„Maisto produktų gamintojai jau supažindinti su Lietuvoje įsigaliosiančiu reguliavimu. Žinoma, tai sukels tam tikrų iššūkių keičiant produktų receptūras ir gamybos technologijas, todėl numatytas ir gana ilgas pereinamasis laikotarpis, – pranešime žiniasklaidai cituojamas VMVT direktorius Darius Remeika. – Šiuo metu vartotojai, norintys išvengti transriebalų maiste, turėtų vengti tų maisto produktų, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų. Įsigaliojus teisės aktui, tokių produktų rinkoje turėtų nebelikti, tad vartotojams pasirinkti bus gerokai lengviau.“
Šiuo metu vartotojai, norintys išvengti transriebalų maiste, turėtų vengti tų maisto produktų, kurių sudėtyje yra iš dalies hidrintų riebalų.
Transriebalai (kitaip vadinami riebalų rūgščių transizomerai) maisto produktuose gali sukelti širdies ir kraujagyslių ligas, vėžį, diabetą, nutukimą, gali turėti žalingą poveikį nėštumui ir vaisiaus vystymuisi. Šie riebalai yra 4–5 kartus labiau toksiški, nei sotieji riebalai.
Kelerius metus VMVT vykdytų tyrimų rezultatai rodo, kad beveik pusėje tirtų maisto produktų transriebalų kiekis buvo didesnis, nei rekomenduoja Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO). Nustatyta, kad rizikingiausi maisto produktai vartotojams yra saldainiai, sausainiai, kepiniai, tepieji riebalų mišiniai. Riziką sveikatai kelia šių produktų sudėtyje esantys iš dalies hidrinti riebalai.
VMVT vykdytų tyrimų metu buvo ištirti 147 rizikingiausi maisto produktai, juose nustatytas transriebalų kiekis. Buvo tiriami saldainiai, sausainiai, konditerijos kepiniai, bandelės, pyragaičiai, vafliai, šakočiai, šaldyta tešla, glaistyti varškės sūreliai, margarinas, tepieji riebalų mišiniai, konditeriniai riebalai, glaistai, margarinas.
48 proc. tirtų maisto produktų mėginių transriebalų kiekis buvo didesnis, nei nustatytas kitose šalyse. Maisto produktuose, pagamintuose naudojant hidrintus arba iš dalies hidrintus riebalus, transriebalų kiekis svyravo nuo žemiau aptikimo ribos, t. y. <0,05 g /100 g riebalų iki 43,48 g /100 g riebalų.
Didesnis kaip 2 g /100 g riebalų transriebalų kiekis buvo nustatytas 89 proc. tirtų saldainių, 50 proc. riebalų ir glaistų, 39 proc. sausainių, 33 proc. kitų įvairų kepinių, 27 proc. pieno produktų.
PSO rekomenduoja, kad per parą suvartojamas minėtų riebalų kiekis neturėtų viršyti 1 proc. paros energijos, t.y. suaugusiam žmogui, kurio su maistu gaunama energija yra 2 000 kcal, patariama suvartoti ne daugiau kaip 2,2 gramo transriebalų.
Transriebalų kiekis maisto produktuose Europos Sąjungoje (ES) nėra vieningai reglamentuotas. Šiuo metu didžiausias leistinas jų kiekis maisto produktuose reglamentuotas Danijoje, Austrijoje, Vengrijoje, Latvijoje, Šveicarijoje, Islandijoje ir Norvegijoje.