Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nugaros skausmas gyvenimą gali nudažyti juoda spalva

Nugaros skausmas – bene dažniausia skausmo rūšis, kamuojanti įvairaus amžiaus asmenis. Nugaros skausmas susijęs ne tik su sveikatos, bet ir socialinėmis bei ekonominėmis problemomis, nes gali rimtai trikdyti paciento savijautą, gyvenimo kokybę ir darbingumą. Žinant dažniausius nugaros skausmą sukeliančius veiksnius, skausmo galima išvengti arba bent jau jį sumažinti ir grąžinti gerą savijautą, gyvenimo komfortą bei normalų asmens energijos lygį. Pakalbėkime apie pagrindines nugaros skausmo priežastis – kokios jos? Kas svarbu nugaros skausmo diagnostikoje? Kokios pagrindinės ūminio ir lėtinio nugaros skausmo gydymo gairės?
Nugaros ir kaklo skausmai
Nugaros skausmai / 123RF.com nuotr.

Kokios pagrindinės nugaros skausmo priežastys?

  • Per didelis arba per mažas fizinis krūvis. Dėl per mažo fizinio aktyvumo raumenys silpsta ir jiems tampa sunku atlaikyti netgi kūno svorį – gali kamuoti lėtiniai ir varginantys skausmai. Nugaros skausmai ypač dažnai vargina nutukusius žmones. Per didelis fizinis krūvis irgi negerai – padidėja įvairių pažeidimų rizika. Reikia mankštintis atsargiai, vengti traumų.

  • Netaisyklinga laikysena, sukumpusi sėdėjimo padėtis, stuburo iškrypimai – priežastys, kurios itin dažnai sukelia lėtinius nugaros skausmus ir trukdo gyventi.

  • Nepatogios kėdės, nepritaikyti čiužiniai ir panašiai – žmogus daugybę laiko praleidžia ant darbo kėdės ir miegodamas, tad šie daiktai turi būti ergonomiški ir kokybiški. Kitaip gali ištisai kamuoti nugaros maudimas.

  • Traumos (įvairaus pobūdžio minkštųjų ir kietųjų audinių pažeidimai, pavyzdžiui, raumenų patempimai, plyšimai ar slankstelių lūžiai), sunkių daiktų kėlimas – tai vienos dažniausių ūminių nugaros skausmų priežasčių.

  • Įvairios stuburo sąnarių ligos, pavyzdžiui, osteochondrozė, onkologinės ligos, infekcinės ligos arba pilvo organų ligos taip pat gali sukelti nugaros skausmus. Kai kuriais atvejais patologijos gali būti ir įgimtos.

  • Senėjimas – bėgant metams organizme vyksta natūralūs degeneraciniai procesai, kai asmenį gali kamuoti didesnio ar mažesnio intensyvumo nugaros skausmai. Su metais atsiranda vis daugiau degeneracinių stuburo tarpslankstelinių diskų pokyčių. Diskų išvaržos taip pat gali sukelti net ir labai didelius, varginančius, gyvenimo kokybę menkinančius skausmus.

  • Nervinė įtampa ir depresija – pastebimas glaudus ryšys tarp streso ir depresinės nuotaikos bei lėtinių nugaros skausmų.

  • Pagrindinė nugaros skausmo priežastis gali būti ir mėnesinės, nėštumas ar laikotarpis po gimdymo, kai prireikia šiek tiek laiko, kol viskas grįžta į savo vietas.

Kaip nustatomos galimos nugaros skausmo priežastys?

Pacientas išsamiai apklausiamas – mėginama surinkti kuo daugiau informacijos apie jo ligos istoriją, rizikos faktorius, skausmo lokalizaciją, jį paskatinančius veiksnius, darbo pobūdį, fizinį aktyvumą, psichologinę sveikatą ir t. t. Kadangi nugaros skausmai gana dažnai kamuoja dėl tarpslankstelinių struktūrų ir slankstelių patologijų, jų pakitimus pastebėti padeda rentgenologiniai tyrimai. Gali būti paskiriama vidaus organų echoskopija, ginekologinė apžiūra, kraujo ir šlapimo tyrimai. Nugaros skausmas veiksmingiausiai gydomas tuomet, kai tiksliai nustatoma jo priežastis. Vis dėl to jas pavyksta nustatyti ne visuomet. Teigiama, kad daugybės nugaros skausmo atvejų etiologija taip ir lieka neaiški.

Kaip gydomas nugaros skausmas?

Nugaros skausmas pagal savo trukmę skirstomas į ūminį ir lėtinį. Ūminis skausmas dažniausiai yra aštraus pobūdžio ir trunka iki 6 savaičių. Lėtinis nugaros skausmas gali būti bukas ir maudžiantis – jo trukmė viršija 12 savaičių. Ūminis nugaros skausmas gydomas kompleksinėmis priemonėmis – dažniausiai skiriami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo (pavyzdžiui, Dolmen) ir raumenis atpalaiduojantys vaistai. Taip pat gali padėti lengvas fizinis aktyvumas; šilumos, šalčio, vandens ir kitokios procedūros; įvairūs specialūs tempimo pratimai ir masažai. Kartais prireikia ir operacijų. Ūminį nugaros skausmą gydyti svarbu, nes jis sukelia mobilumo bėdų. Dėl vaistų vartojimo pasitarkite su gydytoju ar vaistininku.

Lėtinis nugaros skausmas gydomas ilgalaikėmis ir reguliariomis mankštomis. Labai svarbu koreguoti laikyseną ir keisti kenksmingas darbo bei gyvenimo sąlygas. Reikėtų vengti streso, ieškoti tinkamų fizioterapinių procedūrų ir gydyti ligas, dėl kurių ir kyla nugaros skausmas. Lėtinį nugaros skausmą gydyti svarbu, nes ilgalaikis skausmas yra įvairialypė problema, galinti gyvenimą nudažyti juoda spalva. Patariama nekentėti ir kreiptis pagalbos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant