrų grietinės yra tik pusė gramo laktozės. Taigi, jei kavai gardinti naudosite riebią grietinėlę arba šiek tiek jos bus jūsų deserte – žarnynas neturėtų dėl to užsirūstinti.

6. Pasukos (su išimtimis)

Pasukos – tai šalutinis produktas, gaunamas iš pieno gaminant sviestą. Šis produktas taip pat atgimė, nes suvokta, kad pasukas galima maišyti su įvairiomis uogomis, grūdais, gauti naudingą ir maistingą pieno produktą. Pasukos turi mažiau laktozės, nei pienas, tačiau jei netoleruojate laktozės, jas reikėtų pradėti vartoti nedideliais kiekais ir stebėti savo organizmo reakciją.

Taigi, svarbiausia netoleruojant laktozės rinktis produktus, kurie yra arba riebūs, arba juose yra natūralių gerųjų bakterijų, probiotikų. Tokiu atveju, vartodami pieno produktus nedideliais kiekiais, išvengsite nemalonių pojūčių žarnyne.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas