Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nuolat apkraunate sąnarius?

Sąnariai – keistas mūsų kūno audinys. Kai visi kiti organai naudojami pamažu dyla, sąnariams judėjimas yra būtinas. Tačiau kad to užtektų! Sportininkai, bėgikai, žmonės, dirbantys fizinį darbą ar turintys antsvorio sąnariams užkrauna pernelyg didelį krūvį ir šie dyla greičiau. Taip pat vyresniame amžiuje lėtėja kolageno gamyba, o ši medžiaga yra pagrindinė, skatinanti sąnarių kremzles atsinaujinti. Todėl dar neturint bėdų su sąnariais, reikėtų ieškoti būtų. kaip gauti kolageno ir jo gamybą skatinančio vitamino C papildomai.
Kodėl skauda sąnarius?
Kodėl skauda sąnarius? / Fotolia nuotr.

Kokie požymiai?

Vienas iš vaistinių tinklo „Eurovaistinė“ vaistinių vedėjas Ignas Incius pasakoja, kad sąnarių skausmas – aktuali problema, dėl kurios klientai kreipiasi kasdien.

„Žmonės taip pat skundžiasi sunkumu vaikštant, skausmu sporto metu. Jei vyresni klientai dažniau kreipiasi dėl rimtų negalavimų – pavyzdžiui, uždegimų ar susidėvėjimų, tai jaunesni žmonės labiau linkę sveikatą gerinti profilaktiškai – domisi sąnarius drėkinančiais maisto papildais, nes dirba stovimą darbą ar patiria didesnį nei įprasta fizinį krūvį“, – sako I.Incius.

Kaip pasakoja viena iš vaistinių tinklo “Eurovaistinė” inicijuoto “Geros savijautos gido” sudarytojų, klinikos “Dietos sistema" gydytoja dietologė Daiva Pipiraitė, sąnarių degeneraciniai procesai suaktyvėja vyresniame amžiuje, dėl didelio fizinio krūvio arba atvirkščiai – dėl sėdimo darbo, traumų, netinkamo maitinimosi, nutukimo. Sąnarių skausmus jaučia apie trečdalis suaugusiųjų, tai labai paplitusi problema.

Sąnarys yra sudarytas iš kremzlės, meniskų, raiščių ir tepalinių maišelių. Juose esanti medžiaga tarsi sutepa mūsų sąnarius, kad jie lengviau lankstytųsi. Jei judame mažai, šis tepalinis skystis neišsiskiria. Kaip užrūdija seni vyriai, taip ir mūsų sąnariai nejudinami stingsta. Jei jaučiate tokį sąstingį prieš pradėdami judėti, metas susirūpinti.

Medikai sako, jog šioje lietuviams nepalanki ir geografinė padėtis – šalčiai, šlapdriba, drėgmė, lietingi orai sąnarius veikia neigiamai, tokių orų gali pradėti juos gelti. Sąnariams kenkia ir situacijos, kai jie yra veikiami stiprios jėgos. Todėl antsvorio turintys žmonės greičiau sudėvi savo klubų, kelių ir stuburo sąnarius.

Pastebima, jog dėl sąnarių skausmo kenčia vis jaunesni, tad rūpintis šiuo audiniu turėtumėte jau perkopę 25-erių metų amžiaus ribą. Kodėl taip anksti? Nes maždaug nuo šio amžiaus ląstelės ima gaminti mažiau kolageno ir sąnario kremzlė vis dyla, plonėja. Sąnariui sudilus lieka paskutinė nemaloni išeitis – operacija. Ir vis tik vien Lietuvoje klubo sąnario operacijos eilėje kasmet laukia keli tūkstančiai žmonių.

Ką daryti?

Skaudantį sąnarį pirmiausia patariama sušildyti, uždėti šiltą kompresą. Tačiau medikai taip pat pataria net ir skausmui praėjus jo neužmiršti – kreiptis į medikus, kad būtų detaliau ištirta jūsų sąnarių būklė, vartoti medžiagų, atstatančių sąnarių būklę. Labiausiai sąnariams reikalingas kolagenas.

Kolagenas – tai medžiaga, kurioje gausu amino rūgščių, padedančių palaikyti sąnario kremzlę. Kaip papildas jis išgaunamas iš žuvų, gyvulių kaulų ir perdirbamas taip, kad žmogaus organizmui būtų lengva jį pasisavinti. Kolageno gamybai (kai jį gaminasi pats organizmas) reikia vitamino C, todėl šis vitaminas sąnarių atsinaujinimui taip pat svarbus. Vitaminas C taip pat stiprina jungiamąjį audinį.

„Kolagenas yra dviejų rūšių: pirmo ir antro tipo. Pirmo tipo kolagenas randamas raiščiuose, sausgyslėse, odoje. Antro tipo kolageno daugiausia sąnarių kremzlėse. Yra atlikta tyrimų, įrodančių, kad antro tipo kolageno papildų vartojimas sumažina kelio osteoartrito simptomus ir šie papildai yra gerai toleruojami“, – teigia gydytoja dietologė D.Pipiraitė.

I.Incius nurodo, kad vaistinių tinkle „Eurovaistinė“ klientai dažniausiai renkasi preparatus su gliukozaminu, kolagenu ir žolelėmis. „Klientai paprastai renkasi preparatus su gliukozaminu, kolagenu ir žolelėmis, pasižyminčiomis uždegimą slopinančiu poveikiu – pavyzdžiui, bosvelija. Greitam skausmo malšinimui rekomenduojame ir nereceptinius vaistinius preparatus – vietiškai veikiančius šaldančius arba šildančius tepalus. Profilaktiškai sąnariams labai naudingos Omega-3 riebalų rūgštys, kurių gausu žuvų taukuose. Papildomai rūpintis sąnariais vertėtų jau nuo 40 m. amžiaus. Be to, svarbu ne tik maisto papildai, bet ir visavertė subalansuota mityba, tinkama avalynė“, – pataria specialistas.

Sąnarių skausmą mažina ir savyje sąnariams naudingų medžiagų turi ananasas, lašiša, imbieras, česnakas, vyšnios, aštrūs pipirai.

„Teigiama, kad kolageno sintezė organizme labiausiai priklauso nuo to, ar pakankamai gauname visų reikiamų amino rūgščių, iš kurių devynios amino rūgštys yra nepakeičiamos (organizme negaminamos). Nepakeičiamų amino rūgščių yra paukštienoje, mėsoje, žuvyje, sūriuose, kituose pieno produktuose bei kiaušiniuose. Įrodymų dar mažoka, bet tikėtina, kad kolageno sintezę organizme skatina amino rūgštys lizinas ir prolinas, kurių daugiausia ir yra kolageno sudėtyje. Puikūs amino rūgšties lizino šaltiniai yra mėsa ir ankštiniai. Amino rūgštis prolinas gaminamas organizme, o taip pat jo galima gauti iš kiaušinio baltymo ir kviečių gemalų. Kolageno sintezei būtinas vitaminas C yra gausiai paplitęs įvairiuose produktuose ir jo stokos šiuolaikiniai žmonės paprastai nejaučia. Didžiausi kiekiai yra (surašyta mažėjančia tvarka): erškėtuogėse, žaliuose čili pipiruose, guava vaisiuose, juoduosiuose serbentuose, raudonose paprikose, raudonuose čili pipiruose, petražolėse, kiviuose, brokoliuose, ilgavaisėse gervuogėse, raudonuose serbentuose, Briuselio kopūstuose, ličiuose, persimonuose ir daugelyje kitų. Citrinose vitamino C yra 4 kartus mažiau negu juoduosiuose serbentuose (53 mg/100g vs. 200 mg/100 g). O erškėtuogėse yra net 426 mg/100 g“, – sako klinikos “Dietos sistema" gydytoja.

Taigi senatvėje įvertiname, ką reiškia judėjimas be skausmo, galimybė laisvai bėgioti, vaikščioti, net ir vyresniame amžiuje užsiimti fizine veikla. Kadangi visame pasaulyje gyvenimo trukmė ilgėja, o medicina dar neatrado būdų, kaip „primpumpuoti“ nudilusį sąnarį kremzliniu audiniu, tai tampa opia problema.

Peržiūrėti turinį naujame langeGeros savijautos gidas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito