Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
08 24

Gama peilį valdantis gydytojas išvaduoja nuo skausmo net tuos, kurie nebeturi vilties

„Gydytojau, kiek man liko gyventi?“ – tokio klausimo ne kartą yra sulaukęs Kauno klinikų Neurochirurgijos klinikos funkcinis neurochirurgas dr. Andrius Radžiūnas. Jis – vienas iš trijų Lietuvos gydytojų, operuojantis gama peiliu, o dauguma šių operacijų yra atliekamos sergantiems onkologine liga.
dr. Andrius Radžiūnas
dr. Andrius Radžiūnas / Kauno klinikų nuotr.

Gama peilis – ypatingai tiksli, komplikacijų riziką minimizuojanti onkologinių ligų, kraujagyslinių patologijų ir funkcinių susirgimų neinvaziniam stereotaksiniam radiochirurginiam gydymui skirta inovatyvi sistema. Pirmasis Baltijos šalyse naujos kartos gama peilis 2019 metais įrengtas Kauno klinikose.

Pokalbis su A.Radžiūnu – ne tik apie gama peilį, tačiau apie lėtinio skausmo bei kitų ligų gydymą, paciento norą atsidėkoti medikui ir kas yra „sėkmingas gydytojas“.

– Gydytojau, kai Kauno klinikos įsigijo gama peilį – kilo skandalas, o žurnalistai jį pavadino „ferariu“, kuris laikomas garaže vasaros savaitgalių išvykoms. Buvo teigiama, kad juo bus galima operuoti tik iki penkiasdešimties ligonių per metus.

– Stereotaksinė radiochirurgija galima ne tik su gama peiliu, tačiau ir su kita medicinine įranga. Gydymo metodas – kai apšvitinamos tam tikros struktūros. Tai gali būti augliai, kraujagyslių dariniai, galvos smegenų branduoliai.

Skandalas kilo dėl to, kad yra pigesnių aparatų, galinčių atlikti tą pačią funkciją. Tačiau tai daroma ne taip tiksliai ir kartu apšvitinamos sveikos kūno dalys – vadinasi, žmogus gauna didesnę apšvitą. Su gama peiliu to nėra.

Tąsyk buvo teigta, kad geriau pirkti vieną aparatą, kuris skirtas viskam, o ne labai specializuotą. Tuo laiku gama peilis atrodė brangus, bet dabar, pažiūrėjus iš penkerių metų laiko perspektyvos – kas buvo brangu, pasirodo ne taip brangu. Lietuvos sveikatos apsaugos sistemoje perkami gerokai brangesni aparatai.

Kai pradėjome operuoti su gama peiliu ir kokius rezultatus pasiekėme jau per pirmuosius metus – nustebo net skeptikai. Viršijome visus lūkesčius, paneigėme blogąsias prognozes.

Buvo sakoma, kad šis aparatas tinkamas tik penkiasdešimčiai ligonių per metus, bet mes juo jau esame pagydę apie du tūkstančius ligonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas