Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Noriu teisingos diagnozės: kam aš esu alergiškas?

Odos lopo testai. Mūsų organizmo imuninės sistemos paskirtis yra kova su infekcija, bet dažnai imuninė sistema privalo nukreipti savo jėgas kovai su kitu taikiniu – chemine medžiaga, kuri randama daugumoje produktų, kuriuos mes vartojame kasdien.
Alergija
Alergija / 123rf.com

Švedų gamintojo paruošti odos lopo testai, padeda diagnozuoti daugumą dažniausių alergijų.

Tai tikslus, greitas ir neskausmingas alergijos nustatymo metodas, taikomas tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Testų pagalba galima nustatyti ir kryžminius alergenus, sukeliančius sunkiai diagnozuojamas ir sunkias alergijas.

Žemiau pateikiame galimybes, kurias suteikiame medicinos centre Estetika odai, siekiant diagnozuoti dažniausiai alergizuojančias chemines medžiagas.

Medicinos centre Estetika odai atliekame keturių pagrindinių alergijos serijų lopo testus: standartinėms cheminėms medžiagoms, kosmetikai, plaukų priežiūros priemonėms ir metakrilatams.

Projekto partnerio nuotr./Alergijos lopo testas
Projekto partnerio nuotr./Alergijos lopo testas

Rekomenduojame išsitirti alergenus ne tik klientams, bet ir specialistams bei meistrams, dirbantiems su šiomis medžiagų grupėmis.

Kur mes sutinkame šias medžiagas?

Standartinė serija

Nustatoma alergija cheminėms medžiagoms, buities chemijai, farmacijos produktams, įskaitant vaistams, parabenams, maisto konservantams, žaislams, avalynės impregnantams, kvepalams, tekstilės dažams, dekoratyvinei kosmetikai ir kita. Daugelis šių medžiagų pasižymi kryžminėmis reakcijomis, todėl labai svarbu laiku nustatyti alergenus, kol liga neįsisenėjo.

Kosmetikos serija

Visi norime norime būti sveiki, švarūs ir tvarkingi. Kosmetiką naudoja bet kurio amžiaus žmonės, jau pradedant nuo ankstyvos kūdikystės. Tačiau ne vienam turbūt teko patirti, kad užsitępus kremo, ar panaudojus asmeninės higienos priemones, dekoratyvinę kosmetiką ar kvepalus, atsiranda odos dilgčiojimas, perštėjimas, gali būti stebimas odos patinimas, jaučiamas diskomforto jausmas. Tai galimai alergijos į kurią nors sudedamąją medžiagą pradžia. Alergija išsivysto, kai kontaktas su alergizuojančia medžiaga kartojasi. Dažniausiai stebimos alergijos kosmetikos produktuose esantiems kvepalams, konservantams, augalų ekstraktams ir kitiems alergenams.

Plaukų serija

Plaukų priežiūros priemones naudojame kasdien. Jos savo sudėtyje turi daug cheminių medžiagų, kurios taip pat randamos maiste, vaistuose, kirpėjų instrumentuose ir kitur. Tai dažai, konservantai, stabilizatoriai, metalai, kvepalai. Šios medžiagos gali sukelti ne tik vietinius kontaktinius alerginius dermatitus, bet ir sunkias alergines reakcijas. Susidūrus su alergenu, jaučiamas odos griaužimas, peršti akis, niežti galvos odą, ausis, atsiranda bėrimas.

Metakrilatų serija

Šiai grupei priklauso medžiagos, kurios įeina į stomatologinių priemonių sudėtį, dantų protezus, dirbtinius nagus, klijus, klausos aparatus, akių lęšius ir įvairius plastiko gaminius. Žmonėms, kuriems metakrilatai sukelia alergiją, išsivysto ne tik odos, bet ir gleivinių pakenkimas, nagų pažeidimai. Nuo jų kenčia ne tik klientai, kuriems teikiamos paslaugos, bet ir specialistai, dirbantys su šiomis medžiagomis.

Odos lopo testai leidžia diagnozuoti daugelį alergenų.

Teisinga diagnozė, tai dovana pacientui, nes jis ne tik išsiaiškina savo ligos priežastį bet ir žino, kaip ligą suvaldyti.

Profesionalus gydytojas alergologas ir klinikinis imunologas paskirs reikalingą gydymą ir patars kaip išvengti kontakto su alergenais.

Odos dūrio testai

Nustatomos dažniausios maisto ir įkvepiamųjų alergenų, tame tarpe žiedadulkių, vapsvos, bitės, namų dulkių erkių, pelėsių, gyvūnų sukeliamos alergijos.

Alergijos nustatymas iš kraujo

Atliekama molekulinė imunologinė alergijos diagnostika, tiriant tiek alergenus, tiek jų komponentus.

Taip pat atliekamas greitas alergijos nustatymas 30 min. bėgyje tiriant 20 alergenų (IgE klasės antikūnių), sutinkamų sezoninės šienligės, alerginio rinito ir konjunktyvito, alerginės egzemos, alerginės astmos bei alerginių virškinamojo trakto sutrikimų metu. Tyrimas atliekamas iš kraujo, paimto iš piršto.

Greitasis testas celiakijos diagnostikai trunka tik 10 min. Nustatomi antikūniai IgA klasės prieš audinių transglutaminazę. Tyrimas atliekamas iš kraujo, paimto iš piršto.

Maisto netoleravimo testas

Nuolat auga žmonių, netoleruojančių tam tikrus skirtingus maisto produktus, skaičius.

Tokios reakcijos į maisto produktus paprastai vadinamos maisto netoleravimu.

Simptomai gali būti daugialypiai ir įvairūs, tokie kaip pilvo pūtimas, galvos skausmas, nuovargis, viduriavimas, dirglioji žarna ir kitos su virškinimo ligomis susijusios būklės. Jos atsiranda per kelias valandas ar net dienas po maisto vartojimo. Todėl sveikatos priežiūros specialistui ir pacientui sunku nustatyti maisto produkto, lemiančio simptomų atsiradimą, identifikavimą.

Manoma, kad išsivysčiusiose šalyse kas antras žmogus kenčia nuo simptomų, susijusių su maisto netoleravimu.

Manoma, kad išsivysčiusiose šalyse kas antras žmogus kenčia nuo simptomų, susijusių su maisto netoleravimu.

Be to, maisto netoleravimas palaipsniui virsta rimta gyvenimo būdo liga , kuri paprastai būna nepastebima dėl diagnostikos sunkumų ar simptomų ignoravimo.

Išaugęs bendros populiacijos sąmoningumas dėl sveikatos ir mitybos įpročių lėmė padidėjusį susidomėjimą, siekiant suprasti maisto netoleravimus.

Atsirado poreikis greitam diagnostiniam įrankiui, kuris gali nustatyti maisto produktus, sukeliančius neigiamą reakciją, ir padeda sveikatos priežiūros specialistui apsvarstyti gydymo galimybes (pvz. 1 arba 2 mėnesių alergizuojančio produkto pašalinimą iš raciono), siekiant palengvinti paciento simptomus.

Maisto netoleravimo greitasis testas pateikia rezultatus greitai ir tiksliai (nustatomi IgG klasės antikūniai). Tiriama dėl 57 dažniausių maisto produktų.

Tai yra paprasta , greita ir neskausminga procedūra. Iš paimto iš piršto kraujo vos per 30 minučių sužinosite kokius maisto produktus netoleruoja Jūsų organizmas. Patogu, nes nereikia laukti laboratorinių testo rezultatų , nereikia jokio pasiruošimo tyrimui, gydytojas gali ištirti kokius produktus netoleruoja Jūsų organizmas konsultacijos metu.

Maisto netoleravimo testo rezultatus visuomet turi interpretuoti apmokytas sveikatos priežiūros specialistas, kuris pataria dietą ir sudaro gydymo planą.

Rekomenduojamas laikinas maisto produktų pašalinimas iš mitybos, trunkantis nuo 1 iki 2 mėnesių, po kurių tęsiamas lėtas išimtų iš raciono maisto produktų „sugrąžinimas“ į mitybą.

Kobalto ir nikelio nustatymas gaminiuose

Be paminėtų odos lopo, dūrio ir kraujo testų, taip pat atliekame kobalto ir nikelio nustatymą įvairiuose gaminiuose. Su šiais metalais susiduriame kasdien. Jų yra žieduose, auskaruose, laikrodžiuose, sagose, monetose, raktuose, virtuvės reikmenyse, įvairiose mašinų detalėse, instrumentuose ir pan.

Jeigu pastebėjote, kad kai kurie daiktai, su kuriais susiduriate kasdien, sukelia niežulį, bėrimus, alergines reakcijas, Jums tereikia atnešti spėjamai alergizuojantį gaminį ir mes jį ištirsime dėl kobalto ir nikelio priemaišų.

Alergenų specifinė imunoterapija

Medicinos centre taikoma ir alergenų specifinė imunoterapija. Šis gydymas taikomas pacientams , kurie, nepaisant reguliariai vartojamų vaistų, ir toliau patiria varginančius simptomus.

Poodinės specifinės alergenų imunoterapijos gydymas susideda iš kelių injekcijų kursų , kada leidžiant labai mažas kontroliuojamas alergeno dozes, yra sukeliama tolerancija, t.y. organizmas pripratinamas prie alergenų. Ilgainiui desensibilizuojama organizmo imuninė sistema, dėl to sumažėja ar išnyksta šienligės simptomai. Taip pat įrodyta , kad specifinė alergenų imunoterapija sustabdo alergijos progresavimą bei apsaugo nuo astmos išsivystymo.

Dabar yra sukurti preparatai, kurie leidžiami kas vieną ar dvi savaites, viso suleisti tik šešias injekcijas. Tokios poodinės vakcinos sudėtyje esantys modifikuoti alergenai yra absorbuoti į natūralią medžiagą L tiroziną, o tai padeda užtikrinti lėtą alergeno atsipalaidavimą, todėl šalutinio poveikio rizika yra minimali.

Kai kuriais atvejais gydymui taikomos ne tik injekcijos, bet ir naujiena Lietuvoje – gydymas tabletėmis, kurias pacientas savarankiškai vartoja namuose.

Specifinę alergenų imunoterapiją žolių ir medžių alergijai gydyti reikia pradėti iš anksto, kad iki žiedadulkių sezono pradžios organizmas būtų pasirengęs.

Specifinė alergenų imunoterapija alergijai dulkių erkutėms, pelėsiui, namų gyvūnams gali būti taikoma visus metus.

Medicinos centre ,,Estetika odai'' siūloma mokslu pagrįsta, saugi, ilgalaikė ir prasminga investicija į savo sveikatą ir grožį.

Medicinos centro darbo laikas: I-V nuo 8-20; I-ą ir III-ą mėn. šeštadienį: 10-14 val.

Adresas: Savanorių pr. 6A-1005, LT-03116, Vilnius (gražioje alėjoje priešais Helios city).

Registracija: Tel: +37068307625 arba el.paštu: registracija@estetikaodai.lt

Svetainė: www.estetikaodai.lt

Facebook: https://www.facebook.com/estetikaodai/

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas