Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuobodulio ekspertė pasakė, kaip žmogų veikia naršymas išmaniajame telefone

Naršant vaizdo įrašus „TikToke“ ar „YouTube“, gali kilti nenumatytų pasekmių: tai gali paskatinti žmones labiau nuobodžiauti, teigiama neseniai atlikto tyrimo, paskelbto žurnale „Journal of Experimental Psychology: General“, išvadose.
Mobilus telefonas
Mobilus telefonas / 123RF.com nuotr.

Tyrėjai atliko eksperimentus, siekdami ištirti psichologinį internetinių vaizdo įrašų poveikį ir greito perėjimo nuo vieno prie kito poveikį.
Nuobodu? Mokslininkai teigia, kad beprotiškas internetinių vaizdo įrašų peržiūrinėjimas situaciją tik pablogins.

Toronto Scarborough universiteto mokslininkai atliko eksperimentus, siekdami ištirti „skaitmeninio perjungimo“ psichologinį poveikį – algoritmiškai įgalintą, esminį šiuolaikinį įprotį brūkštelėti ir greitai persukti internetinius vaizdo įrašus prastovos momentais.

Katy Y.Y. Tam, psichologijos tyrėja ir nuobodulio ekspertė, pradėjo tyrimą po to, kai pastebėjo, kad ji pati (ir beveik visi kiti) naršo vaizdo įrašus „YouTube“ arba greitai perkeliančias dramas „Netflix“.

Toks elgesys rezonavo su teorija, kurią ji ir kolegos paskelbė 2021 m., „Nuobodulio grįžtamojo ryšio modelis“.

Anot jų, nuobodulys kyla iš dėmesio kaitos, atsirandančios, kai nesutampa tai, kaip įsitraukę žmonės iš tikrųjų jaučiasi, ir to, kaip įsitraukę jie nori jaustis. Nemalonus jausmas gali išsivystyti, kai situacijai trūksta naujumo ar prasmės, o tai gali kilti, kai žmonės pradeda žiūrėti vieną internetinį vaizdo įrašą, bet neramiai slenka pirmyn arba pereina prie kito, siūlomo algoritmo.

„Kadangi skaitmeninis perjungimas susijęs su dažnu dėmesio pasikeitimu, man pasidarė įdomu, kaip toks elgesys gali paveikti mūsų nuobodulio jausmą“, – elektroniniame laiške rašė Tam.

Eksperimentuose su daugiau nei 1 200 dalyvių, iš kurių daugelis yra universiteto studentai, Tam sistemingai įrodė, kad žmonės perėjo prie naujų vaizdo įrašų, kai jiems buvo nuobodu, tikėdamiesi, kad galimybė persijungti sumažins nuobodulį, tačiau nuobodžiavo.

Vieno eksperimento metu dalyviai žiūrėjo vieną vaizdo įrašą 10 minučių, o tada jiems buvo pateikti septyni trumpesni vaizdo įrašai su galimybe pereiti prie kito.

Kuo ilgiau jie žiūrėjo, tuo labiau nuobodu jiems darėsi. Įsitraukimas mažėjo. Panaši nuobodulio ir išsipildymo spraga atsirado, kai dalyvių buvo paprašyta žiūrėti 10 minučių ilgesnį dokumentinį filmą su užrakintu valdymo skydeliu, o tada paprašyti žiūrėti 10 minučių su galimybe greitai atsukti pirmyn arba atgal.

„Esu gana įsitikinęs, kad keisti vaizdo įrašus tikriausiai nėra gera idėja, jei mano tikslas yra turėti malonią ir įdomią patirtį.“

Rezultatai buvo ne tokie aiškūs, kai mokslininkai bandė patikrinti, ar skaitmeninio perjungimo nuobodulio efektas neapsiriboja vaizdo įrašais ir išliko įvairesnėje populiacijoje.

Jie pakeitė mediją iš vaizdo įrašų į straipsnius apie gamtą ir gyvūnus, ir įdarbino platesnę suaugusiųjų populiaciją, o ne universiteto studentus, kurie dalyvavo daugumoje eksperimentų. Paaiškėjo, kad kalbant apie straipsnius, poveikis buvo kitoks nei vaizdo įrašų: žmonių, kurie skaito vieną ilgesnį straipsnį, nuobodulys buvo panašus, palyginti su tų, kurie gali praleisti trumpesnius straipsnius.

Nauji rezultatai papildo vis daugiau mokslinių įrodymų, kad nuobodulys didėja, nepaisant – o gal ir dėl to – pasaulyje gausu turinio, kurį žmonės gali pasiekti bet kuriuo paros metu.

Kai kurie tyrimai parodė, kad nuobodžiaujantys žmonės dažnai naršo savo telefonuose, bet vėliau praneša, kad jiems nuobodu. Naršymas socialinės žiniasklaidos platformoje X buvo susijęs su nuobodulio padidėjimu.

Michaelas Inzlichtas, psichologijos profesorius ir tyrimo bendraautoris, sakė, kad pastaraisiais metais jį žavi ir glumina didėjantis nuobodulys. Šį reiškinį jis sieja su įsigilinimo trūkumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas