Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nuolat miegate su ausų kištukais? Atsakė, ar tai gali pakenkti ausims ir klausai

Ausų kištukai naudingi norint apsaugoti ausis nuo stipraus triukšmo, tačiau daugelis žmonių juos naudoja ir miegui. Jie gali būti labai naudingi jautriai miegantiems žmonėms arba žmonėms, gyvenantiems triukšmingoje vietovėje. Vis dėlto diskutuojama, ar tikrai gerai kiekvieną naktį miegoti su ausų kištukais.
Vyras naudoja ausų kištukus
Vyras naudoja ausų kištukus / 123RF.com nuotr.
Temos: 3 Sveikata Ausis Miegas

Kokia nauda?

Miegojimas su ausų kištukais gali gerokai pagerinti miego kokybę. Daugeliui žmonių ausų kištukai yra vienintelis būdas miegant blokuoti garsus, pavyzdžiui, triukšmą, sklindantį nuo netoliese esančio greitkelio arba knarkiančio partnerio.

Tai labai svarbu, nes miego kokybė yra ne mažiau svarbi nei jo kiekis. Stiprūs garsai gali pažadinti iš gilaus miego. Tai turi ilgalaikį poveikį, net, jei pabudote tik kelioms sekundėms. Prireikia laiko, kad organizmas grįžtų į gilaus miego fazę, kurios organizmui reikia po visos dienos.

Remiantis 2006 m. „Trusted Source“ ataskaita, jei ilgą laiką miegas yra nekokybiškas, tai gali padidinti riziką:

  • aukšto kraujospūdžio;
  • insulto;
  • diabeto;
  • širdies priepuolio;
  • nutukimo;
  • depresijos.

Kitoje 2012 m. ataskaitoje pažymima, kad prastas miegas taip pat susijęs su uždegimu ir susilpnėjusia imunine sistema, o tai neigiamai veikia jūsų sveikatą.

Atsižvelgiant į miego svarbą bendrai sveikatai, ausų kištukai suteikia kur kas daugiau naudos nei tik geras miegas.

Ar yra šalutinių poveikių?

Ausų kištukai paprastai yra saugūs. Tačiau jie gali turėti keletą galimų šalutinių poveikių, ypač, jei juos naudojate reguliariai.

Laikui bėgant ausų kištukai gali nustumti ausų sierą atgal į ausį ir sukelti jos sankaupas. Tai gali sukelti keletą problemų, įskaitant laikiną klausos praradimą ir spengimą ausyse. Kad išvalytumėte sierą, turėsite naudoti ausų lašus, kurie ją suminkštins, arba kreiptis į gydytoją.

Ausų kištukai taip pat gali sukelti ausų infekcijas. Jos gali atsirasti dėl susikaupusios sieros, tačiau jas gali sukelti ir ant ausų kištukų augančios bakterijos. Ausų infekcijos dažnai būna skausmingos, o negydomos gali sukelti ilgalaikių komplikacijų, pavyzdžiui, klausos praradimą.

Kokie ausų kištukai geriausiai tinka miegui?

Ausų kištukai paprastai skirstomi į ventiliuojamus ir neventiliuojamus. Ventiliuojami ausų kištukai turi mažą skylutę, kuri padeda išlyginti slėgį ausyje. Tokie ausų kištukai naudingi skraidant ir nardant, tačiau miegant jie nėra geresni už neventiliuojamus ausų kištukus.

Be to, ventiliuojami ausų kištukai paprastai skirstomi pagal medžiagą:

  • Vaškinius ausų kištukus lengva formuoti pagal ausies dydį. Jie yra geras pasirinkimas tiek miegant, tiek maudantis, nes yra atsparūs vandeniui.
  • Kietieji silikoniniai ausų kištukai turi papildomą privalumą – juos galima naudoti pakartotinai, tačiau jie paprastai nepatogūs miegoti, ypač, jei miegate ant šono. Minkšti silikoniniai ausų kištukai veikia panašiai kaip vaškiniai ir yra patogesni. Tačiau kai kurie žmonės mano, kad jie ne taip efektyviai blokuoja garsus kaip kitų tipų kištukai.
  • Putų ausų kištukai yra pigiausias variantas. Jie taip pat minkšti, todėl yra geras pasirinkimas miegant. Tačiau jų akyta medžiaga sudaro palankią terpę bakterijoms, todėl juos reikės dažnai keisti.
123RF.com nuotr./Ausų kištukai
123RF.com nuotr./Ausų kištukai

Taip pat galite pasitarti su gydytoju dėl individualiai pagal užsakymą gaminamų ausų kištukų. Tokie ausų kištukai paprastai būna brangesni, be to, juos vis tiek reikia reguliariai valyti. Tačiau jie labai gerai blokuoja visus garsus, įskaitant žadintuvo ar pavojaus signalo, tad juos naudokite reikėtų atsargiai.

Kaip tinkamai naudoti ausų kištukus?

Tinkamai naudodami ausų kištukus galite sumažinti bet kokio šalutinio poveikio riziką.

Laikykitės šių veiksmų, kad saugiai naudotumėte ausų kištukus:

  • Švariais pirštais sukiokite ausų kištuką, kol jis taps pakankamai siauras, kad tilptų į ausį.
  • Atitraukite ausies landą nuo galvos.
  • Įkiškite ausies kištuką tik tiek, kad užblokuotų garsą. Neįkiškite jo iki galo, nes rizikuojate sudirginti ausies būgnelio gleivinę.
  • Jei naudojate putplasčio ausų kištukus, laikykite ranką virš ausies, kol ausies kištukas išsiplės ir užpildys ausį.
  • Jei naudojate vienkartinius ausų kištukus, ypač putplasčio, būtinai keiskite juos kas kelias dienas. Norėdami pailginti jų tarnavimo laiką, galite pabandyti juos kasdien plauti šiltu vandeniu ir švelniu muilu. Tik įsitikinkite, kad prieš įsidedant į ausis jie visiškai išdžiūvo.

Apibendrinimas

Jei miegate jautriai arba jums reikia miegoti triukšmingose patalpose, ausų kištukai yra puikus pasirinkimas miego kokybei pagerinti. Tik įsitikinkite, kad reguliariai juos valote arba keičiate – tai svarbu, kad neišsivystytų ausų infekcija. Ir niekada nekiškite jų į ausį per giliai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas