Edith Cowan universiteto mokslininkai atliko 50 tūkstančių žmonių duomenis įtraukusį tyrimą ir nustatė, kad daug vitamino K į savo mitybą įtraukiantys žmonės 34 proc. rečiau suserga su ateroskleroze susijusiomis širdies ir kraujagyslių ligomis. Net 23 metus apėmęs tyrimas tiek savo apimtimi, tiek rezultatų aiškumu, įrodo, kad vitaminas K yra svarbesnis širdžiai ir kraujagyslėms nei manyta anksčiau.
Vitamino K1 galima rasti žaliosiose lapinėse daržovėse ir daržovių aliejuose, K2 aptinkamas mėsoje, kiaušiniuose ir fermentuotuose produktuose. Pastebite šį tą įdomaus? Taip, viduržemio jūros maistas yra ne tik skanus, bet ir sveikas.
Žmonės, kurie suvartoja daugiausiai K1 vitaminų susiduria su net 21 proc. mažesne hospitalizacijos dėl aterosklerozės tikimybe. K2 šią riziką sumažina 14 proc. Viską susumavus ir atskyrus pašalinius faktorius buvo išsiaiškinta, kad vitaminas K net 34 proc. sumažina su ateroskleroze susijusių širdies ir kraujagyslių ligų riziką.
Iki šiol vitamino K rekomendacijos buvo susijusios su kitomis gerosiomis šio vitamino savybėmis. Pavyzdžiui, šis vitaminas yra siejamas su sveika kraujo krešėjimo funkcija. Tačiau dabar mokslininkai mano, kad vitaminas K saugo ir stiprina kraujagysles. Manoma, kad jis neleidžia susidaryti kalcio sankaupoms, kurios arterijoms yra labai pavojingos.
Mokslininkai nori išsiaiškinti mechanizmą, kaip vitaminas K padeda žmogaus širdžiai ir kraujagyslėms. Be to, jie nori išplėsti vitamino K2 duomenų bazes, nes manoma, kad šio vitamino yra ir kituose maisto produktuose.